Výchova a výcvik pracovních psů očima sportovní kynoložky Terezy Vajnerové

Pracovní plemena psů mohou být nejen našimi věrnými společníky, ale také nezastupitelnými partnery ve službě. Jak přistupovat k výchově a výcviku pracovních plemen, jsme se zeptali sportovní kynoložky Terezy Vajnerové, která zároveň působí jako psovod u Celní správy České republiky. 

Dobrý den, mohla byste nám nejdříve upřesnit, co si můžeme pod pojmem „pracovní plemeno“ představit?

Jedná se o plemena, která po staletí neplní pouze úlohu domácího mazlíčka, ale vykonávají i jiné úkoly, pomocí kterých asistují člověku při vykonávání nějaké činnosti nebo v každodenním životě.

Jací psi do této kategorie spadají? V čem je výchova těchto plemen jiná?

Nejznámější je asi německý ovčák. Dále se mezi pracovní plemena řadí například belgický ovčák, border kolie, rotvajler, knírač, holandský ovčák atd.

A výchova je za mě u všech psů dost podobná, v první řadě nezáleží na plemeni, ale hlavně na konkrétním jedinci. Ale obecně můžu říct, že pracovní plemena jsou lépe ovladatelná (se správným přístupem), mají poslouchání a práci prostě v krvi.

cze-4-20211103-dsc-3363-web.jpg

Vyžadují tito psíci více času?

Každý pes potřebuje dostatek našeho času. Není to jenom o plemeni, ale i o tom, co chci, aby z mého psa bylo. Pokud chci aktivně skládat se psem zkoušky nebo závodit, musím tomu obětovat trochu více času, než když mám psa jen jako parťáka na výlety.

Ale zkuste si pořídit belgického ovčáka malinoise a nechte ho zavřeného jenom na zahradě. Tento pes nesnese nečinnost a nudu, rozhodně byste ho neměli nechat bez výcviku a možnosti se něčím zaměstnat! Pracovní plemena mohou být dobrými společníky, ale musejí mít nějaké využití ve formě pravidelných vycházek a zaměstnání hlavy, jak už jsem psala – práci mají prostě v krvi.

dsc-5878-1.jpg

Pokud bychom se chtěli věnovat kynologii, kdy je podle vás nejlepší začít a jak?

Nejlepší je s postupným výcvikem začínat hned zkraje, co si pořídím štěňátko, jde to samozřejmě i se starším jedincem, ale čím mladší, tím lepší. 

Od začátku je potřeba pejska učit, že potrava chodí od nás, musíme rozvíjet jeho kořistnický pud na hračky, aby si s námi chtěl hrát. Po splnění povinného očkování, je nejlepší najít si nějaký spolehlivý cvičák, kde vás vše naučí.

Pracovní plemena se můžou chovat jen tak, pro radost. Někteří psi jsou ale více než pouhým společníkem, k čemu jsou nejčastěji tato plemena využívána?

Hojně se používají hlavně u Policie České republiky, na vyhledávání pachatele a jeho zadržení, vyhledávání pohřešovaných osob, vyhledávání návykových látek, zbraní a výbušnin. U celní správy, kde se používají na vyhledávání tabáku, návykových látek, zbraní, finanční hotovosti, alkoholu a skupiny CITES. Pak se používají ještě například u vězeňské služby, vojenské policie, Armády České republiky, hasičů. Využití mají opravdu hodně. 

Jak funguje výcvik pracovních psů?

Většina pracovních psů má stejný základ – hlavně socializaci, pak právě to učení, že potrava chodí hlavně od psovoda, a rozvíjení hry s míčem. A pak časem se začnou dělat drobné rozdíly podle toho, na co psa chci používat. Pokud to bude například pes na vyhledávání, budu po něm chtít, aby si nevšímal lidí ani psů, nebál se žádných povrchů a chtěl hledat míčky, sledovat pachy atd. 

Může se pracovním psem stát i „voříšek“, nebo záleží na konkrétním plemenu?

Samozřejmě, že různé útvary (například PČR) preferují nějaká konkrétní plemena. Ale na konkrétním plemenu ve výsledku tolik nezáleží. I z voříška se tak může se správnou povahou a výcvikem stát služební pes.

20220617-dsc07534-1.jpg

 

Související články

Urologická a ledvinová onemocnění koček

Kočky svá onemocnění rády skrývají, tento instinkt v sobě mají hluboko zabudovaný. Ve volné přírodě jim skrývání slabosti poskytovalo ochranu před nepřáteli. V domácnosti to ale může být na škodu a může to znamenat, že jejich problém nikdo včas...

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...