Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten pravý! Adopce pejska ale nemusí být vždy jednoduchá a péče o pejsky z útulku má někdy řadu úskalí. Je proto potřeba dopředu zvážit vaše možnosti, aby adopce dopadla dobře pro vás i pejska.

 

Pokud vám nezáleží na tom, aby měl váš nový parťák průkaz původu, adopce je pro vás nejlepší cesta! V článku vám poradíme, jak se na adopci připravit.

Zvažte své možnosti: časové i finanční  

Než se rozhodnete, že si pořídíte psa, je vždy potřeba zvážit vaše možnosti a životní styl. To platí u psa s papíry i útulkáře. Pokud trávíte celé dny v práci nebo na cestách a na svého nového parťáka budete mít minimum času, raději si ho nepořizujte. Pejsek vám přinese spoustu radosti, ale je to také velká zodpovědnost. Pořizujete si parťáka, který na vás a vaší přítomnosti bude 100% závislý a vyžaduje opravdu hodně času a péče. A u psů z útulku to někdy platí dvojnásob! Hlavně začátky mohou být pro vás oba náročné, než si pes zvykne na nový domov. Dále je potřeba počítat s tím, že pejsek za sebou může mít nějaký traumatický zážitek, může být týraný nebo není vůbec socializovaný. V takovém případě bude pes vyžadovat opravdu zvláštní péči a spoustu pozornosti. 

Kromě časových možností byste neměli zapomínat ani na peníze. Přestože je pořizovací cena psa z útulku výrazně nižší než cena psa s průkazem původu, je potřeba počítat také s dalšími náklady na kvalitní krmivo, pravidelné návštěvy veterináře nebo náklady spojené s výbavou. Adopční poplatek se pohybuje mezi 500–3000 Kč a jedná se většinou jen o pokrytí nákladů spojených s očkováním a případnou kastrací. U adoptovaných pejsků je ale potřeba počítat s častějšími návštěvami veterináře – bohužel nikdy nevíte, co má pejsek za sebou a jaké zdravotní problémy se u něj mohou vyskytovat. 

susn-matthiessen-lvwupewxne0-unsplash.jpgKterý pes je pro vás ten pravý? 

Pejsků k adopci je všude opravdu spoustu, je jen na vás, jestli si vezmete pejska z útulku nebo od nějaké neziskové organizace (azylu či dočasné péče). Pejskům z azylu či dočasné péče je většinou věnováno více pozornosti a bývají lépe socializovaní. Útulky zřizuje stát a často bývají opravdu přeplněné a zaměstnanci útulku bohužel nemají kapacitu se každému z pejsků individuálně věnovat tak, jak by potřebovali. 

Dále před vámi stojí rozhodnutí, jakého pejska si vyberete. Většina lidí si přeje malé štěňátko, těch je proto v útulcích málo. Adopce mladého štěňátka má řadu výhod: můžete ho vychovávat od začátku podle svých představ a je nepravděpodobné, že má za sebou nějaký silně negativní zážitek. Na druhou stranu jen málokdy víte, co z pejska vyroste. Výchova štěněte také vyžaduje spoustu času a trpělivost.  

Útulky bývají naopak plné starších pejsků, které si jen tak někdo nevybere. Adopce dospělého pejska má ale také svá pozitiva: často se jedná o pejska, který už prošel výchovou a v útulku skončil například kvůli nedostatku prostředků či možností předchozího majitele. U dospělých psů je potřeba počítat, že už mají něco za sebou a bude jim déle trvat, než si na nový domov zvyknou. Na druhou stranu jsou ale velmi často klidnější a pubertu mají už dávno za sebou. 

Při výběru pejska se nebojte zeptat. Většinou ho personál útulku nebo azylu pro psy už dobře zná a popíše vám jeho základní povahové rysy. Co byste měli o pejskovi před adopcí vědět: 

  • Jaká je jeho minulost – například jestli se jedná o zachráněného týraného pejska, 
  • jak se snáší s ostatními psy a lidmi, 
  • jestli je bojácný, 
  • zda má nějaké zdravotní problémy,
  • jestli je zvyklý na venčení.

Jak postupovat, až si psa přinesete domů? 

Vybrali jste si nového parťáka a nyní už jen čekáte, až si ho budete moct odvézt domů? Je čas pro pejska připravit jeho nový domov. Ze začátku je potřeba počítat s tím, že se pes nebude cítit ve své kůži a bude to chvíli trvat, než si na sebe navzájem zvyknete. Vyčleňte mu proto bezpečný prostor v soukromí, kam bude moct odejít za klidem. Ideální je mu do začátků pořídit dva pelíšky, aby si mohl pes sám vybrat, jestli chce být s vámi nebo o samotě.  

Na začátku myslete na to, že je pro psa všechno nové. Může se například jednat o psa, který býval celé dny sám nebo žil jen ve psí smečce a není na lidi příliš zvyklý. Je potřeba se obrnit trpělivostí a pejskovi vše postupně a opatrně ukazovat. Až si na sebe navzájem zvyknete, můžete psa začít učit vše potřebné. Kromě základních povelů a návyků je u adoptovaných pejsků často potřeba se zaměřit na socializaci. Dále se může stát, že se na vás velmi rychle stane závislý a bude trpět strachem, že ho zase opustíte. V takovém případě je potřeba pejska naučit být o samotě.

V neposlední řadě nezapomínejte na krmení. Nejlépe si předem v útulku zjistěte, na co byl zvyklý a následný přechod na nové krmivo je nutné dělat postupně, rychlá změna krmiva by mohla pejskovi způsobit zažívací problémy. 

Ale nebojte se, chce to jen trochu více trpělivosti, a pokud se rozhodnete pořídit psa z útulku, můžete se po náročnějších začátcích těšit na nekonečnou lásku svého nového psího parťáka! 

Související články

Urologická a ledvinová onemocnění koček

Kočky svá onemocnění rády skrývají, tento instinkt v sobě mají hluboko zabudovaný. Ve volné přírodě jim skrývání slabosti poskytovalo ochranu před nepřáteli. V domácnosti to ale může být na škodu a může to znamenat, že jejich problém nikdo včas...

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...