Nechcete, aby byl pes závislý na vaší přítomnosti? Naučte ho být o samotě

Jde vám hlava kolem z toho, co všechno musíte své štěně naučit? Nebojte, nejste v tom sami, většina novopečených páníčků neví, co dřív: seznámit pejska s novým domovem, naučit ho na venčení, nezapomenout na socializaci a základní povely. Na seznamu je ale ještě jedna věc, na kterou by neměl žádný pejskař zapomenout! Každého psa je potřeba naučit trávit čas o samotě, abyste se vyhnuli zbytečnému stresu. 

Přestože to může být ze začátku náročné, s trochou trpělivosti a času můžete zajistit, že bude čas o samotě pejsek zvládat bez větších problémů. 

Vytyčení bezpečného prostoru 

Pokud si domů přinesete úplně malé štěně, je potřeba počítat s tím, že pravděpodobně ještě nebylo samo. Neměli byste proto očekávat, že hned zvládne celý pracovní den bez přítomnosti lidí. Na samotu by si mělo zvykat postupně a nejlépe byste ho měli učit být o samotě v době, kdy jste stále doma. 

Vytyčte mu místo, které bude vnímat jako místo odpočinku a bezpečí. Může se jednat o ohraničený prostor, boudičku nebo klec. Důležité je, aby si pejsek místo spojil s pozitivními zážitky, krmte ho uvnitř nebo ho odměňte výborným pamlskem. Důležité je mu toto místo ukazovat také po hraní nebo procházce jako místo odpočinku. 

                                                                       Klec není za trest!

zvladani-samoty3.jpg

Řada páníčků nahlíží na klece velmi negativně a považuje je za drastické řešení, které pejska stresuje. Opak je ale pravdou! Pokud pejska na pobyt v kleci správně naučíte a ukážete mu, že se jedná o bezpečný prostor, bude pro něj útočištěm, ve kterém se bude cítit dobře.

Při nácviku pobytu v kleci se velmi osvědčuje pozitivní výcviková metoda – tzv. shaping. Tato metoda funguje na principu odměňování žádoucího chování psa pamlskem. Ideálním pomocníkem při uplatňování této metody je také klikr.  Na internetu si může každý dohledat například tzv. "crate games", které účelně vedou nácvik na klec. Výsledkem je radostný pes, který se do klece těší, považuje ji za bezpečné místo pro odpočinek. Výhodou naučeného psa na klec je například i cestování, pes má tak kus domova stále s sebou.

Pozor na přehnané loučení

Jakmile si pes zvykne na své místo, můžete ho postupně zkoušet nechávat samotného. Nejprve odejděte jen na pár minut a po návratu ho odměňte pamlskem. Postupně tento interval prodlužujte. 

 Při odchodu nedávejte najevo zbytečně dramatické emoce. Váš odchod by měl být pro psa běžnou, každodenní záležitostí a srdceryvné loučení by pejska spíš rozhodilo. Naopak si před odchodem pejska tolik nevšímejte, abyste ho příliš nerozdivočeli a sám šel odpočívat na místo. 

Nezapomeňte na zábavu 

Nemůžete čekat, že pes, a zvlášť malé štěně, vydrží celý den spát. Může se stát, že se dříve či později začne doma sám nudit. Aby svou přebytečnou energii nesměřoval například do kousání nábytku nebo ničení bot, nezapomeňte mu připravit dostatek zábavy, které se bude moct přes den věnovat.

Dobré je zajistit bezpečný přístup k oknu, ze kterého by mohl sledovat dění na ulici a vybavit se interaktivními hračkami, které dají zabrat také hlavě. Můžete různě například poschovávat pamlsky, které bude pejsek přes den hledat. 

Přestože budete mít pejska skvěle naučeného na samotu, rozhodně by neměl trávit celé dny sám. Pokud vám to práce jen trochu dovolí, buďte co nejvíce s ním. Chvíle o samotě mu nezapomeňte vynahradit hrou a dlouhou procházkou!

 

Související články

Urologická a ledvinová onemocnění koček

Kočky svá onemocnění rády skrývají, tento instinkt v sobě mají hluboko zabudovaný. Ve volné přírodě jim skrývání slabosti poskytovalo ochranu před nepřáteli. V domácnosti to ale může být na škodu a může to znamenat, že jejich problém nikdo včas...

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...