Portréty oblíbených plemen doma i ve světě: Americká krátkosrstá kočka

Je to zvíře, které má v sobě divokost šelmy, ale zároveň ocení i pohodový den strávený na gauči. Řeč je o americké krátkosrsté kočce, kterou je možné považovat za obdobu té evropské, jen na americkém kontinentě. Čím je toto plemeno speciální a jaké jsou jeho charakteristické rysy?

Geneticky zkroucené uši

„Jedná se o poměrně mladé plemeno, které bylo oficiálně uznáno až v druhé polovině 20. století. Jeho příběh začal selekcí z 81 vrhů pod vedením známého anglického kočičího genetika, který se zaměřil na jeden z typických znaků těchto koček: zkroucené uši. Zjištění ukázala, že za zkroucením uší stojí autozomálně dominantní gen, jenž se předává z kočky na kočku. To ovšem neznamená, že se každému jedinci, který jej nese, uši zkroutí,” vysvětluje chovatelka Darina Tarabini. 

Silné a mohutné tělo

Americké krátkosrsté kočky se řadí mezi střední plemena, a to díky své stavbě těla, která je v mnoha ohledech považována za mohutnou. Jejich hruď je poměrně široká a jejich kosti jsou těžké, končetiny osvalené a tlapky mají silné a kulaté. Pokud se zaměříme na hlavu, tak ta je o něco delší než širší a vyznačuje se silnými čelistmi. Jejich oči jsou posazené poměrně daleko od sebe. 

Nenáročná péče

Co se týče péče, u tohoto plemene nejsou potřebné žádné speciální procedury, vzhledem ke svému původu se jedná o kočky, které od druhých moc nepotřebují. Péči lze omezit na obvyklé rady: pravidelně zastřihávat drápky a kartáčovat srst. Mimo dobu línání je kartáčování potřebné maximálně jednou týdně, nejedná se tedy o časově náročnou aktivitu. Čištění zvukovodů je vzhledem k tomu, že mají uši poměrně otevřené, nutností, poměrně snadno se totiž mohou zanést nečistotami.

Určitá podoba se psy

Povahou jsou americké krátkosrsté kočky velmi hravé, a to i v pozdějším věku. „Zároveň to jsou zvířata, která potřebují kontakt, může se tedy stát, že vás budou následovat kamkoliv, jen aby vám byla nablízku. K tomu patří také to, že se s vámi snaží komunikovat pomocí nejrůznějších zvuků a vrnění. V těchto ohledech jsou trochu podobní psům,” říká Darina Tarabini. 

Americké krátkosrsté kočky jsou zároveň i skvělými parťáky na trávení volného času. Mimo to jsou také velmi inteligentní a skvěle vychází s ostatními zvířaty, a to včetně psů, je možné je tedy pořídit i do domácnosti, kde už nějací domácí mazlíčci jsou