Zkušená chovatelka boxerů Michaela Martinů: boxer je klaun s tělem atleta a srdcem gladiátora

Boxeři jsou temperamentním plemenem, které je proslulé svou láskou k lidem. Jeho povahu a nekonečnou energii někteří milují, pro jiné můžou být oříšek. Na to, jak přistupovat k péči a výchově boxerů, jsme se zeptali chovatelky Michaely Martinů.

Můžete nám nejdříve přiblížit povahu těchto pejsků?

Boxera bych „pejskem“ nenazvala. :) Je to pes pevných nervů, sebevědomý, klidný a povahově vyrovnaný. Podle standardu plemene by měl být přátelský, nebojácný, s dostatečným temperamentem. Já říkám, že boxer je šašek a gladiátor v jednom těle. Boxer je pes pro ty, kteří chtějí parťáka, a ne stroj na výkony, i když i těch je schopen. Jak říkají majitelé jiných služebních plemen: „Boxer není pes, je to napůl člověk.”

Když se řekne boxer, tak se mi vybaví síla, krása, elegance, bláznivá radost ze života, přátelství, které není ničím podmíněno, razance, která boxera provází při hře i při práci, a bezvýhradná láska k lidem. Klaun s tělem atleta a srdcem gladiátora. Boxer nemá dlouhý život, ale žije ho radostně a intenzivně, a proto stojí za to prožívat jej po jeho boku.

Boxeři v lidech někdy budí hrůzu, jsou tyto obavy oprávněné?

dsc05787-1.jpg

Myslím, že názor na toto plemeno se u laiků dost různí. Někdo se u boxerů bojí hrůzostrašných zubů, jinde přetrvává názor, že boxer je nejvhodnější pes k dětem. Oba extrémy jsou špatné, pes bude takový, jakého ho vychováme. Schválně říkám vychováme, ne vycvičíme. Tyto pojmy nejsou synonymem. Podle mého názoru boxera dělá jeho temperament, radost, přátelskost, ale i razance, protože bez těchto vlastností je to pro mě sice krásný pes, ale není to krásný boxer. 

Já sama se při prodeji štěňat snažím lidem volbu tohoto plemene spíše rozmlouvat, protože například mnou velmi ceněný temperament může být pro běžné zájemce o plemeno velmi obtěžující a za hranicemi jejich fyzických i psychických možností. Než si kdokoli pořídí boxera, měl by nejprve realisticky posoudit své možnosti, a to i s ohledem na čas, který je schopen psovi věnovat.

Jak bychom měli postupovat, pokud se pro toto plemeno rozhodneme? 

Základem je vybrat si štěně z chovatelské stanice, kterou známe, prohlédli jsme si odchovy a rodiče jsou zdravotně vyšetřeni. Dobrý chovatel nemá problém nám ukázat matku budoucího odchovu a místo, kde štěňata bude odchovávat. Lze se podívat na internet a najít si zdravotní testy rodičů i sourozenců. Ovšem ani takový výběr nemůže na 100 % zaručit zdraví a povahu vybraného štěněte, ale je zde výrazně větší předpoklad, že to vyjde podle našich představ. 

img-2585.jpg

Kdy je s výcvikem boxera nejlepší začít a jaké by měly být první kroky?

Právě dobrý výběr je důležitý, protože první krůčky vedoucí k výcviku dělá už chovatel, který by měl štěně seznámit s různýmipovrchy, hluky, lidmi a vůbec s okolím. Výcvik pokračuje kvalitní socializací u nového majitele. Dalším kamenem do skládačky je důslednost. Pokud nejsme důslední, pes nám nerozumí, a když nám nerozumí, nebude s námi spolupracovat tak, jak si představujeme.

Těm, kdo ještě neměli boxera, bych doporučila se obrátit na zkušeného chovatele, který poradí nejen s výběrem vhodného štěněte, ale také se samotným výcvikem. Boxerklub má pobočky, které pořádají pravidelně Dny boxera, pravidelný výcvikový tábor a rádi doporučí vhodné ZKO (základní kynologické organizace), které se věnují výcviku. V podstatě lze říci, že nejsou velké rozdíly ve výcviku boxera a jiného plemene této velikosti.

Na co by se měli budoucí majitelé hlavně zaměřit?  

Je důležité se rozhodnout, jaký druh výcviku budeme v budoucnu preferovat. V dnešní době je možnost se věnovat mnoha sportům, a to na různé úrovni. Já sama se věnuji záchranářské kynologii, sportovní i služební kynologii a vrátila jsem se ke coursingu. Vzhledem k tělesné stavbě není boxer ideálním psem pro agility, ale není důvod, proč by se nemohl věnovat třeba obedience (i když já sama poslušnost nepreferuji).

Mezi nedostatky plemene patří horší termoregulace, v zimě bývá boxerům zima, v létě mají tendenci se přehřát a s tím je třeba při aktivitách s boxery počítat. Za největší klad plemene považuji až nezřízenou lásku k člověku a velké sebevědomí. Z tohoto důvodu byli boxeři v záchranařině velmi využívaní, v současnosti je vytlačila lovecká plemena, která jsou na výcvik jednodušší. 

202107-spaleniste-262.jpg

Má výcvik boxerů nějaká specifika?

Na psa nelze klást nepřiměřené nároky. Tedy nároky, které neodpovídají jeho věku, fyzické a psychické vyspělosti. Tato rada se týká obecně všech plemen. Psi se vyvíjí a jejich svalový a kosterní aparát také – nepřiměřenými nároky tak můžeme štěně doživotně poškodit, a to jak fyzicky, tak i po psychické stránce, přičemž tyto změny mohou být nevratné. Myslím, že hodně boxerů je všestranných i vzhledem k tomu, že mají rádi změnu v přístupu k výcviku.

Naopak časté opakování cviků u nich může vést k nezájmu. Boxer je pes vhodný pro kreativní lidi se smyslem pro humor. Tedy aspoň pro lidi se schopností se zasmát sami sobě. A ještě bych ráda parafrázovala starší výrok: „Za každým vyrovnaným psem stojí vyrovnaný majitel a to je to, oč tu jde.“

A jak je to s krmením boxerů? 

Já sama krmím superprémiovým Brit Care, mým fenám naprosto vyhovuje i skutečnost, že jim mohu vybrat z velkého množství příchutí a variant. Boxer sice není vybíravý, ale kvalita krmení by se neměla podceňovat. Důležité je mít granule větší velikosti a lehce je namočit, boxeři dost hltají, a tak hrozí vdechnutí granule. Hodně lidí v dnešní době krmí značkou Barf, ale tady je důležité stravu dobře vyvážit a tato starost u kvalitních granulí odpadá.

Pokud je pes v zátěži, je dobré přidávat i doplňky na klouby, kterých je na trhu nepřeberné množství. Co se týká pamlsků, tak i zde jsem věrnou zákazníci značky Brit, poloměkké Brit Jerky všech příchutí nic nepřekonalo, v oblibě máme například Brit Jerky – Duck Protein Bar, ikdyž Brit RAW TREAT jim zdárně šlapou na paty. A při odchodu do práce funguje jako malý úplatek Brit Dental Stick.

Pozor na některé druhy potravin, které mohou pro psy představovat velké zdravotní riziko, naprosto nevhodná je čokoláda, sůl, hroznové víno, rozinky, vařené kosti nebo pamlsky z buvolí kůže. A protože jsou boxeři docela žrouti, je lepší mít tyto nevhodné potraviny uložené tak, aby se k nim pes nedostal. 

20230609-160755.jpg  20230601-192510.jpg

A jak je to s péčí o toto plemeno? Mají nějaké speciální nároky?

Boxer je plemeno, které není vhodné do kotce, a to ze dvou důvodů. Prvním je velká závislost na lidech a druhým je to, že boxerům chybí podsada. Jinak je to plemeno nenáročné, které žádnou zvláštní péči nevyžaduje. Nejznámější je pověra, že boxer slintá. Ne, že by neslintal vůbec, je to hodně individuální a je mnoho plemen, která boxery ve slintání hravě překonají, třeba doga, bernardýn nebo bloodhound.

Ve spojitosti s krmením boxerů je dobré zmínit, že vzhledem k hloubce hrudníku, temperamentu a velikosti jim hrozí torze žaludku. Můj první pes Tajpík zemřel na pátou operovanou dilataci žaludku, která je obdobná jako torze, jen ji nelze předejít přišitím žaludku. 

Čtyři operace zázračně přežil, pátá mu byla v 8 letech osudná.

Dle mých zkušeností nelze torzi ani dilataci s ničím zaměnit – na psovi tento zdravotní problém poznáte, protože trpí obrovskou bolestí, snaží se zvracet a nejde mu to, což po jídle není obvyklé. Zvracení je úporné a začne se i nafukovat břicho, které při poklepu duní jako bubínek. Zkuste preventivně prohmatat psovi břicho po jídle, i když je plné, mělo by být normálně měkké. Jakmile si těchto projevů u svého psa všimnete, na nic nečekejte a ihned jeďte k veterináři. Určitě bych doporučila na veterinu zavolat a informovat, že vezete psa s torzí, aby byli na výkon připraveni. O přežití psa rozhodují minuty. Jakmile dojde k nekróze žaludeční stěny, mohou být změny nevratné a stav fatální. U boxerů a dalších větších plemen proto opravdu dbejte na prevenci a dopřejte psům po jídle dostatek

received-153808596595769.jpeg

 klidu. Ideální je, aby šel po jídle spát. 

Čím boxerům uděláme největší radost a čeho by se měli majitelé naopak vyvarovat? 

Největší radost má boxer z toho, že může být se svým majitelem. Boxeři milují hračky, míčky, obrany, běhání v lese, prostě boxer miluje život, ať už mu přináší cokoliv. Boxeři jsou rváči, kteří za vás položí život, ale hned potom vám doma sežerou večeři. 

Boxer ovšem není pes, který může být sám na zahradě a nemusí se venčit. Nesmí se nudit, jinak zničí všechno, co mu přijde pod tlamu a packy. Takže boxer není plemeno pro lenochy.

Máte nějakou radu nebo doporučení na závěr? 

Máte málo času, nemáte smysl pro humor, nemáte čas ani na vlastní děti, jste 12 hodin v práci? V takovém případě byste si měli rozmyslet, zda si má smysl pořizovat psa, a už vůbec ne boxera.

fb-img-1690121306201.jpg

Foto kredit: 

  1. Michal Opočenský
  2. Michal Opočenský
  3. MVDr. Skrejvalová
  4. Michal Lebeda: fenka Karkulka při tažení člunu na tréninku vodních prací záchranářské kynologie
  5. Michaela Martinů
  6. Michaela Martinů 
  7. Jan Opočenský: výcvik 
  8. Martin Novák



Související články

Urologická a ledvinová onemocnění koček

Kočky svá onemocnění rády skrývají, tento instinkt v sobě mají hluboko zabudovaný. Ve volné přírodě jim skrývání slabosti poskytovalo ochranu před nepřáteli. V domácnosti to ale může být na škodu a může to znamenat, že jejich problém nikdo včas...

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...