Důvody k podávání vlhké stravy aneb nenechte se zmanipulovat

Základem výživy psa nebo kočky by vždy měla být suchá kompletní krmiva. Pouze granule totiž přinášejí chovateli jistotu, že svému zvířeti poskytuje dostatek všech živin, biologicky účinných látek, speciálních aditiv atd., která jsou pro jeho kvalitní život nezbytná a prospívají jeho zdraví. Jsou ale okolnosti, za nichž je vhodné nebo nutné tato krmiva buď kombinovat s vlhkými, tedy s kapsičkami či konzervami, nebo je jimi zcela nahradit.

Základem výživy psa nebo kočky by vždy měla být suchá kompletní krmiva. Pouze granule totiž přinášejí chovateli jistotu, že svému zvířeti poskytuje dostatek všech živin, biologicky účinných látek, speciálních aditiv atd., která jsou pro jeho kvalitní život nezbytná a prospívají jeho zdraví. Jsou ale okolnosti, za nichž je vhodné nebo nutné tato krmiva buď kombinovat s vlhkými, tedy s kapsičkami či konzervami, nebo je jimi zcela nahradit.

Důvodů je hned několik – od prostého odmítání stravy až po některé „technické“ překážky. Vždy se snažte odhalit příčinu nechutenství zvířete, případně jeho nezájmu pouze o suchá krmiva. Změna apetitu může signalizovat počátek onemocnění – pokud tedy nic neodhalíte, konzultujte problém s veterinářem. Může se totiž jednat například o následující zdravotní komplikace:

Onemocnění trávicího traktu
Záněty střev, žaludku apod. často způsobí, že zvíře bolí „celý člověk“. Není divu že pak zpravidla ztratí chuť k jídlu, ale je důležité, aby potravu přijímat nepřestalo, zejména trvá-li onemocnění déle.  

Špatný stav chrupu
Za nechutenstvím může stát i špatný stav zubů a ústní dutiny. Různé záněty dásní, poranění v ústech, paradentóza a další by zkazily chuť k jídlu každému.

Probíhající rekonvalescence
Po operacích nebo zraněních, kdy se zvíře soustředí na bolavé místo a bojí se pohnout, kolikrát ani výrazná chuť konzervy nic nezmůže. I tak ho musíte přesvědčit, že by se mělo najíst.

Březost
Občas se nechutenství objeví u březích fen či koček, a to zvláště na začátku březosti. Dlouhodobější hladovka však může nepříznivě ovlivnit růst a vývoj zárodků. Na konci březosti a během kojení je ale u psů nutné zacházet s konzervami velmi opatrně. Ti totiž velmi rychle zjistí, že mohou k jídlu dostávat i něco jiného než granule, a zkouší o tom páníka přesvědčit, i když už ke konzervě žádný důvod není.

Něco jiného je, když máte doma zdravého psa, ale on ani tak nechce granule jíst. V takovém případě se často jedná spíš o snahu manipulovat se svým pánem:

Pes je společenské zvíře. Psí smečka má svoji hierarchii, ve které je na první pozici tzv. alfa jedinec. Všichni ostatní členové smečky se snaží vymezit svoje postavení vůči alfě a zároveň se snaží dosáhnout co nejvyššího stupně v hierarchii. O své postavení vzájemně soupeří, bojují. Nejde ovšem o skutečné fyzické boje. Smečka by velmi rychle přestala existovat, kdyby si její členové navzájem ubližovali. Místo toho používají celou řadu signálů a rituálů, díky nimž se mohou prosadit. Jedním z nich je i manipulace – takové signály, které přimějí jiného člena smečky, tedy i chovatele, aby dělal přesně to, co pes chce.

Typickým projevem manipulace je právě odmítání krmiva. Jakmile pes zjistí, že když se začne „ofrňovat“, páníček hned přiběhne s jiným krmivem nebo pamlskem a servíruje jednu dobrotu za druhou ve snaze přemluvit ho k jídlu, začne se cítit pánem situace. Skončí-li vše jen u „mlsnosti“, v podstatě se nic neděje. Nezřídka se ale majitel v očích svého psa dostane „hodnostně níže“. S tím pak přicházejí různé problémy při výchově a výcviku, v krajních případech může nedostatek respektu k člověku vyústit v agresivitu zvířete. Tou si totiž pes vynucuje poslušnost svých „podřízených“, když ostatní signály nefungují.

U koček je situace trochu jiná. Na rozdíl od psů, ač se to mnohým lidem může zdát naopak, se svými majiteli téměř nemanipulují. Zároveň jsou velmi citlivé na jakékoliv změny krmiva i na fyzikální vlastnosti granulí. Nemají-li tedy chuť na suché krmivo, je lepší zvolit kombinaci suchého a vlhkého, než je trápit hladem.

Použití vlhkých krmiv má své opodstatnění, ale i limity.  Proto vždy pečlivě zvažte, kdy je namístě použít voňavou kapsičku, a kdy by se měl raději změnit způsob krmení. O tom, jak vhodně kombinovat granule a konzervu, vám napíšu příště.

Ing. Martin Kváš

Související články

Urologická a ledvinová onemocnění koček

Kočky svá onemocnění rády skrývají, tento instinkt v sobě mají hluboko zabudovaný. Ve volné přírodě jim skrývání slabosti poskytovalo ochranu před nepřáteli. V domácnosti to ale může být na škodu a může to znamenat, že jejich problém nikdo včas...

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...