Brit

od roku 2018

Andrea Kroftová

CHS morčat

Jmenuji se Andrea Kroftová. Pocházím z malé vesničky v srdci Vysočiny a celé své dětství jsem prožila obklopena zvířátky – malými i velkými – na dědečkově hospodářství. Právě dědeček – sám velký milovník přírody a vášnivý včelař – mi vštípil lásku k přírodě a zvířatům ... divokým i domácím, těm velikým i těm úplně malinkatým. Nyní již dvacet let žiji se svým manželem Martinem, dcerou Timčou a naší malou bezsrstou psí kráskou (nalezencem) Pinky v Praze. 

Takže zdálo by se (scénář: rodina, zaměstnání, hlavní město), že zvěřinci kolem mě je konec. Opak je však pravdou:)) První morče s průkazem původu – Noricka Metropol (plemeno rex v barvě zlaté aguti) – jsme si pořídili již v roce 2002 a od tohoto roku máme i svou chovatelskou stanici AndyMar. V průběhu let jsme odchovali rexe v mnoha barevných kombinacích a kresbách, přidali plemeno hladké v černé a zlaté barvě a naháče ... naše CHS stála u počátku chovu bezsrstých plemen morčat v ČR – morčata plemene skinny (2003) a baldwiny (2004). Baldwini dovezení v roce 2004 z USA byli první chovnou skupinou ve střední Evropě :). 

V roce 2004 jsme také poprvé představili naše morčata na 24. Evropské výstavě morčat v Praze. Od tohoto roku se Evropských výstav a později i BSES (Breed Specific European Show, neboli malá Evropská morčat) účastníme pravidelně a CHS AndyMar je držitelem několika titulů Evropský mistr (kolekce) a Evropský šampión (jednotlivci). Morčata naší CHS jsme úspěšně reprezentovali v mnoha zemích (Německo, Holandsko, Rakousko, Belgie, Nizozemí, Francie, Polsko, Rusko, Dánsko, Slovensko, Švýcarsko, Anglie). 

Morčata z naší CHS žijí v Rakousku, Německu, Belgii, Francii, Litvě, Maďarsku, Nizozemí, Polsku, Rusku, Slovensku, Slovinsku, Švédsku či Španělsku. 

V roce 2002 jsem se stala členkou Českého svazu chovatelů – Specializované organizace chovatelů morčat a od roku 2003 jsem předsedkyní této organizace a zároveň i předsedkyní nejvyššího odborného orgánu – Ústřední odborné komise (ÚOK) chovatelů morčat. V roce 2008 jsem úspěšně složila posuzovatelskou zkoušku na posuzovatele morčat. Za svou posuzovatelskou "kariéru" jsem hodnotila morčata po celé České republice, v Rakousku, Německu, Belgii, Finsku, Francii, Nizozemsku, Norsku, Polsku, Portugalsku, Rusku, Slovensku, Švédsku, Španělsko a Ukrajině. Své znalosti a zkušenosti se snažím rozšiřovat na každoročních seminářích pro rozhodčí EE sekce morčat. Jsem spoluautorkou Českého standardu morčat a členkou Redakční rady časopisu Chovatel.

Ale dost už o mě ... jsem velmi hrdá na svou dceru Timejku, která se již odmalička tak nějak samozřejmě začlenila do práce s morčátky i jejich vystavování. Začalo to jedním mazlíčkem :) a nyní na domácích i zahraničních výstavách prezentuje většinu našeho morčecího výstavního týmu. K této „praxi“ přidává již osmým rokem i teorii na Olympiádách mladých chovatelů, které ji vynesly až do finále dětské televizní soutěže Zlatý oříšek 2013 a 2014.

Jsem velmi vděčná Martinovi a celé naší rodině za podporu, díky které mohu být součástí morčecího světa.

P.S. Pokud se ptáte, na který úspěch našich morčat jsme nejvíce pyšní? Tak je to asi výstava The Royal Touch v holandském Tielu v roce 2018, na které naše černá samička Kim Wilde AndyMar získala titul Nejlepší hladké černé morče výstavy. Ale – jak by řekl Forrest Gump – úplně nejvíc nejpyšnější jsem na naši Specializovanou organizaci, která navzdory době, která koníčkům příliš nepřeje, neustále přitahuje nové velké i malé chovatele morčecích šampiónů i mazlíčků.

Články ambasadora

Na výstavu s morčetem: na co vše se připravit?

Psí výstavy a jejich průběh je pravděpodobně většině z nás známý. Na výstavu můžete ale i v případě, že vlastníte morče. Jak probíhají takové akce a co je jejich hlavním principem? Jak na výstavu své morče připravit a jaká se k tomu vážou omezení? O...

Jak postupovat při výběru morčete?

Morčata jsou oblíbenými domácími mazlíčky zejména pro rodiny s dětmi. Jsou to malá zvířátka, která dokáží přinést spoustu radosti. Pokud nad koupí morčete uvažujete, jsou faktory, které byste při rozhodování neměli opomenout. O tom, na co se při...