5 příkladů špatného mazlení kočky

Každá kočka si samozřejmě užívá jiný způsob mazlení. Ta má nejraději hlazení na temeni, ta zas na hřbetě. Existuje ale pár pravidel, které platí téměř na každou z nich. Pokud už nějaký čas žijete v kočičí domácnosti, jistě jsou vám tato pravidla známá. Pokud ale v komunikaci s kočkami ještě trochu tápete, třeba vám to pomůže.

Jednou z hlavních vlastností, kterou se kočky odlišují od psů, je jejich vybíravost. A pokud se jim něco nelíbí, neostýchají se na to upozornit, nebo vás rovnou zcela ignorovat. To platí na vše od krmení, přes pelíšky, až po to, koho mají rády nebo jakým způsobem chtějí být mazleny. Každá kočka je samozřejmě individuální osobnost, která má své vlastní preference, obliby a způsoby, jakými chce pohladit. To, co tedy funguje na jednu kočku, nemusí fungovat na druhou. Nicméně pokud jde o kočky obecně a o to, jak rády přijímají lásku, existuje několik téměř univerzálních pravidel, jak zajistit, aby si kočička vaši společnost užívala.

Nehlaďte kočky proti srsti

Některé kočky to budou tolerovat, výjimky se najdou vždy. Obecně by se ale měl kočičí kožíšek hladit pouze po směru růstu srsti. To platí nejvíce u koček s krátkou rovnou srstí. U nich může být hlazení proti srsti opravdu nepříjemné. Tolerantnější k tomu budou kočky s dlouhou měkkou srstí, která neroste pevně v jednom směru.

Nebuďte hrr

Když kočka přijde k nám a dožaduje se pozornosti, nebo když chceme nějakou kočku pozdravit, přijde nám normální chlupáče pohladit. Možná jste si ale všimli, že když to uděláte, kočka obrací hlavu, aby vám mohla před tím, než se bude těšit z vašich doteků, očuchat ruku. Přímým hlazením vlastně obcházíme jednu z prvních zdvořilostí ve vzájemné interakci mezi člověkem a kočkou.

Když se kočky potkají poprvé, nebo když se jedna třeba vrátí zvenku domů či z návštěvy veterináře, můžete si všimnout, že než se pozdraví, postaví se tváří v tvář proti sobě a očuchají se. Je to jejich projev zdvořilosti a umožní jim to o sobě navzájem zjistit mimo jiné, kde byly.

Na rozdíl od psů kočky své chování člověku tolik nepřizpůsobily. Pokud je tedy chcete pozdravit, měly byste to udělat po kočičím způsobu. Než začnete kočičku hladit, nechte ji, aby si vaši ruku očuchala a s mazlením začněte, až když se o vás kočka sama otře.

Nepokoušejte hlazení břicha

Jen málo věcí je pro kočičí milovníky tak lákavé jako měkké a teplé kočičí bříško. Mnoho koček ale hlazení těchto partií rádo nemá, nebo je k tomu tolerantní jen v případě naprosté uvolněnosti a jen po krátkou dobu. Při pokusech o mazlení kočičího bříška se můžete setkat i s velmi agresivním chováním.

Pro kočku je žaludek citlivým místem a pokud vám ho obnaží, je to spíš znamení důvěry než výzva k jeho hlazení. Některé kočičky tedy jeho pohlazení můžou brát jako zrazení důvěry.

Vyhněte se nadměrné stimulaci

I kočky, které mají rády hodně rozruchu a stále se dožadují pozornosti, mají někdy dost. Jednoduše se stanou přecitlivělými na podnět, kterého se jim dostává nadměrně. A to platí i při hlazení. Stane se to ve chvíli, kdy přestanou vypadat spokojeně a začnou působit naštvaně nebo uraženě, případně se po vás i oženou. Při mazlení tedy pozorujte výraz a chování kočky a zbytečně ji neškádlete.

Dejte si pozor na tlak

Každá kočka má ráda a snese jinou intenzitu tlaku, když je hýčkána. Některým vyhovují pouze lehké a jemné dotyky a hlazení, jiné se vám zas budou přímo opírat do ruky a tlačit vás. Nicméně přílišný stisk nebo hrubší tření není žádné kočce příjemné.

Má vaše kočička nějaké speciální místo, kde si hlazení vyloženě užívá? Nebo patří mezi ty výjimky, které mají rády “psí drbání” či hlazení na bříšku?

Související články

Urologická a ledvinová onemocnění koček

Kočky svá onemocnění rády skrývají, tento instinkt v sobě mají hluboko zabudovaný. Ve volné přírodě jim skrývání slabosti poskytovalo ochranu před nepřáteli. V domácnosti to ale může být na škodu a může to znamenat, že jejich problém nikdo včas...

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...