Jak přežít Silvestra s mazlíky

Ať už máte doma kočku nebo psa, Silvestr pro vás asi není tím nejpohodovějším svátkem. Mazlíci se často bojí hluku a záblesků, kterých je v tuto noc nespočet. Pokud jste ještě nepřišli na to, jak svého chlupáče zklidnit, nebo mu průběh noci alespoň co nejvíce ulehčit, tady je pár tipů.

Ať už máte doma kočku nebo psa, Silvestr pro vás asi není tím nejpohodovějším svátkem. Mazlíci se často bojí hluku a záblesků, kterých je v tuto noc nespočet. Pokud jste ještě nepřišli na to, jak svého chlupáče zklidnit, nebo mu průběh noci alespoň co nejvíce ulehčit, tady je pár tipů.

1. Vyhledejte klidnější místo

Pokud máte tu možnost, odjeďte na místo, kde je ruch oslav co nejmenší. Nezůstávejte ve městě, ale oslavte Nový rok třeba na chatě.

2. Odveďte pozornost psů, kočky nechte se schovat

Pokud zůstanete ve městě nebo na jiném rušnějším místě, najděte pejskovi nebo kočičce co nejklidnější místo, třeba koupelnu či chodbu. Kočkám byste měli zajistit místo, kam se mohou schovat. Můžete jí do místnosti umístit krabici nebo zavřený pelech, případně ji nechat v místnosti, kde má svůj oblíbený úkryt, ve kterém se bude cítit jistěji a bezpečněji. Určitě se také bude cítit lépe, pokud budete v její blízkosti.

Pesanovi do místnosti dejte pelech. Některým pomáhá, když se mohou schovat třeba pod postel nebo když je přikryjete dekou. Pokuste se odvézt jeho pozornost - hračkou, pamlsky, nebo pusťte film.

3. Zůstaňte v klidu

Pejskovi určitě nepomůže, pokud z vás ucítí nervozitu. Naopak z vás musí vyzařovat klid. Dělejte, že se nic neděje, že hluk i záblesky jsou naprosto normální a v pořádku. Pokud psa začnete utěšovat, utvrdíte ho akorát v tom, že se bojí oprávněně, že je ke strachu důvod.

Kamarádka, která se dlouhá léta zabývá převýchovou problémových psů, mi poradila, abych psovi, až se začne bát a bude se u mě chtít schovat, vynadala a poslala ho na místo. Má tak pochopit, že situace se nijak neliší od běžného života a on nemá důvod chovat se jinak než obvykle. Pes z pána či paničky musí cítit sebejistotu a suverenitu.

Zatím jsem tuto metodu vyzkoušela v jiných stresových situacích a musím říct, že fungovala perfektně. Pokud vám pes věří jako vůdci smečky, je přesvědčen, že ho ochráníte ve všech situacích, a pokud situace nerozruší vás, není důvod, aby rozrušila jeho.

4. Někdy pomůže přítomnost dalšího psa

Psi se učí od sebe navzájem. Můj druhý pes pomohl mojí fence s bázlivostí. Když viděla, že v situacích, kdy je ona strachy bez sebe, je on v pohodě, přestala se bát i ona. Ne sice úplně, ale rozdíl byl vidět na první pohled.

Možná tedy pomůže, pokud na novoročních oslavách nebude váš mazlík jediným psím účastníkem. Pokud bude mít přes noc dalšího čtyřnohého společníka, který oslavy snáší v pohodě, zmírní to i jeho strach.

5. Venčete ještě za světla

I pokud pejska obvykle venčíte na volno, v tento den to nepokoušejte a mějte ho raději na vodítku. Nikdy nevíte, kdy vám někdo hodí petardu pod nohy, pes se vyleká a rázem je ten tam. Na venčení nečekejte do večera, s pejskem raději dojděte ještě za světla nebo brzy večer, dokud je na ulicích ještě klid.

6. Léky na uklidnění

Pokud máte obavy, že váš mazlík, ať už je to kočka nebo pes, ponese silvestrovské oslavy opravdu těžce, můžete použít léky na uklidnění. Volbu konkrétního přípravku i jeho dávkování je ale vždy nutné projednat s veterinářem.

Můžete použít i uklidňující přírodní prostředky. Například difuzér na bázi uklidňujících feromonů. Jejich účinky jsou ale velmi individuální.

Přeji vám tedy, abyste vy i vaši mazlíci přežili Silvestr ve zdraví a v pohodě, aby vás v novém roce čekalo jen to dobré a abyste se svými mazlíky prožili spousty krásných chvil.

Těším se na vás v novém roce.

Související články

Urologická a ledvinová onemocnění koček

Kočky svá onemocnění rády skrývají, tento instinkt v sobě mají hluboko zabudovaný. Ve volné přírodě jim skrývání slabosti poskytovalo ochranu před nepřáteli. V domácnosti to ale může být na škodu a může to znamenat, že jejich problém nikdo včas...

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...