Jak kočce podat prášek

Pokud doma máte jedno z chlupatých vrnících klubíček, možná víte, v jakého ďábla se některé z nich dokážou proměnit, pokud jim potřebujete podat prášek. Jestli vaše kočka patří právě mezi ty, u kterých je to téměř nadlidský úkol, mám pro vás několik tipů, které vám možná ušetří pár nervů a škrábanců.

Já mám to štěstí, že většinou nemám problém kočku donutit, respektive přelstít, abych do ní prášek dostala. Měla jsem ale kocourka, kterému jsem kvůli nemoci musela léky dávat několikrát denně a bylo to čím dál těžší. Vyzkoušela jsem od těch nejjednodušších lstí až po ty “nejbrutálnější” postupy. Byla by tedy škoda nechat si všechny tyto nedobrovolně nabyté zkušenosti pro sebe.

Tipy na to, jak kočce podat prášek, jsem seřadila od podle mě nejjednodušších k těm nejkomplikovanějším způsobům:

Prášek schovat do pamlsku

Mojí kočce jsem zatím prášky musela podávat jen v případě odčervení, tedy ne nijak často. Proto asi stačí jednoduchá finta schovat prášek do kusu taveňáku, masové tyčinky nebo kousku masíčka. Vyberte pochoutku, kterou vaše kočka miluje a nedostává ji často, takže je zaručeno, že se do ní s chutí pustí a ve většině případů ji hned napoprvé zhltne i s práškem. Nezapomeňte, že by pamlsek neměl být moc velký, aby ho kočička nemusela zbytečně moc kousat. Občas ale stejně lest odhalí a je třeba postup jednou či dvakrát zopakovat. Kočku přitom sledujte, i chvíli potom, abyste si byli jisti, že lék opravdu spolkla a nevyplivla. Pokud si k ukrytí léku vyberete masíčko, pomáhá ho krátce ohřát na teplotu těla.

Rozdrtit do pasty

Pokud je prášek moc velký, že by ani půlení nepomohlo nebo jej kočička vždy najde a odmítne sníst, můžete ho zkusit rozmělnit a smíchat s paštikou nebo pastou. To ale většinou nefunguje u příliš aromatických, hlavně hořkých prášků. Také to nedoporučuji zkoušet, pokud nemáte další prášek, který byste mohli v případě neúspěchu použít.

Přímé vložení do tlamičky

Uchopte kočku pevně, ukazovákem a palcem ji otevřete tlamičku a prášek jí vložte až ke kořenu jazyka. Pokud ho vyplivne, můžete jí na pár vteřin držet zavřenou tlamku. Je možné, že se nevyhnete pár škrábancům a tiché domácnosti. Některé z kočiček se ovšem brání tak urputně, že se vám to ani nepovede. V takovém případě je lepší si na akci přizvat pomocníka, který vám při aplikaci zvíře podrží, případně zabalené v ručníku nebo dece, jestliže se kočka svoje drápy opravdu nebojí použít a z každého sevření se dokáže vykroutit.

Když kočička odmítá prášek spolknout

Pokud nestačí kočce přidržet tlamičku, aby prášek polkla, nebo ji neudržíte, zkuste pomocí stříkačky do pusy vstříknout trochu vody nebo kočičího mlíčka, abyste ji donutili polknout. Může pomoct potřít jí čumáček šťávou z konzervy nebo pastou. To ji donutí si ho olíznout a následně polknout.

Použití aplikátoru

K vložení prášku do tlamky si můžete pořídit speciální aplikátor. Ten vypadá podobně, jako stříkačka se širším otvorem. Aplikátor se naplní vodou a do držáku se umístí tableta. Při vstříknutí vody se tableta dostane společně s vodou do tlamy a je ihned spolknuta. Akce je rychlejší a tím pádem i méně stresující než ruční aplikace.

Rozpuštění prášku

Pokud stále narážíte na neúspěch, můžete zkusit prášek rozpustit ve vodě a tu pak kočce do tlamky vstříknout stříkačkou.

Je vždy třeba co nejvíce redukovat stres a šetřit jak kočičky, tak i vaše nervy. Zvláště, pokud musíte aplikaci prášku denně opakovat, třeba v případě antibiotik. Když je podání prášku pro kočku obzvláště nepříjemná zkušenost, vždy, když se budete na aplikaci léku chystat, kočka bude najednou k nenalezení. Takže před samotným podáním ji ještě budete muset hodinu hledat a další hodinu tahat zpod postele nebo jiné nepřístupné kočičí skrýše. V neposlední řadě zvířátku samozřejmě stres k vyléčení rozhodně nepomůže a nemoc nebo rekonvalescenci může prodloužit.

Pokud vaše kočička podávání prášku nese opravdu těžce, zjistěte si, jestli se léky nedají nahradit jinou formou, injekcí nebo spot on.

Máte nějaké vyzkoušené triky, které platí na vaši kočičku?

Související články

Urologická a ledvinová onemocnění koček

Kočky svá onemocnění rády skrývají, tento instinkt v sobě mají hluboko zabudovaný. Ve volné přírodě jim skrývání slabosti poskytovalo ochranu před nepřáteli. V domácnosti to ale může být na škodu a může to znamenat, že jejich problém nikdo včas...

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...