Nechodí vaše kočka vykonávat potřebu na toaletu? Něco není v pořádku.

Pokud vám kočka chodí čůrat nebo kálet mimo toaletu, jen málokdy je to otázkou výchovy či hygieny. Kočky jsou chytrá a čistotná zvířata a nemají problém pochopit, kam mají chodit na záchod. Pokud tedy tyto pravidla hygieny nedodržují, je třeba problém hledat jinde.

Moje kočka se třeba na záchodek naučila chodit sama. Přivezla jsem si jí jako kotě, nutně podotknout, že šlo o venkovní kotě, nikdy v bytě nežila. Hned ale pochopila, na co ta bedýnka slouží a od samého začátku toaletu řádně používala. Nic jsem jí nemusela vysvětlovat. Občas se ale mimo toaletu vyčůrá. U ní jde čistě o pomstu. Ať už pro to, že se musela dvakrát dožadovat své večerní kapsičky, nebo jsem jí odmítla hladit, když si o to řekla. Nedodržování toalety ale může mít více důvodů.

Při čůrání a kálení mimo kočičí toalety může jít o teritoriální chování. Hlavně u nekastrovaných kocourů. Pokud ale kocoura vykastrujete až poté, co začne značkovat, toto chování mu i tak může zůstat. Značkovat mohou i kočky. Především, když cítí ohrožení svého postavení nebo území. Například, pokud do rodiny přibude nová kočka, pes nebo třeba i dítě či nový partner. Některé může vykolejit jen pouhá lidská návštěva nebo pach jiné kočky na oblečení majitele.

 

Příčiny se různí

Jak jistě víte, kočky značkují i škrábáním. K vyřešení problému tedy může pomoci dát na místa, kde kočka značkuje, škrabadla. Pokud si myslíte, že kočičce vadí nově příchozí lidský člen do rodiny, měl by jí dotyčný začít jednoduše podlézat - nabízet jí její nejoblíbenější pamlsky, hrát si s ní. Nikdy by se o bližší kontakt ale neměl snažit násilně. Zbytek rodiny by měl kočce věnovat více času a pozornosti, aby se necítila ohrožená ve své pozici.

Pokud značení začalo s příchodem nové kočky, měly byste je nejdříve držet odděleně a každá z nich by měla mít k dispozici vlastní toaletu. Až si na vzájemnou přítomnost zvyknou, problém by měl odeznít. Jsou ale jedinci, kteří se s novou kočkou nikdy nesžijí a psychicky strádají.

Co se vztahů k lidem i okolí týče, kočka je velmi složitý a citlivý tvor. Nedodržováním hygieny se nám tedy může snažit dát najevo, že je s něčím nespokojená. Může to být nový kus nábytku, vůně, nebo třeba změna denních rituálů. Nebo si tak prostě žádá o víc pozornosti. Může se vás snažit upozornit i na to, že má nějaký zdravotní problém. To je vždy třeba vyloučit.

Základem je mít dostatek toalet. Vždy by jich v domácnosti mělo být alespoň o jednu více, než je koček. V případě jedné kočky tedy dva, dvou koček tři a tak dále.

Důležité je také umístění záchodků. Měly by být na klidném, nepříliš frekventovaném místě, kde bude mít kočka dostatek soukromí. Tomu lze pomoci i koupí krytého záchodku. Já jsem na jednu z toalet vyrobila dřevěnou skříňku, která nijak nenarušuje interiér pokoje a navíc se mi tak ke znečištěnému stelivu nedostane náš pes, který by mi moc rád ve své velkorysosti s čištěním “pomohl” :). Toaleta by neměla být umístěna ani vedle misky na krmení nebo u oblíbeného pelíšku.

Nesmíme zapomínat i na pravidelné a hlavně včasné čištění steliva. Každá kočka má jinou míru tolerance znečištění a po jejím překročení už bude hledat alternativní místa k vykonání potřeby. Třeba moje kočka má toleranci opravdu vysokou, občas se jí při čištění divím, že tam chudinka ještě chodí :). Ale znám i kočky, které se na toaletu zajdou jednou dvakrát vyčůrat a víckrát už je to ani nenapadne. Někdy k odstranění problému stačí změnit typ steliva.

 

Na trest zapomeňte

Pozor, nikdy byste se neměli přiklánět k trestu. To zpravidla problém akorát prohloubí, nikoli vyřeší. Kočka trest od člověka, kterému důvěřuje, považuje za krutost a zradu a její psychickou nestabilitu a stres to akorát zhorší. Vždy je třeba nalézt a odstranit příčinu.

Znečištěné místo vždy důkladně vyčistěte. Když bude kočička z místa stále cítit svůj pach, bude jí to podněcovat se sem stále chodit vyprazdňovat. Některé kočky odradí vůně routy, citronové či pomerančové kůry. Počítejte ale s tím, že pokud neodstraníte příčinu problému, kočka si najde nové místo.

Jestliže nic nepomůže, můžete zkusit feromonové prostředky, terapii Bachovými kapkami, homeopatika nebo uklidňující léky. Před jejich použitím byste se však vždy měli poradit s veterinářem.

Mějte na paměti, že kočky se nikdy nebudou vyprazdňovat mimo toaletu jen tak. A k vyřešení tohoto problému vždy bude třeba značná aktivita majitele. Je to kočičí způsob komunikace s vámi, upozornění, že kočka cítí nějaké nepohodlí. A je také na vás toto nepohodlí kočce ze života odstranit, pro spokojenost obou stran.

Řešili jste s vaší kočkou podobné trable? Máte nějaký váš vlastní osvědčený postup, jak kočky naučit chodit na záchodek?

Související články

Urologická a ledvinová onemocnění koček

Kočky svá onemocnění rády skrývají, tento instinkt v sobě mají hluboko zabudovaný. Ve volné přírodě jim skrývání slabosti poskytovalo ochranu před nepřáteli. V domácnosti to ale může být na škodu a může to znamenat, že jejich problém nikdo včas...

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...