Riziko přehřátí zvířete

Všichni moc dobře víme, jak dovedou být třicetistupňová vedra nepříjemná. A teď si představte, že na sobě máte kožich a vaše tělo na všechno reaguje znatelně rychleji. Já bych v takovém počasí rozhodně nechtěla být v psí kůži. Zeptala jsem se pana Šímy, veterináře spolupracujícího s Britem, na co je potřeba myslet, když vy a váš pes čelíte nezdravě vysokým teplotám:

Všichni moc dobře víme, jak dovedou být třicetistupňová vedra nepříjemná. A teď si představte, že na sobě máte kožich a vaše tělo na všechno reaguje znatelně rychleji. Já bych v takovém počasí rozhodně nechtěla být v psí kůži. Zeptala jsem se pana Šímy, veterináře spolupracujícího s Britem, na co je potřeba myslet, když vy a váš pes čelíte nezdravě vysokým teplotám:

1) K čemu dochází v těle zvířete?

  • Pes se nepotí – potní žlázy má pouze na tlapkách.
  • Tělo si ochlazuje dýcháním, a to jak nozdrami, tak ústní dutinou. Vzduch proudící čenichem a tlamou odebírá teplo z cév ve sliznici. Pokud se ale jeho teplota zvýší nad 39°C, psi (i kočky) ztrácejí možnost této regulace.

2) Jak předejít přehřátí?

  • Psa ani kočku nikdy nenechávejte zavřené v autě zaparkovaném v horku na sluníčku. Přehřátí a šok se totiž dostaví už během několika minut.
  • Lze používat i preventivní ochranné pomůcky, jako jsou chladicí vesty a podložky. Fungují na principu odpařování vody, čímž ochlazují tělo. Jejich použití je ale lepší individuálně prokonzultovat s veterinárním lékařem, není totiž pacient jako pacient. Nutno podotknout, že v některých případech mohou způsobit zdravotní problémy spojené s nachlazením, třeba zánět močového měchýře, onemocnění orgánů dutiny břišní a tak dále.  Jejich použití proto nelze zcela paušalizovat.

3) Jak pomoci přehřátému zvířeti?

  • Pokud dojde k přehřátí, okamžitě vyndejte zvíře z auta či místnosti a začněte ho ochlazovat. Postačí vám čerstvý vzduch, třeba větrák nebo klimatizovaná místnost.
  • Pokud máte po ruce jen studenou vodu, použijte ji s rozumem. Takže psa samozřejmě nezačněte překotně kropit proudem ze zahradní hadice, ale pouze ho postavte do studené vody a opatrně mu rukou omývejte čumák.
  • NIKDY nepoužívejte led ani ledovou vodu! Způsobila by vazokonstrikci (zúžení) cév a teplota uvnitř těla by naopak stoupla.
  • Pokud zvíře upadá do šoku nebo kolabuje, ihned vyhledejte nejbližší veterinární pracoviště, protože v takovém případě je nutné nasadit protišokovou terapii.

Pevně doufám, že letos v létě ani nikdy jindy podobným problémům čelit nebudete. Není ale na škodu vědět, co si v takovou chvíli počít – zvlášť pokud se se svým mazlíčkem chystáte na dovolenou k moři.

Související články

Jak psovi pomoci během horkých dní

Kdo by nemiloval léto? Dny plné slunce, dnů strávených u vody nebo teplé večery v parku či na terase. Jsou však dny, kdy je horko nesnesitelné jak pro nás, tak i pro naše čtyřnohé parťáky. Během těchto dní zkoušíme všechny způsoby, jak si od tepla...

Psí hrdinové v ČR i ve světě

Ne nadarmo se říká, že pes je nejlepší přítel člověka. Jsou to naši nejvěrnější kamarádi, kteří by pro nás udělali, co nám na očích vidí. I mezi psy jsou navíc hrdinové, kteří zachraňují lidské životy nebo jim pomáhají se zvládáním každodenních...

9 věcí, které kočky milují!

Každý majitel kočky ví, že tato elegantní a na první pohled nezávislá zvířátka mají své jedinečné zvyky. Pokud chcete své kočce udělat radost, je dobré vědět, co opravdu miluje. Přinášíme vám devět nápadů na věci, které by v životě vaší kočky...

Nejlepší způsoby, jak oslavit narozeniny vašeho psa

Pravidelně slavíme narozeniny svých blízkých kamarádů nebo rodiny. Ale co náš čtyřnohý parťák? I narozeniny našich věrných psích kamarádů si zaslouží pořádnou oslavu! A pokud nevíte, kdy se váš pes narodil, můžete například oslavit den, kdy jste si...

Život s hluchým psem

Máte pocit, že vás váš pes ignoruje a neposlouchá na zavolání? Je možné, že se u něj rozvíjí problémy se sluchem. Přestože může být život s hluchým psem výzvou, neslyšící psi mohou žít normální život plný radosti. Je ale potřeba, abyste se naučili,...

Když vašeho psa trápí zažívání

Trápí vašeho pejska problémy se zažíváním? Nebojte se, nejste v tom sami! Zažívací a střevní potíže jsou jedněmi z nejčastějších důvodů návštěv ordinace veterináře. Nepříjemné symptomy jako průjem, zvracení nebo nadměrná plynatost mohou být způsobeny...