Ruční odchov koťat

Blíží se doba koťátek. Venku ale můžou koťátka o svou mámu z mnoha příčin přijít. Navíc lidé začnou nechtěné přírůstky do rodiny odkládat. Může se vám tedy lehce stát, že narazíte na malé kočičí novorozence. Pokud se rozhodnete sami se o ně postarat, tady máte pár rad.

Je spousta možností, jak můžou koťata osiřet. Ať už kočku přejede auto, dostane se do potyčky se psem nebo zemře při porodu, koťátka zůstanou sama bezmocná a potřebují naší pomoc, aby přežila. Kočka také může své novorozence odmítnout a v takovým případech, pokud nenajdeme jinou náhradní matku, je jedinou možností ruční odchov.

Vždy je prioritou snažit se za každou cenu sehnat náhradní kojící kočku, ke které je možné koťata přidat. Mají tak největší možnost na přežití. Pokud žádnou nenajdete a rozhodnete se odchov zajistit sami, je třeba upozornit, že nejde o vůbec snadnou situaci. Zabere vám téměř všechen čas a musíte také počítat s tím, že ne všechna z vrhu se vám může podařit zachránit. Trpělivost a vytrvalost jsou nezbytností. K nejkritičtějším patří především prvních deset dní, ale náročný bude celý první měsíc. V té době jsou totiž koťátka ještě slepá a hluchá, řídí se pouze svým hmatem.

poporodní péče

Koťátka je třeba důkladně očistit. Omyjeme je teplou vlhkou žíňkou. Nesmíme je ale příliš namočit, aby neprochladla. Poté je osušíme plenou. Může nám pomoci i elektrická dečka v pelíšku zapnutá na nejnižší stupeň. Ta celkově zajistí, aby byli novorozenci stále v teple. Jako nouzové řešení můžeme použít PET lahve naplněné teplou vodou, které se ale musí často měnit, aby se teplota udržela.

pelíšek

je vhodné novorozence umístit do malého pelíšku, kde se po hmatu snadno najdou. Ideální je pelech se čtyřmi stěnami a odklápěcím víkem. Můžeme v klidu použít i vystlanou krabici. V pelíšku by měli mít stále dost teplo, ideální je již zmíněná elektrická dečka, popřípadě PET lahve. V prvním týdnu věku potřebují koťátka teplotu okolo 30°C, ve druhém týdnu jim postačí teplota v rozmezí 25 - 27°C. Na deky umístíme inkontinenční podložky, abychom malé udrželi v čistotě a suchu.

kojení

V chovatelských potřebách si seženeme kojeneckou soupravu, která obsahuje lahev s dudlíky a speciální mléko pro koťata, které je koncipováno jako přírodní mateřské mléko. Na našem trhu existuje několik druhů a ne každé můžou koťátka chtít pít. Později můžeme zkusit použít i zahuštěné neslazené plnotučné mléko, které naředíme.

Mléko ohřejeme na zhruba 38 ̊C a teplotu zkusíme na hřbetě ruky. Koťátko vezmeme do dlaně bříškem dolů, prsty podepřeme hlavičku a začneme krmit. Lahvičku moc nenakláníme a čekáme, až kotě začne samo sát. Dopřejeme mu tolik mléka, kolik vypije. Právně nakrmené kotě má plné bříško a ihned usne. Pokud je nakrmené nedostatečně, křičí nebo má bříško měkké. Po každém krmení je třeba lahvičku dobře vymýt nebo vyvařit.

Krmení musíme opakovat každé dvě hodiny, a to i v noci. Od 21 dne stáří můžeme začít krmit ve dne každé 3 hodiny a v noci interval prodloužit na 4 až 5 hodin.

Každý den koťata zvážíme a údaje si zapíšeme, abychom měli jistotu, že neubývají na váze.

vyprazdňování

Po krmení musíme koťátkům s vyprazdňováním pomoci. Obrátíme je bříškem vzhůru a masírujeme bříško a konečník, dokud se nevyprázdní. Kvůli umělému mléku může občas dojít k zácpě. V takovém případě se doporučuje jednou za čas místo mléka podat heřmánkový čaj smíchaný s glukopurem.

vývoj

V prvním týdnu koťátkům odpadne pupeční šňůra, mezi sedmým a čtrnáctým dnem začínají otevírat očíčka. Čich se koťátkům začne vyvíjet mezi druhým až třetím týdnem věku. S jeho pomocí dokáží rozeznat jedno druhé a svého člověka. Ve třetím týdnu se také vyvíjí sluch. Ke konci prvního měsíce života se začínají stavět na nohy. Hodí se jim tedy zvětšit pelíšek a dopřát více pohybu.

odčervení

První odčervení je dobré provést 14 dní po porodu, znovu ho zopakovat ve 4 týdnech, 6 týdnech a 3 měsících. Pro takto malá koťátka u veterináře seženete speciální odčervovací pastu, která je k malinkým tělíčkům šetrnější než klasické přípravky.

přikrmování

Jakmile umí chodit, můžeme začít s přikrmováním z mělkého talířku. Nejdříve ohřátým mlíčkem, poté neslazeným tvarohem. V jednom měsíci věku můžeme začít krmit i vařeným kuřecím masem natrhaným na malinké kousky nebo kuřecími konzervami pro koťata. V té době už také musí mít neustálý přísun k čerstvé vodě. Můžeme už zakoupit i speciální granule pro nejmenší koťátka, které obsahují vše, co potřebují.

toaleta

Když koťátka už sama baští, dokážou si i sama dojít na záchod. Je na čase tedy pořídit kočičí toaletu. Měla by být odkrytá a nízká a stelivo jemné a bezprašné.

bezpečnost

V jednom měsíci ještě koťata v naší nepřítomnosti nenecháváme volně se pohybovat po bytě. Když odcházíme, umístíme je do prostornější krabice nebo jinak zabezpečeného prostoru, kde budou mít vše, co potřebují - toaletu a misky s granulkami a vodou.

nový domov

Pokud si nechceme všechna koťátka nechat, můžeme jim začít pomalu hledat vhodný domov, kam by měla odejít ve dvou měsících. Kočky z ručního odchovu bývají dobrými společníky. Jsou zvyklé na člověka a mají k němu často silnější vazbu. Ovšem i vám se s nimi, po tom všem, bude těžce loučit :).

Související články

Urologická a ledvinová onemocnění koček

Kočky svá onemocnění rády skrývají, tento instinkt v sobě mají hluboko zabudovaný. Ve volné přírodě jim skrývání slabosti poskytovalo ochranu před nepřáteli. V domácnosti to ale může být na škodu a může to znamenat, že jejich problém nikdo včas...

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...