Jak zabavit vašeho “bulíka”? S bull sporty se nebudete nudit ani vy

Nedávno si kamarádka pořídila štěně Stafordširského bulteriéra. Netrvalo ale dlouho, aby zjistila, kolik energie se v té malinké fence skrývá. A ani několikahodinové procházky nestačily na její unavení. A právě to jí přivedlo k bull sportům, které jsou zaměřeny právě na sílu, výdrž a odhodlání, vlastnosti tak typické pro bull plemena.

Trochu jsem jí vyzpovídala, abych se o bull sportech, které mi přišly z jejího vyprávění neskutečně zajímavé, dozvěděla víc.

“Bulíci" jsou velmi všestranní a lehce motivovatelní a s radostí se věnují jakékoli činnosti. Prvně se s těmito plemeny setkala při účasti na loňském II. Rekord Bull Srazu. Ten se konal v rámci světového dne zvířat a jeho záměrem bylo mimo jiné překonat předešlý rekord co do počtu psů. Rekord z roku 2014 byl 330 psů. Loni se povedlo zaregistrovat 394 psích účastníků z řad bull plemen a přepsat tak rekord v databance Muzea rekordů a kuriozit.

Celá akce se prý nesla v pohodovém duchu, kamarádka se tu seznámila se spoustou majitelů "bulíků". Dostala se tak právě i k těmto sportům a dnes si to nemůže vynachválit. Fenka vybije svou energii, navíc pro ni zábavnou formou, kde má možnost opravdu využít všechny své přednosti. Disciplín bull sportů je opravdu hodně. Bývají zaměřeny na tah břemen, skok do výšky nebo zákus do pešku - prostě na to, v čem "bull" plemena vynikají. V krátkosti vám představím alespoň tyto:

Wall Climbing (šplh po stěně)

Jedná se o kolmou stěnu opatřenou vroubkovanou gumou a kladkou k připoutání pešku na laně. Pes má za úkol vyběhnout po stěně co nejvýše a po stanovenou dobu vydržet zakousnutý do peška. Průměrem jsou skoky do výšky 2 až 3 metrů.

Monkey track (opičí dráha)

Jde o 150-200 metrů dlouhou dráhu s 10 překážkami. Podobně jako u agility je cílem handlera (psovoda) dovést psa připoutaného na vodítku v co nejkratším čase a pokud možno bezchybně do cíle. Na rozdíl od agility jsou ale překážky stavěny více na fyzickou sílu psa.

High jump (výskok)

Na speciální konstrukci s kladkou je na laně upevněn pešek. Pes má za úkol vyskočit co nejvýše a po stanovenou dobu v rámci několika sekund se udržet na pešku. Běžný je výskok kolem 1,5 až 2 metrů. V této disciplíně vyniká hlavně Americký pitbulteriér.

Weight pull sprint (sprint s břemenem)

Pes má k postroji přivázanou zátěž – pneumatiku, se kterou musí na rovné ploše uběhnout co nejrychleji 50 metrů. Zatímco feny běhají se zátěží čtyřmi kilo, psi až se sedmi.

Weight pulling (tah břemene)

Zde na rozdíl od weight pull sprintu nejde ani tak o rychlost, jako o sílu. Soutěží se na speciální dráze a pes musí ve speciálním postroji utáhnout co největší břemeno na vzdálenost 4 až 6 metrů za stanovenou dobu. Ti nejlepší utáhnou až stonásobek své tělesné váhy!

Tímto výčtem, kterým jsem chtěla představit širokou škálu bull sportu, to ale rozhodně nekončí :-). Pokud by vás zajímalo více, doporučuji se podívat třeba na stránky klubu stafordšírských bulteriérů.

Zkoušeli jste některou z těchto disciplín? Jaká vašeho mazlíka baví nejvíc?

Související články

Urologická a ledvinová onemocnění koček

Kočky svá onemocnění rády skrývají, tento instinkt v sobě mají hluboko zabudovaný. Ve volné přírodě jim skrývání slabosti poskytovalo ochranu před nepřáteli. V domácnosti to ale může být na škodu a může to znamenat, že jejich problém nikdo včas...

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...