Dogtrekking

Také jste měli jako děti rádi orientační běhy? A nyní rádi vyrážíte na výlety do terénu ve volné přírodě, kde putujete krajinou? A vždy vás při tom doprovází váš chlupáč? Pokud jste na všechny tři otázky odpověděli ano, tak je pro vás ideální dogtrekking.

O co jde?

Pod názvem dogtrekking si představte orientační pochod se psem. Oficiální pravidla jej řadí mezi extrémní kynologické vytrvalostní sporty. Jak název napovídá, treky se psem se vyznačují jednak náročnějším terénem a druhak délkou trasy, která se pohybuje okolo hranice 100 km (minimum dle oficiálních pravidel je 80 km). Trek tak bývá zpravidla vícedenní a počítá s možností přespání v krásné přírodě.

V České republice se jedná o relativně mladý sport, který se zde podle dostupných zdrojů objevil po roce 2000. A ačkoliv se tomuto sportu neformálně věnuje řada nadšenců, oficiálně proběhlo od té doby jen relativně málo dogtrekkingových akcí či podniků (slovníkem dog-trekerů). Co vlastně musíte jako účastníci dogtrekkingu splňovat?

Základní rysy dogtrekkingu

  • Dogtrekking potrénuje vaši orientaci - cílem je při oficiálním podniku absolvovat organizátory předem vytyčenou trasu pomocí mapy, itineráře a v rámci daného časového limitu.
  • Dogtrekking otestuje nejen vaše fyzické zdatnosti, ale i psychické - náročnost terénu a celodenní pobyt venku s pocitem odkázání jen na vás samotné dá zpočátku zabrat každému.
  • Dogtrekking posílí vzájemný vztah s vaším psím společníkem - na trek totiž nejste sami, máte s sebou vašeho čtyřnohého parťáka, se kterým tak díky společně stráveným chvílím a odvedené fyzické práci prohloubíte vztah i vzájemné poznání.
  • Dogtrekking podpoří vzájemnou věrnost - po celou dobu pochodu musíte být se svým psem spojeni, ať už pomocí vodítka či šňůry mezi postrojem psa a bederním pásem psovoda.
  • Dogtrekking z vás udělá dobrodruhy - stakilometrové vzádlenosti, několik kilo vážící zátěž, časový limit, přenocování pod širým nebem a neuvěřitelný pocit zadostiučinění, když dorazíte do cíle. To vše z vás záhy udělá nadšené dobrodruhy.
  • Dogtrekking učí respektu - tento psí sport neučí jen respektu k přírodě, k vám samotným a vašemu psovi, ale také k ostatním účastníkům a jejich zvířatům. Trek můžete jít jak společně ve skupince, tak i sami, pokud dáváte přednost klidu a samotě.

Vybavení

A co všechno budete k dogtrekkingu potřebovat? Mezi základní vybavení psa a jeho pána patří následující:

  • vodítko a obojek;
  • amortizační šňůra;
  • postroj pro psa;
  • bederní pás či opasek;
  • psí batohy nebo brašny;
  • další doplňky jako např. ochranné boty pro psa (2 boty na psa) či pláštěnka pro psa (nepovinná).

Při oficiálním doktrekkingovém podniku určuje povinnou výbavu dvojice psovod-pes na jejich společný pochod pořadatel (v takzvaných propozicích). Co s sebou do batohu vždy určitě sbalíte je: spacák, karimatka (případně alumatka, deka či hamaka), čelovka, mapa, lékárnička, krmení a voda pro psa (min. 1 litr) včetně misky, jídlo a pití pro vás.

Jak začít?

Dogtrekking, obdobně jako canicross, se řadí mezi psí sporty, které jsou dle slov jejich provozovatelů určeny úplně pro každého. Nezáleží tak ani na velikosti, ani na plemeni psa. Co však tento terénní sport do začátku vyžaduje, je určitá základní fyzická zdatnost vaše i vašeho psího parťáka. Jsem však živým důkazem toho, že (neoficiální) trek se psem lze přežít i s nepříliš velkou fyzickou kondicí, kterou si navíc časem budete oba zlepšovat :-).

Velkou výhodou je stejně jako v canicrossu, že můžete využít opory vašeho pejska a s pomocí jeho tahu, jste-li spojení pomocí šňůry mezi postrojem a bederním pásem, snáze překonáte náročný horský terén. Rozhodně v začátcích nemusíte začínat rovnou 100 km trasou, ale můžete si sami vyzkoušet trasu kratší (doporučuji alespoň 30 - 40 km).

Celá řada outdoorových agentur dnes již také nabízí “zážitek” v podobě jedno- až tříhodinové tůry v zápřahu se sáňovým psem. Nemáte-li vlastního pejska, ale chtěli byste si tento sport vyzkoušet, je to ideální příležitost. Tuto možnost nabízí již i některé horské hotely. Dogtrekking se totiž v převážné míře odehrává v horském prostředí. Dogtrekkingového podniku se tak můžete zúčastnit ve většině českých pohořích.

Na internetových fórech se určitě neváhejte poradit, dogtrekeři jsou obecně velmi přátelští a vždy poradí. Třeba tak najdete i nové parťáky na trekové výlety :-).

Jak vás tento psí sport oslovil? Máte s ním již nějaké zkušenosti? Podělte se s ostatními čtenáři :-).

(Zdroj: www.dogtrekking.info)

Související články

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...

Srst může vypovídat o zdraví vaší kočky

Kočky jsou poměrně samostatná zvířata, a to zejména v péči o svůj zevnějšek. Zdravou kočku tak stačí jednou za čas vykartáčovat a máte hotovo. Lesklý a krásně vypadající kožíšek svědčí o pevném zdraví. Co ale dělat v případě, že má vaše kočka...

Ideální valentýnský den? Užijte si ho i se svým pejskem

Svatý Valentýn je svátkem lásky, ale i přátelství. To však neznamená, že se týká jen lidí. Oslavte svátek svatého Valentýna i se svým psím parťákem a oplaťte mu jeho bezpodmínečnou lásku a přátelství. Přinášíme vám několik tipů, jak si společný...

Životní fáze vaší kočky

Že má kočka 9 životů? Bohužel má jako každý jiný živý tvor život jen jeden, a i proto je kočkám potřeba věnovat tu nejlepší péči, aby po našem boku žily co nejdelší a nejspokojenější život. Při správné péči (a dávce štěstí) může s námi v domácnosti...