Ideální aktivity pro malé psy: 4 tipy, jak zabavit svého malého mazlíčka

Malá plemena psů jsou plná energie a radosti ze života a i ti nejmenší gaučoví psíci potřebují dostatek fyzické a mentální stimulace. Každodenní aktivita je klíčem k jejich spokojenosti, zdraví a dlouhému životu. Jak ale zajistit, aby váš malý pejsek nebyl jen zdravý, ale i šťastný? Přinášíme vám pár tipů na vhodné aktivity, které udrží vašeho malého kamaráda aktivního a spokojeného.

Pravidelné procházky

I malí psi potřebují pravidelné procházky, ale nemusí se jednat o dlouhé túry. Procházky a pobyt na čerstvém vzduchu by měly být základem péče o jakéhokoliv psa, bez ohledu na jeho velikost – té je potřeba přizpůsobit délku procházky a její náročnost. Pro menší psíky jsou tak přirozeně vhodné kratší procházky, ale nenechte se zmást, i takoví pudlíci nebo jezevčíci s přehledem zvládnou půldenní výlet, a ještě jim zbyde energie na rozdávání. Délku procházky je tak potřeba vždy přizpůsobit konkrétním fyzickým schopnostem a také temperamentu vašeho psa.

Obecně ale platí, že pravidelné procházky pomáhají udržovat naše malé malé pejsky v dobré kondici, mají pozitivní vliv na jejich celkové zdraví a pomáhají také procvičit jejich mysl. 

Psí sport

Mysleli jste si, že sport je vhodný jen pro větší psy? Naopak! Malí psíci často překypují energií, kterou je potřeba někam nasměrovat. Není nic horšího než znuděný pes a vhodně zvolený sport je ideálním způsobem, jak využít přebytečnou energii svého pejska. 

Je potřeba jen zvolit takový sport, který zvládne i malý pes. Mezi vhodné sporty pro menší plemena patří například dogfitness nebo agility. Řada malých psíků ale byla chována pro jejich lovecké předpoklady, i proto je pro ně vhodný například také nosework, během kterého mají za úkol vyčmuchat a najít chutnou odměnu. 

zd-5357-branded-hd.png

Hravé tréninky doma i venku

Trénink je nejen skvělou fyzickou aktivitou, ale také skvělým způsobem, jak stimulovat psí mozek. Učení nových povelů nebo různých triků je skvělou zábavou pro vás oba. Výhodou malých pejsků je, že trénink s přehledem zvládnete jak venku, tak v pohodlí domova, aniž by vás trápil nedostatek místa. Vyzkoušet můžete například schovávání a hledání pamlsků nebo zkuste sestavit domácí agility pomocí předmětů, které máte po ruce. Pamatujte si, že pozitivní přístup a odměňování jsou klíčové!

Společné hry s psími kamarády 

Pro malé psy je důležitá socializace, která jim pomáhá rozvíjet jejich sociální dovednosti a učí je, jak se chovat v různých situacích. U malých pejsků se na tuto důležitou součást výchovy zapomíná a mohou potom být ustrašení a neumět reagovat na různé okolnosti. I proto je dobré nezapomínat i tyto psíky seznamovat s dalšími psy, a to od štěněcího věku. 

Pravidelná setkání s psími kamarády jsou skvělou aktivitou jak pro vás, tak pro vašeho pejska. Společná hra je navíc ideální zábavou snad pro všechny pejsky. Hravá setkání jim pomohou spálit energii, učit se novým dovednostem a upevňovat vztahy s jinými psy i lidmi. Mějte však na paměti, že někteří malí psi mohou být na některé situace citlivější a potřebují postupnou socializaci, aby se cítili pohodlně a bezpečně.

Související články

Obezita může potrápit malá plemena více než jiné psy

Obezita psů je v poslední době stále více skloňovaným problémem. Na vině je často nedostatek pohybu, nekvalitní krmivo, a především obecné nedodržování správných zásad krmení. Malá plemena se zpravidla řadí mezi psy, kteří mají k obezitě větší sklony...

Co dělat, když se vám ztratí pes?

Ztráta psa je noční můrou snad každého z nás. A přestože se snažíme této události zabránit všemi způsoby, každému se může stát, že se pejsek ve chvilce nepozornosti zaběhne. I v takto nepříjemné chvíli je důležité zachovat chladnou hlavu a udělat vše...

Plavání se psem má svá pravidla

Pobyt u vody a plavání se psem je jednou z nejoblíbenějších letních aktivit. I tato zábava ale může pro vašeho čtyřnohého parťáka představovat potenciální nebezpečí a bohužel nezřídka končí kolapsem organismu. V článku se proto podíváme na to, jaké...