Co dělat, když se vám ztratí pes?

Ztráta psa je noční můrou snad každého z nás. A přestože se snažíme této události zabránit všemi způsoby, každému se může stát, že se pejsek ve chvilce nepozornosti zaběhne. I v takto nepříjemné chvíli je důležité zachovat chladnou hlavu a udělat vše pro to, aby se pejsek co nejrychleji našel. V článku přinášíme několik kroků, které je dobré podniknout, pokud se vám pes ztratí.   

Pes se může zaběhnout právě ve chvílích, kdy to nejméně čekáte. Přestože máte vychovaného pejska, který se od vás běžně nevzdálí dál než pár metrů, může psa vyděsit nečekaný neznámý zvuk nebo ho nalákat zvěř nebo třeba hárající fenka. Překvapení páníčci tak s podobnou situací nepočítají a lámou si hlavu s otázkou: Co teď? 

Štěstí přeje připraveným: s možností útěku psa počítejte dopředu 

I proto, že k zaběhnutí může dojít opravdu kdykoliv, je lepší se na podobnou situaci dopředu připravit. Preventivní kroky totiž mohou urychlit úspěšný návrat domů: 

1) Aktivní a registrovaný čip 

Při preventivní návštěvě veterináře se ujistěte, že je čip vašeho mazlíka aktivní, je zaveden v některé z databází (jedna z nejrozšířenějších databází je například Národní registr majitelů zvířat) a údaje na čipu jsou aktuální. Kontrola čipu je totiž první, co policie při nálezu psa udělá – návrat čipovaného a registrovaného pejska ke svému majiteli je tak daleko pravděpodobnější a rychlejší než u neregistrovaných psů. 

2) Známka nebo obojek  s kontaktem 

Přestože máte psa očipovaného, i tak jednoduchá věc, jako je známka nebo obojek s telefonním číslem, může dělat divy. Je pravděpodobné, že kontaktní údaje budou první, co bude případný nálezce pejska hledat. Psa můžete opatřit známkou s telefonním číslem, nebo mu například kontaktní údaje nechat vyšít přímo na obojek. 

3) Obojek s GPS trackerem

Dnes jsou GPS lokátory už opravdu běžnou pomůckou pro majitele psů i koček. Jestliže víte, že máte doma útěkáře, nebo pouštíte pejska na volno, je GPS lokátor dobrou investicí. Obojky s GPS lokátorem vám pomohou jednoduše sledovat přesnou polohu vašeho pejska, a tak se nemusíte bát, že se vám jen tak ztratí.  

První kroky fran-taylor-ng1zg57p7yo-unsplash.jpg

Jestliže se vám pejsek zaběhne během procházky a víte, kdy a kde se vám ztratil, je nejlepší zůstat chvíli na místě, nikam se moc nevzdalovat a na psa volat jménem. Pes se většinou zaběhne jen na chvíli v rámci hry, která ho po chvíli přestane bavit a bude se vracet na stejné místo.

Pokud jdete ve více lidech, můžete vyslat člena výpravy, aby se vydal směrem, kterým se pejsek zaběhl, hledat ho po lese na vlastní pěst ale nedoporučujeme. Pokud by se vracel na stejné místo, mohli byste se tak snadno minout. Během čekání se nebojte zeptat kolemjdoucích, třeba vašeho pejska někde zahlédli. Zhruba po 1–2 hodinách čekání je čas vyrazit domů, někdy pes zná cestu domů a bude vás již čekat u dveří. V opačném případě je potřeba podniknout další kroky a jednou za čas se vydat pejska hledat zpět k místu ztráty.

 

Pes se sám nevrátil, co dělat dál? 

Během hledání ztraceného pejska máte několik možností, jak postupovat. Důležité je o ztrátě informovat co nejvíce lidí (například přes sociální sítě), ztrátu psa nahlásit na policii a obvolat nejbližší veterinární ordinace a útulky. Na ty se totiž lidé v případě nálezu pejska nejčastěji obrací. Pokud je pejsek čipovaný, kontaktujte registr zvířat. 

Dále doporučujeme o ztrátě pejska informovat také co nejširší okolí. Nejlepší cestou je připravit letáčky s aktuální (nejlépe barevnou) fotografií psa, na letáčky nezapomeňte uvést jméno psa, jeho povahové rysy a samozřejmě kontakt na vás. Dnes jsou skvělým pomocníkem také sociální sítě, zpravidla každá obec, město, ale i městská část mají své stránky na Facebooku, kde můžete požádat o pomoc. 

Pokud se pejsek stále nenašel, zkuste rozšířit okruh hledání. I během krátké chvíle se totiž může zatoulat poměrně daleko. Nebojte se proto obvolat i útulky v širším okolí. Na internetu fungují také různé stránky, kde jsou zveřejněna nalezená i ztracená zvířata. Na těchto webech můžete hledat také vodítka o tom, kde by se pejsek mohl pohybovat. Doporučujeme také pravidelně chodit po trasách, kde se běžně pohybujete. Pejsci se mohou vracet na místa, která znají. Dále může pomoci, pokud mu dáte k místu, kde se pejsek ztratil, jeho pelíšek, misku s vodou a jídlem. Pes se orientuje podle pachů a je dost dobře možné, že najde cestu zpět ke svému páníčkovi právě díky věcem, které důvěrně zná.  

Jestliže se váš pejsek najde a budete si jej vyzvedávat na policii nebo v útulku, nezapomeňte si sebou vzít průkaz totožnosti a očkovací průkaz psa, abyste mohli dokázat, že je pejsek opravdu váš. Počítejte také s tím, že bude potřeba zaplatit poplatek za odchyt a pobyt pejska v útulku.

Související články

Co dělat, když se vám ztratí pes?

Ztráta psa je noční můrou snad každého z nás. A přestože se snažíme této události zabránit všemi způsoby, každému se může stát, že se pejsek ve chvilce nepozornosti zaběhne. I v takto nepříjemné chvíli je důležité zachovat chladnou hlavu a udělat vše...

Plavání se psem má svá pravidla

Pobyt u vody a plavání se psem je jednou z nejoblíbenějších letních aktivit. I tato zábava ale může pro vašeho čtyřnohého parťáka představovat potenciální nebezpečí a bohužel nezřídka končí kolapsem organismu. V článku se proto podíváme na to, jaké...

Trpí váš mazlíček nadváhou?

Obezita domácích mazlíčků je stále častějším problémem, který ovlivňuje zdraví a kvalitu života našich čtyřnohých přátel. Stejně jako u lidí, nadváha u psů a koček může vést k řadě zdravotních komplikací, jako jsou srdeční choroby, diabetes, problémy...

Užitečné rady při výchově koček

Přestože mají kočky svou hlavu, s výchovou byste to neměli vzdávat, jinak by se mohlo snadno stát, že se vaše kočka opravdu stane hlavou rodiny. Výchova kočky nemusí být nadlidský výkon. Stačí vědět, jak na ně! Přinášíme vám užitečné tipy, které vám...

Může být pes či kočka vegetarián?

V poslední době se poměrně často setkáváme s novým trendem – vegetariánskou stravou pro naše domácí mazlíčky. Přirozeně jsou psi i kočky masožravci, přesto se na trhu často objevují různé vegetariánské alternativy jejich stravy. Zeptali jsme se proto...

Co dělat, aby váš pes nehltal?

Stává se vám, že sotva položíte svému psovi misku s večeří na zem, všechny granulky zmizí a pes před každým jídlem působí, jako by celý týden nedostal najíst? Přestože hltání potravy je typické pro velké množství našich čtyřnohých parťáků, je u nich...