Jak psovi pomoci během horkých dní

Kdo by nemiloval léto? Dny plné slunce, dnů strávených u vody nebo teplé večery v parku či na terase. Jsou však dny, kdy je horko nesnesitelné jak pro nás, tak i pro naše čtyřnohé parťáky. Během těchto dní zkoušíme všechny způsoby, jak si od tepla oddechnout. Jak v horkých dnech ulevit i našemu psovi? 

Pozor na přehřátí!

Na rozdíl od lidí psi mají jen omezené možnosti, jak se během horkých dní přirozeně ochlazovat. Psi totiž nedisponují velkým množstvím potních žláz a možnosti ochlazování psího organismu jsou omezeny – psi se ochlazují jen za pomoci vyplazeného jazyka a zrychleného dýchání. Riziko přehřátí organismu je proto daleko vyšší než u lidí. 

Hlavní signály, že je pes přehřátý: 

  • Extrémní slinění, pěna ze slin nebo naopak zcela suchý a horký čumák.
  • Malátnost, nervozita, neklid, dezorientace či apatie.
  • Zrychlený srdeční tep a ztížené, zrychlené dýchání, vysoká tělesná teplota.
  • Horečka, průjem, zvracení až bezvědomí.

Pokud pozorujete některý ze znaků přehřátí, pejska umístěte na chladné místo a postupně ho ochlazujte například pomocí mokrého ručníku – nikdy psa nedávejte do studené vody, z náhlého ochlazení by mohl utrpět šok! Důležité je pejska také důsledně hydratovat, nenuťte ho ale k vypití příliš velkého množství vody najednou. Lepší je psovi dávat menší množství a častěji. V případě vážných příznaků vyhledejte pomoc veterináře. 

Dodržováním několika základních zásad ale můžete pejskovi od horka ulevit a předcházet tak zbytečnému přehřátí: 

Neustálý přísun tekutin 

Věděli jste, že zhruba 70 % psího těla tvoří voda? I proto se musí neustále hydratovat. A v létě to platí dvojnásob! Pes totiž v horku odpařuje velké množství vody a přísunem čerstvých tekutin uhasíme pejskovu žízeň a můžeme předejít celkovému přehřátí organismu. 

Je také vhodné zvýšit příjem tekutin v krmivu. Můžete tak pejskovi granule namočit do vody nebo do vývaru, nebo mu ke granulím přidat lahodnou masovou konzervu, která dodá tělu potřebné tekutiny.

Chladné místo

Během horkých dní, je pejskovi potřeba zajistit, aby svůj den trávil na co nejchladnějším místě. Pelíšek mu proto přesuňte na místo, kam přes den nesvítí sluníčko, aby měl kde odpočívat. Skvělým pomocníkem může být chladicí podložka, nebo bazének, který můžete umístit na balkon nebo terasu. 

Vyhýbejte se horku

V době největšího horka doporučujeme výrazně omezit aktivitu. Pejska berte jen na co nejkratší dobu ven, aby se vyvenčil. Na delší procházky můžete vyrazit časně ráno nebo naopak pozdě večer, kdy venkovní teploty nejsou tak vysoké. Psa také nikdy nenechávejte na rozpálených místech – přivázaného před výkladní skříní nebo zavřeného na balkoně. 

Psa nikdy nenechávejte v zavřeném autě

Pes by neměl za žádných okolností zůstat sám zavřený v autě! Teplota v autě opravdu rychle stoupá a během pár minut se může vnitřek auta proměnit v rozpálenou pec a pejska vážně ohrozit na životě. I v případě, kdy si potřebujete odběhnout jen pro pár věcí do obchodu či lékárny,vezměte psa vždy s sebou nebo poproste osobu blízkou, aby vám pejska na chvíli pohlídala než si vyřídíte nákup.  Pokud je to možné, nejlepší je nechat pejska raději v chládku domova a potom až vyrazit na nákupy. 

Péče o psí srst 

I v létě je nutné udržovat srst v co nejlepším stavu. Plní totiž termoregulační funkci, a stejně jako v zimě chrání psy před chladem, v létě jim naopak pomáhá od horka. Srst by se tedy neměla stříhat, ale pravidelně pročesávat. Pročesáváním srst udržujete provzdušněnou, naopak zanedbaná a zplstnatělá srst bude psa spíše hřát. 

Vodní radovánky 

Patří váš chlupáč mezi milovníky vody? Potom není lepší doba, kdy vyrazit za koupačkou. I zde ale platí zásady, kterými byste se měli řídit. Nejprve je potřeba zjistit, jestli je koupání psů v dané oblasti a čase povoleno. Vyhnete se tak zbytečným konfliktům a problémům. 

Pro koupání se psem si vybírejte taková místa, kde je pozvolný přístup do vody, aby pes neměl problém z vody vylézt. Vyhýbejte se také místům se silným proudem. Pejska před samotným vstupem do vody nechte odpočinout a mírně zchladit – při skoku do ledové vody by mohl dostat šok z prudké změny teplot. V neposlední řadě nezapomínejte na to, že i ve vodě se může pes přehřát. Pejska proto nenechávejte ve vodě dovádět příliš dlouho a dopřejte mu dostatek odpočinku.



Související články

Jak psovi pomoci během horkých dní

Kdo by nemiloval léto? Dny plné slunce, dnů strávených u vody nebo teplé večery v parku či na terase. Jsou však dny, kdy je horko nesnesitelné jak pro nás, tak i pro naše čtyřnohé parťáky. Během těchto dní zkoušíme všechny způsoby, jak si od tepla...

Psí hrdinové v ČR i ve světě

Ne nadarmo se říká, že pes je nejlepší přítel člověka. Jsou to naši nejvěrnější kamarádi, kteří by pro nás udělali, co nám na očích vidí. I mezi psy jsou navíc hrdinové, kteří zachraňují lidské životy nebo jim pomáhají se zvládáním každodenních...

9 věcí, které kočky milují!

Každý majitel kočky ví, že tato elegantní a na první pohled nezávislá zvířátka mají své jedinečné zvyky. Pokud chcete své kočce udělat radost, je dobré vědět, co opravdu miluje. Přinášíme vám devět nápadů na věci, které by v životě vaší kočky...

Nejlepší způsoby, jak oslavit narozeniny vašeho psa

Pravidelně slavíme narozeniny svých blízkých kamarádů nebo rodiny. Ale co náš čtyřnohý parťák? I narozeniny našich věrných psích kamarádů si zaslouží pořádnou oslavu! A pokud nevíte, kdy se váš pes narodil, můžete například oslavit den, kdy jste si...

Život s hluchým psem

Máte pocit, že vás váš pes ignoruje a neposlouchá na zavolání? Je možné, že se u něj rozvíjí problémy se sluchem. Přestože může být život s hluchým psem výzvou, neslyšící psi mohou žít normální život plný radosti. Je ale potřeba, abyste se naučili,...

Když vašeho psa trápí zažívání

Trápí vašeho pejska problémy se zažíváním? Nebojte se, nejste v tom sami! Zažívací a střevní potíže jsou jedněmi z nejčastějších důvodů návštěv ordinace veterináře. Nepříjemné symptomy jako průjem, zvracení nebo nadměrná plynatost mohou být způsobeny...