9 věcí, které kočky milují!

Každý majitel kočky ví, že tato elegantní a na první pohled nezávislá zvířátka mají své jedinečné zvyky. Pokud chcete své kočce udělat radost, je dobré vědět, co opravdu miluje. Přinášíme vám devět nápadů na věci, které by v životě vaší kočky rozhodně neměly chybět!

1) Dostatek lásky a pozornosti

Přestože jsou kočky často považovány za nezávislé, stále potřebují lásku a pozornost svých majitelů. Nenechávejte proto vaši kočku dlouho doma o samotě a dopřejte jí dostatek pozornosti. Společně strávený čas je jedna z nejdůležitějších věcí, které vaše kočka potřebuje ke spokojenému životu. Může se jednat o společnou hru, vyčesávání nebo jen lenošení na gauči či v posteli.

Nezapomínejte ale na to, že kočka potřebuje také dostatek osobního prostoru a soukromí. Budou proto dny, které stráví sama ve svých oblíbených schovkách, a také takové dny, kdy bude vyžadovat vaši nekonečnou pozornost. 

2) Nekonečný spánek, odpočinek, ale také hra 

Není žádným tajemstvím, že kočky milují spánek. Průměrná kočka prospí 12 až 16 hodin denně! Protože jsou kočky noční tvorové, většinu dne prospí – a kdo by jim to měl za zlé? Každý má rád dlouhý a pohodlný odpočinek na útulném místě. Pohodlný a hřejivý pelíšek nebo skryté místo k odpočinku je proto v kočičí domácnosti nezbytností. 

Zbytek času jsou ale kočky velmi aktivní a spoustu času věnují hře nebo prozkoumávání okolí. Je proto důležité, aby vaše kočka měla dostatek hraček a podnětů, které ji zaměstnají jak po fyzické, tak po psychické stránce. Zejména domácí kočky by měly být stimulovány k dostatečné aktivitě, vybavte se proto interaktivními hračkami a kočičími hlavolamy.

unnamed-5.jpg

3) Krabice a papírové tašky

Kočky krabice prostě milují. Jakmile si v ní něco donesete domů, kočka na nic nečeká a už má ustláno i na všem, co jste si v krabici donesli. Někdy nepotřebují ani krabici a vystačí si s malou papírovou taškou. Proč je tolik lákají? Kočky mají rády, když se mohou vměstnat do co nejmenšího prostoru. Připadají si tak bezpečně a chráněné ze všech stran. Papír je pro kočky lákavý, protože je hřejivý, a navíc se na něm snadno uchytí jejich pach, kterým si označují svoje území. 

Kočky kromě krabic vyhledávají pohodlí také na dalších místech, která nám mohou připadat zvláštní například botník nebo umyvadlo. 

4) Společná práce na počítači 

Píšete e-mail a vaše kočka se vám v tom snaží za každou cenu zabránit? Nebojte se, nejste v tom sami. Kočky přímo milují lehat na různá elektronická zařízení – nejlépe na klávesnici notebooku nebo před zapnutou televizi. Nejde o to, že by vám chtěla pomoci s nedokončenou prací. Zapnutá elektronika je příjemně hřejivá a na obrazovkách se navíc děje spousta věcí zajímavých i pro vaši kočku. Pokud vám lehá přímo pod ruce, je také dost pravděpodobné, že si žádá vaši pozornost. 

5) Zběsilé pobíhání po bytě tam a zpět 

Dělá to téměř každá kočka. Sedí nehybně v koutě a zničehonic bezhlavě vystřelí na druhou stranu bytu. Jedná se asi o nejpodivnější a na první pohled nejvíc znepokojivé kočičí chování.

Nemusíte se ale bát, nehoní se za duchy. Kočky mají daleko ostřejší smysly než my, a proto se pravděpodobně snaží ulovit něco, o čem nemáme ani tušení, že v místnosti je. Často se jedná o smítko prachu nebo opravdu malý hmyz. To stejné platí i o momentech, kdy vaše kočka opravdu velmi upřeně pozoruje něco neexistujícího pár metrů před ní.

6) Škrábání všeho, co je při ruce 

Škrábáním si kočky vyznačují své teritorium a obrušují si své drápky. Nezapomeňte proto domácnost vybavit škrabadlem, které bude moct používat a neničit tak váš nábytek.  Umístěte ho nejlépe na místa, kde byla na škrábání zvyklá. A pokud škrabadlo vaši kočku nezaujme, sáhněte po pomocníkovi v podobě catnipu (šanty kočičí). 

7) Vyvýšená místa k sledování okolí zd-3832-jpg-hd.jpg

Kočky milují přehled o svém okolí. Proto přirozeně vyhledávají vyvýšená místa, odkud mají opravdu dobrý výhled. Umístěte proto kočičí odpočívadla na místa, kam bude moci kočka vyšplhat. Nejlepší místo je v blízkosti okna, odkud bude mít výhled i na svět venku. Pozorování ptáků a venkovního dění je totiž fascinující zábava! 

8) Dobré jídlo a čerstvá voda 

O kočkách se ví, že mají mlsné jazýčky! Dopřejte jim proto jen ty nejlepší granule a kapsičky, po kterých se bude moci utlouct! Nezapomínejte na to, že kočky by měly mít k jídlu přístup po celý den, jsou zvyklé jít postupně po malých porcích. 

Kočky také milují čerstvou vodu – může se vám proto stávat, že ji budou vyhledávat na neobvyklých místech, jako je například záchod nebo umyvadlo. Tekoucí voda je pro řadu koček nezbytností. V případě, že vám to nevadí, pusťte své kočce párkrát denně trochu vody z kohoutku, tím jí uděláte největší radost. Pro milovnice tekoucí vody jsou k dostání také speciální fontánky.

9) Pravidelnost

Nic nedokáže kočku rozhodit tak, jako změna jejího zaběhlého režimu. Kočky milují rutinu a pravidelnost. Stanovte jim pevný režim krmení, hraní a odpočinku. Rituály, jako je ranní mazlení nebo večerní hra, pomáhají kočkám cítit se bezpečně a spokojeně. Pokud očekáváte větší změny – ať už se jedná o příchod nového člena rodiny (lidského či zvířecího), nebo například stěhování, je dobré kočce dopřát dostatek času na to, aby změnu zpracovala. Velmi nervózním kočkám mohou navíc pomoci různé prostředky na uklidnění, jako jsou speciální pamlsky a doplňky stravy, difuzéry nebo uklidňující léky předepsané veterinářem.



Související články

Trpí váš mazlíček nadváhou?

Obezita domácích mazlíčků je stále častějším problémem, který ovlivňuje zdraví a kvalitu života našich čtyřnohých přátel. Stejně jako u lidí, nadváha u psů a koček může vést k řadě zdravotních komplikací, jako jsou srdeční choroby, diabetes, problémy...

Užitečné rady při výchově koček

Přestože mají kočky svou hlavu, s výchovou byste to neměli vzdávat, jinak by se mohlo snadno stát, že se vaše kočka opravdu stane hlavou rodiny. Výchova kočky nemusí být nadlidský výkon. Stačí vědět, jak na ně! Přinášíme vám užitečné tipy, které vám...

Může být pes či kočka vegetarián?

V poslední době se poměrně často setkáváme s novým trendem – vegetariánskou stravou pro naše domácí mazlíčky. Přirozeně jsou psi i kočky masožravci, přesto se na trhu často objevují různé vegetariánské alternativy jejich stravy. Zeptali jsme se proto...

Co dělat, aby váš pes nehltal?

Stává se vám, že sotva položíte svému psovi misku s večeří na zem, všechny granulky zmizí a pes před každým jídlem působí, jako by celý týden nedostal najíst? Přestože hltání potravy je typické pro velké množství našich čtyřnohých parťáků, je u nich...

Jak psovi pomoci během horkých dní

Kdo by nemiloval léto? Dny plné slunce, dnů strávených u vody nebo teplé večery v parku či na terase. Jsou však dny, kdy je horko nesnesitelné jak pro nás, tak i pro naše čtyřnohé parťáky. Během těchto dní zkoušíme všechny způsoby, jak si od tepla...

Psí hrdinové v ČR i ve světě

Ne nadarmo se říká, že pes je nejlepší přítel člověka. Jsou to naši nejvěrnější kamarádi, kteří by pro nás udělali, co nám na očích vidí. I mezi psy jsou navíc hrdinové, kteří zachraňují lidské životy nebo jim pomáhají se zvládáním každodenních...

9 věcí, které kočky milují!

Každý majitel kočky ví, že tato elegantní a na první pohled nezávislá zvířátka mají své jedinečné zvyky. Pokud chcete své kočce udělat radost, je dobré vědět, co opravdu miluje. Přinášíme vám devět nápadů na věci, které by v životě vaší kočky...

Nejlepší způsoby, jak oslavit narozeniny vašeho psa

Pravidelně slavíme narozeniny svých blízkých kamarádů nebo rodiny. Ale co náš čtyřnohý parťák? I narozeniny našich věrných psích kamarádů si zaslouží pořádnou oslavu! A pokud nevíte, kdy se váš pes narodil, můžete například oslavit den, kdy jste si...

Život s hluchým psem

Máte pocit, že vás váš pes ignoruje a neposlouchá na zavolání? Je možné, že se u něj rozvíjí problémy se sluchem. Přestože může být život s hluchým psem výzvou, neslyšící psi mohou žít normální život plný radosti. Je ale potřeba, abyste se naučili,...