Kočičí Vánoce a oslavy Nového roku: jak je zvládnout v klidu a bez stresu?

Vánoce jsou pomalu za dveřmi a vy se chystáte na každoroční přípravy všeho, co je se svátky neodmyslitelně spojené. Oslavy Vánoc a Nového roku ale zároveň představují pro majitele koček také menší výzvu. Jak zajistit, aby Vánoce a Silvestr proběhly v pohodě a bez stresu, jak pro kočičí páníčky, tak pro samotné kočky? 

Zeptali jsme se zkušených chovatelek koček, které se s námi podělily o své zkušenosti a tipy, jak toto období prožít v klidu a pohodě. 

Vánoční stromeček: největší kočičí výzva? 

Středobodem vánoční domácnosti je neodmyslitelně vánoční stromeček. Vánoční stromeček pro vaši kočku představuje hřiště neomezených možností, od kterého jen stěží dokáže odpoutat pozornost. Jako majitelé byste ale měli mít na paměti, že stromeček a kočka jsou kombinací, která může vyústit v potenciální katastrofu. „U rodičů jsme mívali vždy gigantický stromek, celý obsypaný stříbrem. Kočku měli sice venkovní, ale ke stromečku se jednou přiblížila a okamžitě se na stříbro vrhla. Stále mám před očima, jak to stříbro pod stromečkem zvracela. Doma teď máme podobnou plastomilku, takže máme stromek raději vždy jen malý v květináči na stole, velmi střídmě ozdobený 5 baňkami. Holky ho vždy prozkoumají, ale pak už je nezajímá. Jen jednou trochu okousaly želé ozdobu,“ popisuje své zkušenosti Marta.  

Každá kočka je jiná a některou stromeček nemusí vůbec zajímat, pro jiné bude představovat jedinečnou hračku, kterou si je potřeba užít naplno. Pro takové kočičky je stromeček lepší přizpůsobit. Například Blanka našla kreativní způsob, díky kterému si Vánoce užije opravdu celá rodina. „Naše kočky stromek milují a necháváme je, ať si lezou, jak a kde potřebují. Proto ozdoby tomu musí být přizpůsobené a na stromek už automaticky věšíme i hračky (ozdoby) pro kočičky. Mají to jako takový domeček,“ říká.

Pokud máte doma koťátko, které Vánoce ještě nezažilo, je dobré se pořádně připravit. „Frankie je super, není to demolition cat. Občas si zacinká s koulí, ale to je vše. Ale letos se už připravujeme na Dixie – od té si slibujeme mistrovský výkon. Navíc skvěle zvládá šplhání, takže přivázání stromu je nezbytné. Navíc jsme se rozhodli, že si postavíme stromek už na začátku prosince bez ozdob, abychom viděli, jak moc to tu malou můrku bude zajímat, a podle toho budeme zdobit. Ozdoby budeme postupně přidávat a uvidíme, co bude fungovat. Záchranou jsou citrusy, které by měly kočku odpuzovat,“ říká Alice, která se připravuje na první Vánoce uličnice Dixie. 

Spolu s chovatelkami jsme dali dohromady několik osvědčených tipů, díky kterým se vánoční čas obejde bez zbytečného stresu:

  1.  Stromek by měl být vždy přivázaný, zejména pokud máte kočku, která ráda šplhá. Stromek ale dobře upevněte, i pokud máte doma lenocha. Nikdy nevíte, čím vás může překvapit. Pokud používáte stojan, do kterého lijete vodu, je třeba zabránit tomu, aby se k této vodě kočka dostala. Do vody se ze stromu uvolňují hnojiva, pesticidy a další pro kočku potenciálně nebezpečné látky.
  2. Pokud nevíte, jak bude kočka na ozdoby reagovat, nejprve otestujte, jestli se kočka zajímá o stromeček bez ozdob. Ozdoby přizpůsobte dle jejího zájmu.
  3. Výběr vhodných vánočních ozdob je alfa a omega bezpečí vaší kočky. Zapomeňte na skleněné baňky, které může kočka snadno rozbít. Na stromek nedávejte ani stříbro, řetězy a umělé stuhy. Ideální jsou například dřevěné nebo pevné plastové ozdoby. 
  4. Pozor na jedovaté rostliny. Zejména jmelí a vánoční hvězdu. 
  5. Světýlka zapojujte pod dozorem, zejména pokud máte kočku, která si ráda hraje s kabely.
  6. Klasickým svíčkám se raději vyhněte. Pokud si bez nich Vánoce nedokážete představit, zapalujte je jen na bezpečném místě a při své přítomnosti – například na vánoční tabuli.

Aby byly vánoční a silvestrovské oslavy příjemné i pro vaši kočku 

zane-lindsay-xbaxczeqpja-unsplash.jpgObdobí Vánoc a konce roku je spojené s bujarými oslavami, spoustou návštěv a stále ještě i hlasitými petardami. To vše může pro kočku představovat stresující faktory, které narušují její zaběhnutý pořádek. To, že každá kočka je jiná, potvrzuje Marie, majitelka dvou naprosto odlišných kočiček. „Co se týče petard, tak Tomovi nevadí a Jerry je z nich úplně vyřízený. Takže se ho snažíme hodně mazlit, hrát si s ním, prostě ho nějak zabavit. Dáváme mu dobroty, co má rád. Také pouštíme hodně nahlas TV, aby ty rány přehlušila. Žádné zklidňující prostředky jsme zatím nikdy nepoužili.“ 

Některé kočičky stačí zabavit a být jim nablízku, jiné mohou silvestrovské oslavy stresovat natolik, že je lepší sáhnout po uklidňujících přípravcích. Ty mohou být používány také preventivně, jak to dělá například Veronika. „Moje kočky se naštěstí petard nijak zvlášť nebojí, proto nemusím používat žádné uklidňující léky. Vždy ale zatahuji rolety a vystříkám jim všechny možné úkryty a deky kozlíkem, používám sprej od Beaphar No stress, který se mi nejvíce osvědčil, některá místa někdy posypu také sušenou šantou. V ložnici je v zásuvce Feliway difuzér a během dne dávám pamlsky Brit calming se šantou kočičí,“ popisuje preventivní opatření Veronika.

Difuzér a uklidňující pamlsky fungují také pro opravdu vystresované kočky. Podle Blanky jsou skvělým pomocníkem také obojky s kozlíkem. „U nás určitě potřebují holky zklidňovat. Silvestr řešíme tak, že stáhneme rolety, pustíme nahlas televizi a tulíme je a mazlíme. Taky dopředu dáváme pamlsky Calming, aby byly klidnější. Máme také obojky s kozlíkem, aby byly v klidu. Ty už nasadím zavčasu, aby na ně mohly působit,“ popisuje. Preventivní opatření podniká i Alice, která má doma kromě uvolněného Frankieho nově také koťátka Dixie a strašpytla Olivera. „Letos nás pravděpodobně čeká náročný Silvestr s Oliverkem, který je opravdu velmi plachý. V zásobě proto máme Feliway difuzéry, Zylkene prášky a případně bachovky. Navíc necháme kočičákům možnost se schovat na klidné místo.“ 

Shrňme si tedy základní rady a tipy, jak prožít klidné oslavy Vánoc a Nového roku: 

  1. Prevence je základ. Proto i klidným kočkám v tomto náročném období preventivně podávejte speciální pamlsky s uklidňujícími účinky. Oblíbená kočičí místa můžete také postříkat spreji s kozlíkem nebo posypat šantou kočičí.
  2. Kočka potřebuje mít své bezpečné místo, během vánočních svátků to platí dvojnásob. Proto jim poskytněte úkryty a skrýše po celém domě, kam se mohou schovat. Během novoročních oslav stáhněte rolety, přehlušte hlasité zvuky pomocí nahlas zapnuté televize nebo hudby, což může pomoci minimalizovat stres spojený s ohňostroji.
  3. Nebojte se používat různé prostředky na zklidnění pro kočičky, které mají tendenci bát se ohňostrojů a hlučných oslav. Ideálními a bezpečnými pomocníky jsou například Feliway difuzéry, Zylkene prášky nebo Bachovy kapky. Pokud máte kočku, která má výrazné problémy se stresem, konzultujte s veterinářem a zvažte možnost použití léků, jako je Gabapentin, s ohledem na jejich účinky a bezpečnost.
  4. Nezapomínejte na společnost a pohlazení. Pokud je to možné, na Silvestra nikam neodjíždějte, buďte s kočičkou doma, kde to zná. Zejména kolem silvestrovské půlnoci buďte doma s kočkami, hlaďte je a mazlete se s nimi. Snažte se zaměřit pozornost koček na hry a zábavu, abyste je odvedli od stresujících situací spojených s ohňostroji. Poskytněte oblíbené dobroty a zaměřte se na pozitivní interakce. Pozorně sledujte chování koček a reagujte na jejich potřeby. Každá kočka může mít odlišné preference a reakce na oslavy.

anastacia-dvi-eyqxboqqqcq-unsplash.jpg

Související články

Urologická a ledvinová onemocnění koček

Kočky svá onemocnění rády skrývají, tento instinkt v sobě mají hluboko zabudovaný. Ve volné přírodě jim skrývání slabosti poskytovalo ochranu před nepřáteli. V domácnosti to ale může být na škodu a může to znamenat, že jejich problém nikdo včas...

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...