Obezita: strašák méně aktivních a starších psů. Jak jí předcházet a jak s ní bojovat?

Obezita u psů je čím dál rozšířenějším problémem. Ve psí populaci se vyskytuje čím dál více obézních psů. Obezita u psů není jen estetickým problémem, ale může být příčinou řady dalších onemocnění a problémů pohybového aparátu – pozor by si měli dávat zejména páníčci méně aktivních plemen a psů. 

Nejčastější příčiny obezity aneb čeho se vyvarovat 

„Příčin obezity je samozřejmě více, ale obecně je možné říct, že na vině je téměř vždy páníček. Do tohoto stavu se pes dostane proto, že dostává příliš mnoho potravy a pochoutek v poměru ke své velikosti a míře fyzické aktivity,“ říká nutriční specialista Martin Kváš. „Na vině mohou být také například nekvalitní krmiva, ze kterých pes získává přebytek sacharidů na úkor dalších živin. V neposlední řadě hraje roli přebytek pamlsků, které jsou mnohdy energeticky velmi vydatné, dodává. 

Krmnou dávku je pro majitele někdy těžké odhadnout. Potřebné množství se totiž může lišit podle typu krmiva – některá jsou energeticky vydatnější než jiná a může se tak snadno stát, že když ho pes dostává ve stejném množství jako jiné méně vydatné krmivo, způsobí mu přibývání na váze. Je proto vhodné u stravy studovat složení a v případě pochybností se obrátit na odborníky na výživu, kteří každému rádi poradí. 

Pro méně aktivní, a zejména starší psy, se proto většinou doporučují speciální krmiva, která těmto pejskům zajistí dostatečné množství živin a zároveň nejsou tolik energeticky vydatná – při sestavování jídelníčku by mělo být vedle aktivity a věku přihlíženo také na další faktory, jako jsou hormonální změny (například po kastraci) nebo i plemeno psa. 

james-barker-v3-zccwmjgm-unsplash-1.jpg

 

Jak poznat obézního psa? Aneb kdy zpozornět

Zvýšení ideální hmotnosti přibližně o 10 procent je nadváha, nárůst o 20 nebo více procent představuje obezitu. To, že je pes obézní, lze ale poznat i pouhým okem. U psa v normální kondici byste měli snadno nahmatat žebra. Při pohledu z boku i shora by měl být snadno viditelný pas. Naopak obézní pes bude na první pohled připomínat spíše válec – pas je stejný nebo širší než horní část těla. Žebra téměř hmatem neucítíte. Nadváhu poznáte také podle chování psa – bude bez energie a bude mu dělat problémy jakákoliv fyzická aktivita. 

Jak tedy krmit méně aktivní a obézní psy? Hladovka není cesta! 

Na hladovku zapomeňte. Základem je kombinace navýšení pohybu a vhodné úpravy jídelníčku. I neaktivním pejskům tak musíte nastavit režim přiměřeného pohybu – sem patří častější, ale krátké procházky, pravidelná hra a další zábavné aktivity, které přizpůsobte možnostem svého mazlíka. Skvělým pomocníkem při snižování hmotnosti psa může být také speciální cvičení pro psy – tzv. dogfitness, které je zaměřeno na posílení svalstva při cvičení na různých balančních pomůckách.

Důležitá je konzultace s odborníkem, který vám poradí s nastavením vhodného typu krmiva a také krmné dávky. „Výživa i aktivita zvířete musí jít ruku v ruce. To znamená, že bez úpravy fyzické aktivity nebude pouhá úprava jídelníčku fungovat a naopak. Největší chybou je pouhé snižování krmné dávky. Je nutné omezovat příjem těch živin, které nepříznivě ovlivňují kondici, tedy v první řadě tuků a sacharidů, vysvětluje výživový specialista Martin Kváš. „Prosté snížení krmné dávky znamená omezení příjmu všech živin, což pravidelně vede ke ztrátám svaloviny, protože se sníží příjem bílkovin. Ztráta svaloviny pak může vést ke zvýšené únavě zvířete, omezení aktivity, a tím pádem k opětovnému narůstání hmotnosti,“ dodává. 

Nesmíte zapomínat na to, že případné hubnutí nebude jednoduché a nemůžete očekávat okamžité výsledky – uvádí se, že ideální a bezpečná rychlost hubnutí je 1‒2 % z celkové hmotnosti psa za týden. 

Základem je vytrvalost

Ve chvíli, kdy se vám podaří psa dostat na ideální váhu, máte z poloviny vyhráno. Důležité je ale také období, které následuje potom. Je potřeba dodržovat nastavená pravidla, pohyb a hlavně jídelníček. Během tohoto období je nezbytné hlídat, aby pes zase nezačal přibírat na váze, nebo aby naopak příliš nezhubnul. 

Tipy na závěr, jak přistupovat k redukci hmotnosti: 

  • Dbejte na pravidelný a přiměřený pohyb: trénink, hru, procházky.
  • Fyzickou aktivitu navyšujte postupně, pro obézního psa můžou být velké změny náročné. Aktivitu přizpůsobte vždy možnostem svého pejska. 
  • Využívejte vhodný typ krmiva a zároveň hlídejte množství a typ pamlsků.
  • Změny v jídelníčku konzultuje s odborníkem.

 

Buďte přísní na sebe i na svého parťáka. Uvidíte, že se vaše společné úsilí vyplatí!

Související články

Urologická a ledvinová onemocnění koček

Kočky svá onemocnění rády skrývají, tento instinkt v sobě mají hluboko zabudovaný. Ve volné přírodě jim skrývání slabosti poskytovalo ochranu před nepřáteli. V domácnosti to ale může být na škodu a může to znamenat, že jejich problém nikdo včas...

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...