K moři se psem? Babí léto je pro společnou dovolenou ideální

Dovolená u moře s rodinou? Tak to tam nesmí chybět ani váš čtyřnohý člen! Časy, kdy se prázdninové pobyty u moře týkaly jen lidí, jsou dávno pryč. A ruku na srdce, s pejskem jsou rodinné výlety vždy o něco zábavnější. Pokud ale chcete vzít pejska, nezapomeňte se pořádně připravit, aby vás na cestě nepotkalo nějaké nepříjemné překvapení. 

Dovolená u moře s rodinou? Tak to tam nesmí chybět ani váš čtyřnohý člen! Časy, kdy se prázdninové pobyty u moře týkaly jen lidí, jsou dávno pryč. A ruku na srdce, s pejskem jsou rodinné výlety vždy o něco zábavnější. Pokud ale chcete vzít pejska, nezapomeňte se pořádně připravit, aby vás na cestě nepotkalo nějaké nepříjemné překvapení. 

Kam to bude? 

To, že je pes nejlepší přítel člověka, vědí všude, a to i v destinacích letních dovolených. Dnes je už proto zcela běžné, že na dovolenou vyjede také pes. Ne každé ubytování však psy povoluje, ujistěte se proto dopředu, zda je možné v hotelu, apartmánu či kempu psa mít.

more3.jpg

Pejskovi byste měli částečně přizpůsobit jak typ ubytování, tak samotnou destinaci. Pravděpodobně se bude cítit lépe ve stinném kempu než v malém hotýlku uprostřed rozpáleného města. Nezapomeňte se také dopředu ujistit, že se v okolí nachází pláž, na kterou psi můžou – zpravidla se jedná o pláže, které se nachází dál od velkých letovisek a dál od města. Výhodou je, že zde nebývá tolik lidí, a vy se tak nebudete muset prát o místo, kam si položíte lehátko. Pláž vybírejte také tak, aby poskytovala dostatek stínu, kam se budete moct všichni schovat před sluníčkem. Pro cestování do teplých destinací je ideální zvolit méně teplé měsíce, babí léto je proto pro vaši společnou dovolenou jako stvořené! Končící sezóna navíc také znamená méně lidí na plážích.

Před cestou se u veterináře informujte také ohledně možných zdravotních rizik a možností se chránit. Například na cestách do jižních letovisek by vám neměly v povinné výbavě chybět antiparazitika chránící psa před onemocněním přenášeným hmyzem – řeč je zejména o srdečních červech, které mohou v těchto oblastech přenášet komáři. Jednoduchou ochranu vám zjistí tableta či pipeta, která je k dostání u veterinárního lékaře. 

Co budeme dělat? 

Nebaví vás vylehávat celé dny na pláži? Při vymýšlení doprovodného programu ale nezapomínejte na to, že váš čtyřnohý parťák si pravděpodobně výlet lodí nebo prohlídku památek moc neužije. Pejska byste také neměli nechávat na pokoji dlouho samotného, přece jen se nachází v cizím prostředí a na samotu může reagovat odlišně než doma. To ale neznamená, že si bez něj nemůžete zajít nakoupit či na večeři – sami víte, co je pro vašeho psa nejlepší. 

Dovolenkový itinerář byste si zkrátka měli naplánovat tak, aby s pejskem vždy alespoň jeden člen rodiny zůstal a dováděl u vody, nebo vymyslet takový program, který si užijete všichni společně. Pokud vaše destinace nabízí například výlety po okolí, hurá do toho! 

more2.jpg

Poprvé u moře? 

Patří váš pejsek mezi milovníky vody? Vybavte se spoustou hraček, míčků a létajících talířů a uvidíte, jak si bude nekonečné dovádění v moři užívat. 

Pokud jste se psem u moře poprvé, nezapomínejte, že se zde voda chová jinak než ve známém v rybníce za vsí. Velkou výhodou jsou dlouhé a pozvolné vstupy do vody, které jsou pro psa nejbezpečnější. Pozor si ale dejte na nevyzpytatelné vlny a proudy, které mohou překvapit i zkušené plavce! I těm můžete pro jistotu pořídit plovací vestu a pejska nepouštějte do příliš velké hloubky. 

Myslete také na to, že i ve vodě se může pejsek přehřát, dopřávejte mu proto dostatek přestávek v chládku. Pokud máte, můžete mu na cestu přibalit i chladicí podložku, která mu poskytne útočiště. V neposlední řadě nezapomínejte brát pro psa dostatek čerstvé vody a dávejte si pozor, aby nepil slanou vodu z moře. Ta mu pravděpodobně stejně chutnat nebude, ale jeden nikdy neví. Po každém dni psa opláchněte sladkou vodou, aby mu mořská sůl zbytečně nevysoušela pokožku.

Na co nezapomenout? 

Už jen stačí cestu pořádně naplánovat, zabalit vše potřebné a vyrazit! Nejprve se rozmyslete, jak s pejskem pojedete, po Evropě je nejjednodušší cestovat autem, ale i třeba vlakem. Pokud musíte cestovat letecky, zvažte, jestli to pro pejska nebude příliš stresující zážitek a nebude lepší ho nechat na hlídání. 

A na co určitě nezapomenout? Při balení vám pomůže tento seznam: 

  • platné dokumenty pro psa – pet pas, potvrzení o očkování, platný a registrovaný čip, potvrzení o odčervení,
  • antiparazitika proti srdečním červům, 
  • pojištění pro psa v zahraničí, 
  • kontakt na nejbližší veterinární ordinaci,
  • lékárničku pro psa,
  • cestovní misky a dostatek krmiva na celou dobu dovolené,
  • oblíbené pamlsky,
  • oblíbenou deku/pelíšek, hračky,
  • vodítko a postroj/obojek, náhubek,
  • cestovní přepravku pro psy pro bezpečnou jízdu autem.

Tak kam to bude?
taylor-deas-melesh-ekhz34toj5w-unsplash.jpg

Související články

Urologická a ledvinová onemocnění koček

Kočky svá onemocnění rády skrývají, tento instinkt v sobě mají hluboko zabudovaný. Ve volné přírodě jim skrývání slabosti poskytovalo ochranu před nepřáteli. V domácnosti to ale může být na škodu a může to znamenat, že jejich problém nikdo včas...

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...