I psí mozek stárne: život se psem seniorem

Stáří se nevyhne nikomu, a bohužel ani našim čtyřnohým mazlíčkům. Čas strávený s vaším mazlíčkem utekl jako voda, z malého štěněte vyrostl statný dospělý pes, který se pomalu mění v psího důchodce. Stárnutí se ale netýká jen jeho fyzické stránky, ale taky té psychické.   

Máte doma staršího pejska, který už není takový, jako býval? Někdy se stane, že se ztrácí v prostoru, nejeví zájem, hodně spí a někdy se vyvenčí i doma? Možná se ho týká kognitivní dysfunkce u psů, která se nápadně podobá stařecké demenci. Nebojte se! Nejste v tom sami. O své zkušenosti se s námi naše kolegyně Pavla Gregorová, která momentálně sama pečuje o dva psí seniory: Jack Russell teriérku Amy, které je 14,5 roku, a 12,5 let starého australského ovčáka Zbyška.   

 Každý pejsek je jiný, jak se začalo projevovat stáří na vašich chlupáčích? Bylo to u obou stejné? 

U Amy jsem první náznaky stáří poznala někdy kolem 8‒9 roku. Kromě šedin, které přibyly v její tváři poměrně brzy, začala být více unavená a ve 12 letech přestala slyšet a hůře vidí. Amy je malé plemeno, navíc teriér, takže byla dlouho vysoce aktivní a bez problému ještě v 10 letech zvládala běhat u kola. U Zbyška je situace jiná. Jedná se o velké plemeno, které váží cca 25 kg, a celkově je méně vitální než Amy, která je o dva roky starší.

Přestože je péče o starší psíky náročná, vyplatí se. Musela jste nějak upravit společné zvyky a přizpůsobit den jejich potřebám?

Oba psi nám začali stárnout v době, kdy jsem byla na mateřské dovolené, takže výhodou bylo, že jsem jejich potřebám s venčením mohla přizpůsobit svůj den. My máme doma kromě seniorů ještě další mladší členy smečky, kteří mají ty potřeby na pohyb zcela odlišné, takže chodíme venčit v jedné skupině seniory, kteří si jdou svým pomalým tempem a pořád na ně někde čekáme, a druhou část smečky bereme na delší svižnější procházku, případně běh.

amy-voda.jpg

 Byla potřeba pejskům nějak přizpůsobit i domácnost? 

U nás to tak bylo. Tím, že žijeme se smečkou psů pod jednou střechou a psi s námi sdílejí dům, mají svoji místnost se zázemím pro psy. Vlastně je to takový pokoj pro psy. Důchodci se ale dost často pohybují volně po celém domě tak, jak zrovna chtějí. Zejména Amy ráda chodí sem a tam a potřebuje se mnou být v úzkém kontaktu po celý den. Zbytek smečky rád odpočívá v pokoji, kde mají klid.

 

Říká se, že kromě porozumění a péče, lze stárnoucím psům pomoci a nemoc zpomalit díky řadě společných aktivit – od pravidelných procházek, přes hraní až po neustálé opakování povelů. Co se vám oplácí nejvíce? 

 Denně svoje staříky bereme alespoň na kratší procházku do lesa, aby měli přiměřený pohyb. Na procházce s nimi pár minut cvičíme povely, někdy hledají hračku a mají ohromnou radost, když ji najdou a dostanou pamlsek. Velmi rádi mají čuchací koberečky a lízací podložky, které jim na chvíli zaměstnají jejich stárnoucí hlavičky. Teď v létě je bereme společně s celou smečkou k vodě, kde mohou dle libosti plavat. Nejvíce se mi oplácí jim vyjít vstříc v tom, co zrovna chtějí dělat. Někdy mají lepší dny a přidají se i na delší procházku. Někdy se jim nechce a raději zůstanou ležet doma na gauči. Do ničeho je nenutíme, necháváme to na nich.

img-0961.jpg

Pro stárnoucí tělo i mozek je výbornou prevencí také strava. Upravila jste svým psům nějak jídelníček? Používáte nějaké speciální krmivo, doplňky stravy nebo třeba vitamíny? 

Psy krmíme 2× denně vždy po ranní a večerní procházce a snažíme se dodržovat stejnou dobu krmení. Celá naše smečka je krmena vysoce kvalitním krmivem Carnilove True Fresh, Amy má ráda rybí příchuť pro malá plemena, Zbyšek dostává speciální recepturu pro seniory. Jednou za čas jim dáváme kúru pro stárnoucí klouby, občas také lososový olej. 

U starších psů se můžeme setkávat s nechutí k jídlu. Pro tyto případy jim do krmiva ještě navíc přidávám topper Brit Raw Freeze-dried, který jim rozmačkám do granulí, a rázem je večeře pryč.

Máte nějaké další tipy pro naše čtenáře?

Buďte ke svým stárnoucím psům trpěliví a ohleduplní. Mějte je rádi, i když jsou občas opravdu otravní, smrdí nebo počůrávají věci. Užívejte si každý společný den a buďte po jejich boku až do úplného konce. Oni vás potřebují.

img-0938.jpg  amy-leto.jpg

Související články

Urologická a ledvinová onemocnění koček

Kočky svá onemocnění rády skrývají, tento instinkt v sobě mají hluboko zabudovaný. Ve volné přírodě jim skrývání slabosti poskytovalo ochranu před nepřáteli. V domácnosti to ale může být na škodu a může to znamenat, že jejich problém nikdo včas...

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...