A zase ta klíšťata! Prevence proti vnějším parazitům, aneb opakování je matka moudrosti

Na léto se všichni těší. Teplé dny, koupání a příroda. S teplým počasím ale nepřichází jen spousta radostí, bohužel se i zvyšuje výskyt parazitů, které si váš mazel může nepozorovaně přinést domů. Zopakujte si, jak se proti těmto černým pasažérům bránit a jak postupovat, když se objeví u vás doma. 

Na jaře musí zbystřit nejen majitelé psů, ale také venkovních kočiček. Jejich kožichy jsou totiž pro blechy, klíšťata a jiné parazity stejně lákavé jako ty psí. 

Prevence není nikdy dost! 

Blechy a klíšťata jsou nejen nepříjemným kousavým překvapením, ale mohou pro vašeho huňatého parťáka představovat nebezpečí v podobě nemocí a vnitřních parazitů, které nevědomky dále přenášejí. Mezi nejrozšířenější onemocnění přenášená klíšťaty patří lymská borelióza a babesióza. Největším strašákem je právě babesióza, která má velmi rychlý průběh. U akutní formy babesiózy se nejdříve projeví slabost, pak žloutenka či nechutenství. Zde je opravdu důležité zasáhnout včas, jinak toto onemocnění ohrožuje život zvířete. Je proto opravdu důležité pečlivě podnikat preventivní opatření a těmto nemocem se vyhnout.

Na trhu existuje řada ochranných pomůcek pro kočky i psy, které parazity odpuzují, nebo přímo i hubí. Při výběru vhodného přípravku byste měli zohlednit hlavně aktivity svého mazlíčka a prostředí, ve kterém se nejčastěji pohybuje, dobu účinnosti nebo i to, s jakými jinými zvířaty přichází váš chlupáč do styku.

Některé antiparazitní látky, které se používají v přípravcích pro psy, jsou pro kočky toxické. Proto, pokud sdílí domácnost pes s kočkou, zvolte takové přípravky, které jsou pro kočky neškodné. Vyvarovat byste se měli antiparazitikům s účinnou látkou ze skupiny pyretroidů.

A co je tedy nejvhodnější ochrana? 

erik-karits-vzfy265wfr4-unsplash-1.jpg

Způsobů, jak domácí mazlíčky chránit je opravdu hodně. Na trhu je velké množství antiparazitik od čistě přírodních postřiků a šamponů (založených na éterických olejích) přes jantarové obojky až po farmaceutická antiparazitika, jako jsou například různé tablety, pipety, spreje, obojky. Další metodou je přidávání běžnému krmivu potravinové doplňky, které klíšťatům smrdí – například pivovarské kvasnice. Každý si tak může zvolit cestu, jak svého čtyřnohého miláčka nejlépe ochrání před nebezpečnými parazity.

Každá z ochranných pomůcek pro psy či kočky má své výhody i nevýhody. Běžnou formou ochrany jsou obojky. Jejich největší výhodou je dlouhá doba účinnosti a také jim nevadí voda – pokud se například vaše venkovní kočka pohybuje v mokré trávě nebo dešti, jedná se o ideální způsob ochrany. Pozor ale na koupání psa v přírodních vodách, kde by účinné látky z obojku mohly poškodit faunu a floru! Pokud je váš pes vášnivý plavec, měli byste radši sáhnout po jiné variantě ochrany. Problematický může být ale i pro některé kočky, které nejsou zvyklé nosit něco na krku.

Další variantu představují například pipety, které chrání před klíšťaty, blechami a všenkami. Výhodou je jednoduchá aplikace. Nevýhodou je kratší doba účinku antiparazitní látky, aplikaci je potřeba opakovat po 3–7 týdnech. Další možností jsou například spreje nebo antiparazitní tabletky. Pokud si nejste jistí, jakou ochranu zvolit, doporučujeme vše konzultovat s veterinářem. Vyvarujete se tak nepříjemných vedlejších účinků nebo alergických reakcí.  

Co dělat, když preventivní opatření selžou 

Bohužel žádný přípravek není stoprocentní. Pokud má váš pes nebo kočka jednou za čas přisáté klíště, nemusí to nutně znamenat, že přípravek nefunguje. Pokud se to ale stane pravidlem, měli byste zvážit změnu používaného přípravku. Rozhodně ale přípravky nekombinujte, kombinace účinných látek může zvířeti způsobit předávkování a zdravotní problémy. 

 Pokud váš pes nebo kočka přinese domů klíště, jednoduše je opatrně vytáhněte pomocí pinzety nebo háčku na klíšťata. Při vyndávání klíště opatrně uchopíme do háčku nebo pinzety a klíště se většinou snadno pustí. Kousnutí od klíštěte je dobré případně ošetřit dezinfekcí.

Dále už jen stačí být pozorný, zda se u vašeho psa nebo kočky neprojeví změny v chování, které by mohly znamenat příznaky onemocnění. 

Vzhledem k závažnosti některých z onemocnění přenášených klíšťaty by se ale prevence neměla opravdu podceňovat. Jedná se o nejjednodušší cestu, jak vašemu pejskovi ušetřit spoustu trápení.

andriyko-podilnyk-rcfi7vgjjuy-unsplash.jpg 

Související články

Urologická a ledvinová onemocnění koček

Kočky svá onemocnění rády skrývají, tento instinkt v sobě mají hluboko zabudovaný. Ve volné přírodě jim skrývání slabosti poskytovalo ochranu před nepřáteli. V domácnosti to ale může být na škodu a může to znamenat, že jejich problém nikdo včas...

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...