Teplé dny jsou ideální pro začátky s dogtrekkingem!

Dlouhé dny a teplé počasí přímo lákají k trávení co nejvíce času venku společně s přáteli a především po boku svého psího parťáka. Pokud milujete dlouhé procházky, možná se nadchnete i pro dogtrekking. Znáte tento vytrvalostní sport, který nevyžaduje žádnou speciální přípravu, jen dobrou fyzickou kondici, dobrodružnou povahu, výdrž a pevnou vůli? 

Pod pojmem dogtrekking si můžete představit velmi dlouhý orientační běh nebo pochod. Oficiálně je označován za „extrémní kynologický vytrvalostní sport“. I přes toto poněkud odstrašující označení se ale nemusíte bát. Podle ostřílených doktrekkerů se jedná o aktivitu pro každého. 

Můžete provozovat tento skvělý sport jen pro zábavu, aniž byste museli být vrcholovými sportovci. Trénink spočívá v postupném prodlužování společných výletů, které nejen zlepší vaši fyzickou kondici, ale také utuží váš vztah se psem.

O co tedy jde? 

Dogtrekkingové závody slouží k prověření fyzické kondice a orientace. Cílem je v daném časovém limitu společně absolvovat organizátory vytyčenou trasu. V případě závodních dogtrekkingových tras většinou musíte urazit túru o délce okolo 100 kilometrů. Nejkratší soutěžní trasy mají 80 kilometrů. Tuto vzdálenost je potřeba zpravidla urazit za 50 hodin a je na každém závodníkovi, jak si trasu v daném limitu rozloží. 

Jak začít? 

Vzhledem k dlouhým závodním trasám, je základním předpokladem pro dogtrekking je fyzická kondice jak psovoda tak psa. Pokud jste se svým psem zvyklí pravidelně chodit na dvacetikilometrové výlety, máte dobře našlápnuto a tento závod by pro vás měl být zvládnutelný. Nicméně s tréninkem nepolevujte. 

V opačném případě je nezbytné pracovat na vaší fyzické kondici, ale také na kondici vašeho parťáka. Pokud chcete začít s tréninkem, ujistěte se, že je váš pes zdravý a nic ho netrápí. Také trasu výletů byste měli vždy přizpůsobit věku a kondici pejska. 

Obecně platí pravidlo, že trasy byste měli prodlužovat postupně a začínat pomalu, abyste psa na začátku nepřetížili. Pokud máte doma štěně, rozhodně nevyrážejte na dlouhé túry. U malých plemen všeobecně platí postupné přidávání fyzické aktivity až od 12 měsíců, u velkých a obřích plemen byste měli počkat až do 18-24 měsíců. Mladší štěňata berte raději na kratší procházky a zaměřte se například na výcvik a postupnou socializaci. 

Je také dobré naučit psa na procházkách chodit na vodítku a co nejdříve by si měl začít zvykat na postroj. Pokud si s výběrem postroje nejste jistá, obraťte se na specializované prodejce zaměřené na psí sporty, kde vám rádi poradí. Samozřejmě by váš pes měl mít zvládnutou základní poslušnost a být zvyklý na psy.

doggtrekking2.jpg

Jaký závod zvolit? 

V České republice se pravidelně koná celá řada závodů, jejichž přehled můžete najít na oficiálních webových stránkách dogtrekking.cz. Většina závodů probíhá v zajímavém hornatém prostředí. Pro začátečníky a také ty, kteří se necítí na dlouhý přechod, jsou závody obvykle rozděleny do různých kategorií – zúčastnit se můžete například varianty MID, která obvykle měří kolem 40 kilometrů. Pro štěňata a děti je někdy možné zvolit trasy, které mají obvykle méně než 15 kilometrů.  

Co by vám nemělo chybět

Konkrétní závod má vždy předepsaný seznam nezbytných věcí, které na danou trasu budete potřebovat. Určitě počítejte s tím, že se musíte vybavit cestovní miskou a dostatkem vody pro vás i vašeho pejska, zásobou jídla pro doplnění energie, dvěma páry botiček pro psy, postrojem, amortizačním vodítkem a bederním pásem na pohodlné připevnění psa. Dále se doporučuje mít s sebou základní lékárničku a chybět by vám neměla ani powerbanka. 

Nezbytností pro účastníky dogtrekkingu je také dobrodružný a závodní duch. Pokud si ještě netroufne na oficiální závod, nebojte se jen tak vyrazit na výlet se psem a překonávat vlastní výzvy!

Oslovila vás tato aktivita? Nezapomeňte se vybavit pamlsky pro vás i vašeho parťáka a hurá na tréninkový výlet! 

Související články

Urologická a ledvinová onemocnění koček

Kočky svá onemocnění rády skrývají, tento instinkt v sobě mají hluboko zabudovaný. Ve volné přírodě jim skrývání slabosti poskytovalo ochranu před nepřáteli. V domácnosti to ale může být na škodu a může to znamenat, že jejich problém nikdo včas...

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...