Výběr prvního pejska. Jaké plemeno je pro vás ideální?

Uvažujete o tom, že do rodiny přivedete nového čtyřnohého člena? Pes do domácnosti přinese spoustu radosti, nové energie a nových zážitků. Je to ale také velká zodpovědnost a společné soužití může ovlivnit také správný výběr plemene. Každý pejsek je jiný, jinak aktivní, a proto se hodí i k jiným lidem a do jiného prostředí. Ani toto rozhodnutí byste proto neměli podceňovat. Přinášíme vám několik tipů, jak při výběru nového pejska postupovat.

Při výběru psa byste se měli zamyslet a odpovědět si na několik základních otázek: Jakou by měl mít povahu? Bydlíte v bytě, nebo v domě se zahradou? Máte už s chovem psů zkušenosti, nebo jste úplný začátečník? Jste aktivní? Máte dostatek času na každodenní dlouhé procházky? Máte děti či jiné domácí mazlíčky?

Pokud jste si odpověděli na otázky výše, máte jasnou představu, co byste od svého budoucího parťáka měli očekávat. Každý pes je jiný a liší se nejen svou velikostí, ale také povahou a temperamentem. To jsou tři základní rysy, které byste při výběru psa měli brát v potaz. Přestože každý pes je jiný, různá plemena vynikají různými kvalitami a specifickými povahovými rysy, které vám při výběru mohou pomoci. 

Na gauč nebo do přírody?

Každý z nás má jiné záliby a jiné fyzické i časové možnosti. Ani jedno bychom při výběru psa neměli přeceňovat. Dáváte přednost kavárnám a klidnému posezení v teple domova, nebo jste spíše dobrodruh a milovník přírody a všemožných sportů? Pro některá plemena je typická přemíra energie a jsou ideálními parťáky pro venkovní aktivity. Jedná se například o různá plemena ovčáckých či loveckých psů, pro které je typická jejich vytrvalost. Pokud si nejste jistí, že jejich přemíru energie zvládnete, zvolte některé ze středně aktivních plemen (sem patří například různí teriéři nebo kokršpanělé) nebo z řad takzvaných gaučáků, tedy psů, kteří jsou nejspokojenější s vámi v pohodlí domova, sem patří například francouzští buldočci, čivavy, baseti atd. 

Při výběru psa je také důležité myslet na povahu psů, někteří jsou velmi snadno vycvičitelní a nedělají problém ani nezkušeným chovatelům. Jiná plemena jsou opravdu tvrdohlavá a při výcviku vyžadují pevnou ruku a hromadu trpělivosti. Příkladem jsou zástupci z řad jezevčíků, kteří jsou i přes svůj malý vzrůst známí pro svou tvrdohlavost a snahu převzít velení nad celou domácností.

 

shutterstock-1988936027.jpeg

I na velikosti záleží…

Předtím, než si vyberete konkrétní plemeno, je dobré si určit, kde bude žít. Přestože neplatí, že jsou do bytu vhodná jen malá plemena, je dobré pro psa zajistit dostatek prostoru. Život v jednopokojovém bytě s obřím plemenem zkrátka není z dlouhodobého hlediska ideální pro psa ani pro jeho pána.

Při volbě velikosti psa je dobré počítat také s tím, že porostou finanční výdaje, a to především na krmivo. U velkých plemen je také dobré investovat více času (a možná i finančních prostředků) do výcviku, jinak se může stát, že vám velmi rychle přerostou přes hlavu a i vzhledem k jejich velikosti budou jen těžko zvládnutelná.

Náročnost péče

Každé plemeno má také různé nároky na péči. Řada oblíbených plemen je náchylná na různé problémy, kterým je potřeba předcházet, jinak hrozí časté návštěvy u veterináře. S o něco náročnější péčí jsou spojeni například buldočci, kteří vyžadují péči kvůli existenci kožních záhybů, mezi kterými často dochází ke vzniku plísní. Baseti například zase vyžadují pravidelnou péči o jejich dlouhé uši.

S náročnější péčí jsou pak spojena dlouhosrstá plemena, která vyžadují pravidelné vyčesávání a stříhání srsti. Při výběru plemene podle typu srsti může hrát roli také to, jestli máte doma alergika. Mezi oblíbená hypoalergenní plemena patří například jorkširský teriér, knírač nebo bišonek.

Tip na závěr

shutterstock-257700844.jpeg

Přestože má každé plemeno svá specifika, chování vašeho budoucího pejska se jim může vymykat. Nicméně je vždy dobré nastudovat podrobně povahové rysy i náročnost vašeho vysněného plemene. V neposlední řadě bychom doporučili každému budoucímu majiteli psa vše konzultovat se zkušenými chovateli a připravit se na možné záludnosti spojené s jejich charakterem.

Pokud vám tolik nezáleží na vzhledu pejska, nebojte si ho vzít z útulku. Pomůžete mu tak najít domov a získáte opravdu věrného a vděčného parťáka. Sice nebudete mít jistotu, jaký bude pejsek v budoucnosti, ale všeobecně se má za to, že smíšená plemena jsou přátelská a inteligentní stejně jako čistokrevní pejsci.

Související články

Urologická a ledvinová onemocnění koček

Kočky svá onemocnění rády skrývají, tento instinkt v sobě mají hluboko zabudovaný. Ve volné přírodě jim skrývání slabosti poskytovalo ochranu před nepřáteli. V domácnosti to ale může být na škodu a může to znamenat, že jejich problém nikdo včas...

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...