Jak se po venčení postarat o psa v době pandemie

V současné době dbáme na zvýšená hygienická opatření. Jakmile přijdeme z venku, sundáváme svršky, zujeme boty a umýváme si ruce. Pokud s námi přichází také psí společník, nesmíme zapomínat ani na něj. Hrozí totiž, že nám vir zanese domů. Jak se o psa v době pandemie správně postarat?

Koronaviry jsou velkou skupinou virů, které se u zvířat běžně vyskytují. Občas se za jistých okolností těmito viry nakazí i lidé, jako tomu bylo u epidemie SARS nebo MERS. Co se týče nákazy COVID-19 odborníci ze Světové zdravotnické organizace (WHO) ani Světové organizace pro zdraví zvířat (OIE) domácí mazlíky prozatím za přenašeče nepovažují. Vědci zaznamenali i minimum takových případů, u nichž se mazlík nakazil od člověka. 

Dosavadní poznatky tak sice potvrzují, že od hafana se pravděpodobně nenakazíme, stejně tak my s největší pravděpodobností onemocnění nepřeneseme na něj, přesto musíme zůstávat opatrní. Psi či jiná zvířata totiž mohou lidi nakazit nepřímo. Koronavirus zůstává na různých površích živý hodiny až dny. U zvířecí srsti se tato doba pohybuje spíše v nižších hodnotách, protože viru nesvědčí vyšší teplota a s tím spojené rychlé vysychání kontaminované srsti. 

To je také důvod, proč bychom teď neměli sahat na cizí zvířata – ať už půjde o pohlazení psa, nebo třeba poplácání koně. Nevíme, jestli jejich srst nemohla přijít s virem do styku z okolí nebo na ně před námi nesahal někdo nakažený. „Po kontaktu se zvířetem je třeba dodržovat doporučená hygienická opatření – nesahat si rukama do obličeje, na potraviny a po příchodu domů si pečlivě umýt ruce mýdlem,” radí veterinářka Veronika Lesiuková.

Vir se může pesanovi uchytit také na tlapkách, při mazlení ho tak na nás snadno přenese. Jelikož taková možnost nákazy představuje jisté riziko, po příchodu domů, kdy samozřejmě mazlíčka nezujeme, ani mu nesundáme kožich, je zvíře potřeba ošetřit. Zvláště tehdy, pokud se náš čtyřnohý parťák na procházce pohyboval delší dobu mezi více lidmi nebo zvířaty. V takovém případě hafana ihned vykoupeme a vyfénujeme. Tlapky vždy opláchneme vodou či otřeme čisticími ubrousky na packy. Nikdy k tomu však nepoužíváme lidské kosmetické vlhčené ubrousky. 

Abychom předešli riziku kontaminace při venčení, vybíráme co nejméně frekventované volné prostranství. „Choďte venčit sami v době, kdy je venku nízká koncentrace osob. V ideálním případě využívejte taková místa, kde víte, že potkáte minimum osob. Vidíte-li někoho před sebou, buďte tolerantní a obejděte jej obloukem s nasazenou ochranou úst a nosu. Neshlukujte se s dalšími pejskaři, pejsci budou mít možnost se potkat, až se tato situaci uklidní,” doporučuje MVDr. Lesiuková. 

Máte-li doma kočku, co ráda brouzdá venku, omezte jí vycházky a zkuste zvíře zabavit doma. Pokud na čerstvém vzduchu tráví většinu času, vymezte kočce doma prostor, kde ji budete krmit a kam se bude moci schovat před nepřízní počasí. Perfektně se k tomu hodí třeba kotelna nebo kůlna. Ideálně se dezinfikujte před vstupem i po odchodu z místnosti. Kočka by ovšem vždy měla mít přístup do sucha, tepla i k potravě či čerstvé vodě. Pokud byla dosud zvyklá na kontakt s vámi, nepřipravte ji o něj, jen dbejte vyšších hygienických opatření.

V případě, že jsme sami v karanténě, k pesanovi, kočce či jinému mazlíkovi se chováme stejně jako k ostatním členům rodiny. Omezíme s ním těsný kontakt, na potřebnou dobu si odpustíme mazlení i pusinkování a ideálně s ním nepřicházíme do kontaktu vůbec. Pokud to není možné, před i po kontaktu s ním si umyjeme ruce a po celou dobu máme nasazenou roušku. V případě, že by se zvířetem měli přijít do styku další lidé, přenos kožichem velmi efektivně eliminujeme vykoupáním v mýdlové vodě. Zdraví lidé by s ním také měli manipulovat pouze v rukavicích.

„Je-li vaše zvíře nemocné, nejprve kontaktujte vašeho veterinárního lékaře telefonicky a stav s ním zkonzultujte. Doporučí-li vám zvíře přivézt k prohlídce, dostavte se ideálně v předem určený čas. Cítíte-li na sobě příznaky nemoci, vyšlete se zvířetem raději jinou osobu,” zdůrazňuje MVDr. Lesiuková. 

Pod rouškou koronaviru se lehce může stát, že mnozí z nás zapomenou na pro zvířata mnohem větší riziko, kterým jsou nemoci přenášené klíšťaty. Nezapomeňte tedy sebe i mazlíky chránit také před nimi. Jak se svými zvířecími společeníky zvládáte režim omezeného pohybu? Zaregistrovali jste moje tipy, jak během zákazu volného pohybu zabavit pesana doma?

Související články

Urologická a ledvinová onemocnění koček

Kočky svá onemocnění rády skrývají, tento instinkt v sobě mají hluboko zabudovaný. Ve volné přírodě jim skrývání slabosti poskytovalo ochranu před nepřáteli. V domácnosti to ale může být na škodu a může to znamenat, že jejich problém nikdo včas...

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...