Jak zbavit světlou srst nežádoucích skvrn

Bílá zvířata s nadýchaným kožíškem jsou krásná – ovšem jen pokud se o ně dobře staráte. Každodenní česání a mytí nejeden pejskař vyřeší praktickým ostříháním. Jak se ale vypořádat s nažloutlými a načervenalými skvrnami, které se psům a kočkám objevují v obličeji a na nohou?

Bílá zvířata s nadýchaným kožíškem jsou krásná – ovšem jen pokud se o ně dobře staráte. Každodenní česání a mytí nejeden pejskař vyřeší praktickým ostříháním. Jak se ale vypořádat s nažloutlými a načervenalými skvrnami, které se psům a kočkám objevují v obličeji a na nohou?

V první řadě je potřeba si uvědomit, že uslzených očí s ospalky a nohou zažloutlých od špíny se nikdy úplně nezbavíte. Neexistuje žádný zázračný prostředek, který byste jednou použili, zbavili se zabarvení a na měsíc měli vystaráno. Pravidelnou péčí ho ale můžete alespoň znatelně potlačit a díky speciálním přípravkům i překrýt. Když se srsti budete věnovat několikrát týdně a budete na ni zvíře zvykat od malička, zabere vám pokaždé jen pár minut.

Jak na to
Nadměrné slzení je poměrně individuální záležitost a objevuje se u spousty plemen, na těch s bílým kožichem je pouze nejvíc vidět. Při řešení tohoto problému záleží na tom, jestli svého psa nebo kočku připravujete na výstavy, nebo je vaším cílem jen pěkně udržované zvíře.

Zastřihování
U nevýstavních mazlíčků lze slzení předejít udržováním krátkých chlupů okolo očí. V salónech oholí psíkovi klidně i celý čenich, aby chlupy oko nedráždily. Takže pokud máte doma divocha nebo si z jiného důvodu netroufáte manipulovat mu s nůžkami kolem očí, klidně se s ním stavte u profesionálů (ti hodnější vám s chloupky kolem očí pomohou bez objednání a zdarma).
U výstavních psů s přesně stanovenými pravidly pro střih je to složitější. Je potřeba ustřihnout jim právě jen ten jediný uzoulilinkatý pramínek, který je v oku skutečně dráždí. Zbytek je lepší nechat dlouhý, aby šel sčesat a odpovídal požadovanému střihu.
Jakmile ale jednou chlupy ustřihnete, bude jejich zakončení hrubší – je to stejné jako s vousy. Pak už je potřeba zkracovat je pořád, protože dráždí o něco víc.

Čištění
Samotné ostříhání ale není konečným řešením. I po něm se musíte vypořádat s ospalky. Čistěte je hned, jakmile se objeví, aby se do srsti příliš nezapustily. Lze pořídit i oční kapky, které oči zklidňují a snižují produkci slz. Po jejich použití ale srst kolem očí pečlivě vysušte, aby nezůstávala vlhká. S tím vám pomohou i vhodné pudry nebo třeba kukuřičný škrob.
K očištění očí můžete použít čisticí vodu. Provozovatelé salónů ale zásadně odmítají často doporučovanou borovou vodu, která podle nich udělá skvrny ještě zrzavější, než byly. Raději zvolte nějakou k tomuto účelu speciálně určenou. Navlhčete s ní vatový tampon nebo hadříček (ale pozor, nesmějí se uvolňovat vlákna vaty ani textilie, tím by se oko zase jen rozdráždilo) a pomalými, lehkými pohyby otírejte oční okolí. Rozhodně netlačte a na vodě nešetřete, abyste jemnou kůži na víčkách příliš nedřeli, ale ani to s ní nepřehánějte, aby do očí nenateklo.
Pokud vyžadujete bělostnou srst, jedinou možností, jak jí alespoň na chvíli dosáhnout, je krycí krém a krycí pudr. Chlupy okolo oka se krémem navlhčí a lehce zamastí, pak na nich pomalu vklepaný pudr dobře drží a nežádoucí zabarvení spolehlivě schová.

Na nohy a další tmavá místa použijte vybělovací šampon. Pracovníci salonů ho používají i na obličejové části, tedy i na skvrny kolem očí. Opět ale připomínám, že žádný takový přípravek srst nevybělí, skvrny jsou díky šamponu jen o něco méně viditelné.

Všechny uvedené přípravky seženete buď v chovatelských e-shopech, nebo u svého veterináře či v lékárně. Jejich účinnost zvýšíte rozčesáním chlupů před čištěním a pročesáním po vysušení. Více o česání srsti se dozvíte ve videu ze série Brit Training Tips – Péče o srst.

Na závěr nemohu nezmínit, že na kvalitě a tím pádem i vzhledu kožichu se podepisuje také výživa. Kromě kvalitního krmiva pomohou zejména starším zvířatům také doplňky stravy s lososovým olejem podporující zdraví kůže a srsti.

Související články

Když vašeho psa trápí zažívání

Trápí vašeho pejska problémy se zažíváním? Nebojte se, nejste v tom sami! Zažívací a střevní potíže jsou jedněmi z nejčastějších důvodů návštěv ordinace veterináře. Nepříjemné symptomy jako průjem, zvracení nebo nadměrná plynatost mohou být způsobeny...

Jsou pro psa lepší granule, nebo konzervy?

Mokré, nebo suché krmivo? Většinu majitelů psů nejspíš ze všeho nejdříve napadne otázka, zda je lepší svého mazlíčka krmit granulemi, nebo dát přednost masovým konzervám. Zeptali jsme se proto Martina Kváše, našeho odborníka na výživu, kterému krmivu...

Urologická a ledvinová onemocnění koček

Kočky svá onemocnění rády skrývají, tento instinkt v sobě mají hluboko zabudovaný. Ve volné přírodě jim skrývání slabosti poskytovalo ochranu před nepřáteli. V domácnosti to ale může být na škodu a může to znamenat, že jejich problém nikdo včas...

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...