Podávání krmiva – kdy a kolik?

Podávání krmiva je obřad, který slouží k budování vztahů mezi člověkem a psem. Pokud člověk ví, jak na to, je jídlo významným nástrojem upevňování jeho pozice ve smečce, tedy vůči jeho psovi. Detaily o vhodném krmení mi prozradil výživový odborník Britu, Ing. Martin Kváš.

Podávání krmiva je obřad, který slouží k budování vztahů mezi člověkem a psem. Pokud člověk ví, jak na to, je jídlo významným nástrojem upevňování jeho pozice ve smečce, tedy vůči jeho psovi. Detaily o vhodném krmení mi prozradil výživový odborník Britu, Ing. Martin Kváš.

Mnoho chovatelů je přesvědčeno, že je nutné striktně dodržovat dávky uvedené v dávkovacích tabulkách na obalech krmiv. Ty jsou však pouze doporučené. Je nutné přizpůsobit je konkrétnímu zvířeti, jeho chuti k jídlu, aktivitě a tělesné kondici. Štěňata musí být krmena tak, aby jejich růst odpovídal typické růstové křivce daného plemene nebo velikostního rázu. Každý je jiný a porce krmiva, která jednomu stačí, je druhému málo a třetímu zas moc. Krmit je prostě nutné tak, aby pes vypadal hezky a zdravě.

Štěně

U čerstvě pořízeného psa majitel většinou stanoví dávku krmiva podle krmné tabulky. Až za nějaký čas sám zjistí, kolik jídla jeho štěně skutečně potřebuje. Počet krmení štěňat během dne je závislý na jejich věku. Obecně se uvádí toto schéma:

1–2 měsíce 5–6x denně

2–4 měsíce 4–5x denně

4–6 měsíců 3–4x denně

6–12 měsíců 2–3x denně

12–16 měsíců 1–2x denně

16 a více měsíců 1x denně, nejlépe večer

Takové krmení odpovídá přirozenému rytmu stravování štěňat. Kdo měl doma fenku s mladými, dobře ví, kolikrát denně se potřebují napít. V pozdějším věku omezuje počet porcí za den sám pes. Častější krmení v dospělosti se ale může stát významným nástrojem při udržování optimální tělesné kondice. Je naprosto nezbytné zajistit štěněti alespoň 20 minut klidu a odpočinku po každém jídle. Předejde se tím různým problémům s trávením. Stejné doporučení platí i u lidí.

Abyste vy a váš pes měli co nejsnazší začátek, měl by vám chovatel dát krmivo, na které je pejsek zvyklý. I kdyby vám chovatel předal nekvalitní krmivo, je dobré u něho na několik týdnů zůstat. Pejsek bude už tak dost stresován novým prostředím, ztrátou matky a známých lidí, proto mu dopřejte alespoň tuto jistotu. I Brit se vám snaží nový start usnadnit, a proto připravil balíček základní výbavy, který obsahuje krmivo Brit Care Puppy určené pro úplně malá štěňátka, informace o něm a malý dáreček. Brit Care Puppy obsahuje veškeré důležité živiny nezbytné pro založení a rozvoj všech tkání těla štěněte. U malých a středních plemen se krmivo pro štěňata používá do jednoho roku věku, pak už se přechází na krmivo pro dospělé psy. U psů velkých a obřích plemen se krmivo puppy používá pouze do 4. měsíce věku, pak je nutné trochu upravit prudký nárůst jejich tělesné hmotnosti, proto se následně přechází na krmivo pro juniory.

Dospělý pes

Dospělé psy obvykle krmíme jednou denně. Je vhodné krmit večer, kdy se většinou zklidní a jdou spát. S plným břichem by rozhodně neměli běhat a skákat, aby si nezpůsobili onu známou torzi žaludku, jinými slovy – aby se jim „nepřetočil“ žaludek. Ke krmení by rozhodně neměli mít přístup celý den či noc. Většina psů nemá se snědením své dávky nejmenší problém a je schopna misku vyprázdnit zhruba do čtvrt hodiny. Při jídle by neměli být rušeni, aby se na něj mohli plně soustředit. Rozhodně je velkou chybou, když v rámci „výchovy“ vezmete psovi misku uprostřed jedení. Jídlo pro něj totiž musí být darem od jeho pána a darované věci se přeci neberou. Pokud svou dávku nesní „na jeden zátah“ nebo nejí vůbec, je čas se nad krmením zamyslet.

Nechce jíst

Nejčastější příčinou toho, že pes svou dávku nedojí, je její přílišná velikost. To se dá snadno napravit. Druhý den mu prostě nasypte méně a vše je vyřešeno.

Pokud ale nejí vůbec, je nutné zjistit příčinu nechutenství. Může se například jednat o nějaké onemocnění. To ale dobrý chovatel na zvířeti pozná a zajde k veterináři.

Jiná situace je, když pes nejí, ale celým tělem naznačuje, že by si dal něco jiného, lepšího, například ty krásně voňavé pamlsky támhle z toho pytlíku. To je typická ukázka manipulativního jednání. V takovém případě neustupujte a trvejte na tom, že bude jíst, co se mu předloží.

Přejídá se

Někdy se naopak objeví problém s obezitou. Ta vyžaduje zvolit nejen správný typ krmiva, ale i správný způsob krmení. Především je nutné použít krmivo se sníženým obsahem tuků, například Brit Care Light. Je také potřeba omezit množství tučných, či příliš sladkých pamlsků. Stejnou denní dávku krmiva není na škodu rozložit na větší počet krmení za den. Pes tak má stále plný žaludek a netrpí tolik pocitem hladu. Úpravu krmné dávky musí vždy doprovázet i dostatečná aktivita. Jde nejen o pohyb, ale i o zaměstnání a zábavu, která odvede jeho myšlenky od jídla.

Související články

Jak psovi pomoci během horkých dní

Kdo by nemiloval léto? Dny plné slunce, dnů strávených u vody nebo teplé večery v parku či na terase. Jsou však dny, kdy je horko nesnesitelné jak pro nás, tak i pro naše čtyřnohé parťáky. Během těchto dní zkoušíme všechny způsoby, jak si od tepla...

Psí hrdinové v ČR i ve světě

Ne nadarmo se říká, že pes je nejlepší přítel člověka. Jsou to naši nejvěrnější kamarádi, kteří by pro nás udělali, co nám na očích vidí. I mezi psy jsou navíc hrdinové, kteří zachraňují lidské životy nebo jim pomáhají se zvládáním každodenních...

9 věcí, které kočky milují!

Každý majitel kočky ví, že tato elegantní a na první pohled nezávislá zvířátka mají své jedinečné zvyky. Pokud chcete své kočce udělat radost, je dobré vědět, co opravdu miluje. Přinášíme vám devět nápadů na věci, které by v životě vaší kočky...

Nejlepší způsoby, jak oslavit narozeniny vašeho psa

Pravidelně slavíme narozeniny svých blízkých kamarádů nebo rodiny. Ale co náš čtyřnohý parťák? I narozeniny našich věrných psích kamarádů si zaslouží pořádnou oslavu! A pokud nevíte, kdy se váš pes narodil, můžete například oslavit den, kdy jste si...

Život s hluchým psem

Máte pocit, že vás váš pes ignoruje a neposlouchá na zavolání? Je možné, že se u něj rozvíjí problémy se sluchem. Přestože může být život s hluchým psem výzvou, neslyšící psi mohou žít normální život plný radosti. Je ale potřeba, abyste se naučili,...

Když vašeho psa trápí zažívání

Trápí vašeho pejska problémy se zažíváním? Nebojte se, nejste v tom sami! Zažívací a střevní potíže jsou jedněmi z nejčastějších důvodů návštěv ordinace veterináře. Nepříjemné symptomy jako průjem, zvracení nebo nadměrná plynatost mohou být způsobeny...