10 tipů, jak se správně starat o fretku

Plánujete si pořídit fretku a nevíte, jak o tohoto domácího mazlíčka pečovat? Fretka miluje svobodu a pohyb, potřebuje tedy hodně prostoru a zároveň i vaší pozornosti. Přináším proto 10 tipů, jak na specifickou péči o tuto malou šelmu. :)

Fretka je oblíbeným domácím mazlíčkem právě pro svou pohodovou a přátelskou povahu. Navíc bývá velmi hravá a určitě si s ní tak užijete spousta zábavy. Na druhou stranu je to relativně náročné zvířátko na váš čas a péči. Pokud si ji plánujete pořídit, tak byste s tímto určitě měli počítat. A na co dalšího se připravit?

1. Domeček

Pro fretku je podobně jako pro malé hlodavce nejvhodnějším obydlím prostorná a pevná klec, která ji poskytne dostatečné zázemí a zároveň bezpečí. Klec ale určitě musí poskytnout dostatek místa nejen k pohybu, ale i ke hře. Fretka stejně jako potkan určitě nepohrdne závěsnou hamakou nebo jiným závěsným pelíškem.

Klec ji můžete vylepšit i umístěním koberce na její dno. Fretka je mistrem útěků, klec by proto měla být zajištěna alespoň plastovými svorkami nebo plastovými zámečky. Minimální rozměry klece by měly být okolo 80x50x70 centimetrů.

2. Krmení

Ideální výživa pro fretku je takové krmivo, které obsahuje alespoň třetinu proteinů a čtvrtinu zdravých tuků. Nic nezkazíte tím, když pořídíte u veterináře nebo ve zverimexu kompletní granulové krmivo, nebo když dáte vašemu malému mazlíčkovi kvalitní kotěcí krmivo, které je pro fretku svým složením rovněž vyhovující.

Fretka miluje kuřecí nebo kachní maso i vařená vejce. Vyhněte se ale čerstvému ovoci nebo zelenině. Obzvláště cukry z ovoce totiž fretčí organismus neumí zpracovávat a mohlo by jí to zbytečně poškodit zažívání. Protože má tato malá šelmička velmi rychlý metabolismus, krmit byste ji měli ideálně 8 až 10krát denně.

3. Pitný režim

Stejně jako každé zvířátko i fretka potřebuje přístup k čerstvé pitné vodě. Dávejte si pozor, aby voda nebyla příliš studená, mohlo by to způsobit, že přestane pít. U fretky je tedy potřeba hlídat, jestli není dehydratovaná.

4. Hygiena

Alespoň jednou za půl roku byste fretce měli dopřát pořádnou vodní lázeň. Na druhou stranu příliš časté koupání může způsobit vysušení kůže a aktivovat pachové žlázky. Efekt tak může být opačný a fretka může začít zapáchat častěji. Důležitá je také péče o fretčí kožíšek, který ji chrání před vnějšími faktory. Podle jejího kožíšku také poznáte, jestli se těší dobrému zdraví. Pokud je suchý, bohatý a voňavý, je vše v pořádku.

Pravidelně také čistěte klec, věnovat byste se tomu měli alespoň dvakrát týdně. Můžete do vody, kterou klec omýváte, přidat trochu citronu nebo octa, který dobře odstraní pro někoho nepříjemný zápach. Pro fretku budete potřebovat speciální stelivo, protože prach z klasického steliva je nebezpečný pro jejich dýchací cesty. Prodávají se také fretčí wc. Jde o speciální plastové rošty, na které si toto zvířátko většinou rychle zvykne chodit.

5. Hračky

Fretka miluje hračky, např. nejrůznější balonky, se kterými si může kutálet čeníškem. Hračky ji můžete dát i do klece. Ačkoli fretka není hlodavec, stejně jako tito malí ušáci rozkouše všechno možné. Proto hračky vybírejte s pečlivostí, aby neobsahovaly žádné škodlivé látky a byly spíše z odolného materiálu. :)

6. Trénink

Každý den byste měli tomuto zvířátku dát alespoň 30 minut, kdy se mu budete intenzivně věnovat. Fretky jsou podobně jako potkani velmi inteligentní a vyhledávají lidský kontakt. Využijte toho a trénujte s netradičním domácím mazlíčkem nejrůznější povely, např. přijít na zavolání apod. Fretka se učí opakováním. Mějte proto trpělivost a nezapomeňte na odměny, např. kousek kuřecího masa.

7. Komunikace

Na fretku nikdy nekřičte ani jinak nezvyšujte hlas. Jednak byste ji mohli vystresovat, jednak by vás také mohla v panice kousnout. Abyste si získali fretky důvěru a vybudovali s ní pevný vztah, je potřeba na ni mluvit klidným a tichým hlasem. Mluvte na ni pravidelně, nejen při tréninku. Boří to jednak bariéry mezi ní a vámi, a jednak to u ní také posiluje zdravé sebevědomí.

8. Pohyb

Dejte fretce dostatek prostoru k realizaci. Jen velká klec v tomto případě nestačí. Fretka potřebuje v podstatě denně nějaký čas si protáhnout nožky mimo svůj domeček. Prošmejdit okolí a zjistit, co je nového. Před tím, než ji vždy vypustíte z klece ven, zkontrolujte, že v místnosti není nic, co by pro ni představovalo nebezpečí. Rozhodně se během “venčení” nevzdalujte a fretku raději po očku sledujte.

9. Mazlení

Jak jsem již zmínila, fretka má ráda lidský kontakt. Vždy, když s tímto mazlíčkem manipulujete, používejte obě ruce. Fretky sice mohou oproti jiným domácím mazlíkům, např. některým malým hlodavcům, vypadat jako statná zvířátka, opak je ale pravdou. Můžete si ji ale chytit jednou rukou zespoda pod hrudníkem a druhou rukou ji opatrně drbat - např. za krkem, to fretka miluje.

10. Prevence

Součástí řádné péče jsou návštěvy veterináře, minimálně alespoň jednou ročně. Veterinář by měl zkontrolovat, jak zvířátko prospívá a také jestli netrpí nějakými problémy, které majitel sám na první pohled nepozná. Na zdravotní kontroly byste také měli s fretkou chodit kvůli pravidelnému přeočkování, zejména proti vzteklině.

Máte doma tohoto úžasného mazlíka? Jaké jsou s péči o fretku vaše zkušenosti?

 

Související články

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...

Srst může vypovídat o zdraví vaší kočky

Kočky jsou poměrně samostatná zvířata, a to zejména v péči o svůj zevnějšek. Zdravou kočku tak stačí jednou za čas vykartáčovat a máte hotovo. Lesklý a krásně vypadající kožíšek svědčí o pevném zdraví. Co ale dělat v případě, že má vaše kočka...

Ideální valentýnský den? Užijte si ho i se svým pejskem

Svatý Valentýn je svátkem lásky, ale i přátelství. To však neznamená, že se týká jen lidí. Oslavte svátek svatého Valentýna i se svým psím parťákem a oplaťte mu jeho bezpodmínečnou lásku a přátelství. Přinášíme vám několik tipů, jak si společný...

Životní fáze vaší kočky

Že má kočka 9 životů? Bohužel má jako každý jiný živý tvor život jen jeden, a i proto je kočkám potřeba věnovat tu nejlepší péči, aby po našem boku žily co nejdelší a nejspokojenější život. Při správné péči (a dávce štěstí) může s námi v domácnosti...