Island země ohně a ledu. Na co se připravit, chcete-li vyrazit i se svým psem

Se psem po boku. To je přání asi každého vášnivého cestovatele, který je zároveň oddaným psím páníčkem. Zatímco nejrůznější dopravci i letecké společnosti jsou vůči zvířatům čím dál více vstřícnější, jsou země, které vstup se psem nedoporučují, nebo dokonce přísně regulují. Právě Island je jednou z nich.

Země ohně a ledu. I tak by se dal popsat ostrovní stát ležící na pomezí Severního ledového a Atlantského oceánu. Také je to dávná země vikingů. Archeologové nedávno objevili vzácný hrob vikinského náčelníka, který byl spolu s mečem pochován po boku svého psa. Zatímco ke kočkám měla vikinská společnost spíše pragmatický přístup, psy spojovala s věrností. Island je také známý houževnatým a energickým pasteveckým plemenem - Islandským psem. Přesto v roce 1924 v hlavním městě Reykjavík zakázali chov psů jako domácích mazlíčků. Zákaz byl zrušen až v roce 1984.

Vztah k psovi jako domácímu mazlíkovi je zde, jak je vidno, o něco složitější. Ať už je to dáno historicky, nebo kulturně. Pes je v očích Islanďanů pracovní zvíře, které patří spíše na pastvu nebo do hor než do města. Od toho se také odvíjí jejich pohled na turisty, kteří si kromě batůžku s sebou do země přivážejí také svého psího chlupáče. Pro vstup do země se psem platí relativně striktní pravidla. A na každém druhém cestovatelském blogu (doporučuji procházet spíše zahraniční, na českých aktuální informací spíše chybí) vás od tohoto psího dobrodružství budou ostatní spíše odrazovat.

Jak to tedy je? A jaká pravidla pro cestovatele se psy platí?

  • Pejsek musí být minimálně 7 měsíců starý (platí pro ČR). Pouze země bez rizika vztekliny jako Norsko, Švédsko nebo Finsko či vzdálenější Austrálie a Nový Zéland mají věkovou podmínku sníženou o dva měsíce.
  • Vstup do země s pejskem je možný pouze přes mezinárodní letiště v Reykjavíku, a to pouze v předem dané tři dny v měsíci. Musíte tak uzpůsobit “vstupním” dnům svůj itinerář.
  • Pejsek bude na 4 týdny (občas se objevuje 5 až 7 týdnů, nicméně podle islandského veterinárního úřadu by se nemělo jednat o více než měsíc) umístěn do karantény. Majitel psa by měl zvíře vybavit klecí. Nezapomeňte si udělat online rezervaci, aby s vaším pejskem dopředu počítali.
  • Majitel psa hradí veškeré náklady spojené s administrativním procesem, karanténou i zdravotními vyšetřeními. Náklady se mohou vyšplhat až na několik desítek tisíc korun.
  • Na evropský očkovací průkaz není na Islandu brán zřetel. Pejsek musí projít řadu zdravotních vyšetření ještě před odletem. Opakování ho čeká během doby, kdy bude umístěn v karanténě.
  • Pejsek musí mít mezinárodně platný čip. Zda tuto podmínku splňujete, vám poradí váš veterinář.
  • Samozřejmostí jsou i některá očkování, kompletní seznam najdete na stránkách islandského veterinárního úřadu.
  • Základem je očkování proti vzteklině, které nesmí být starší než rok. Budete také potřebovat výsledky krevních testů prokazující potřebnou koncentraci protilátek provedené laboratoří schválenou EU.
  • Před příjezdem do země budete muset na islandský veterinární ústav zaslat žádost spolu s kopií výpisu o zdravotním stavu zvířete.
  • Hodí se s sebou mít také nějakou dokumentaci prokazující, že jste skutečně majitelem zvířete.
  • Až po celé této proceduře vám vystaví zdravotní certifikát.
  • Pozor, některá plemena mohou podléhat zvláštní prohlídce, kdy bude posuzován jejich temperament. Týká se to především amerických pitbulteriérů, amerického stafordširského teriéra, argentinského mastifa, brazilské fily, plemene tosa-inu. Vlci jsou přísně zakázaní, stejně tak jako jejich kříženci.

Pokud jste stejně tvrdohlaví, začnete se pídit po nějaké té pozitivní zkušenosti cesty se psem na Island. Jestli se chystáte na delší dobu (na dva týdny se toto celé ani z logiky věci nevyplatí podstupovat) a víte, že to pro vašeho pejska nebude příliš zatěžující, určitě je fajn poznávat tuto krásnou zemi po boku spolu svého psa. Je asi dobré se dostatečně předem se svými plány svěřit veterináři a celou věc s ním důkladně probrat. Pokud veterinář neshledá cestu jako problém, a vy máte dostatečně našetřeno, hurá do toho. Třeba se tam potkáme :).

Máte zkušenost s cestováním se psy a byli jste na Islandu, nebo znáte někoho, kdo tam se svým psím parťákem byl? Podělte se s ostatními o své zkušenosti, rady a doporučení :).

Související články

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...

Srst může vypovídat o zdraví vaší kočky

Kočky jsou poměrně samostatná zvířata, a to zejména v péči o svůj zevnějšek. Zdravou kočku tak stačí jednou za čas vykartáčovat a máte hotovo. Lesklý a krásně vypadající kožíšek svědčí o pevném zdraví. Co ale dělat v případě, že má vaše kočka...

Ideální valentýnský den? Užijte si ho i se svým pejskem

Svatý Valentýn je svátkem lásky, ale i přátelství. To však neznamená, že se týká jen lidí. Oslavte svátek svatého Valentýna i se svým psím parťákem a oplaťte mu jeho bezpodmínečnou lásku a přátelství. Přinášíme vám několik tipů, jak si společný...

Životní fáze vaší kočky

Že má kočka 9 životů? Bohužel má jako každý jiný živý tvor život jen jeden, a i proto je kočkám potřeba věnovat tu nejlepší péči, aby po našem boku žily co nejdelší a nejspokojenější život. Při správné péči (a dávce štěstí) může s námi v domácnosti...