Jak se jednoduše zorientovat v nabídce krmiv pro kočky

Vybrat to správné krmivo právě pro vaši kočku může být pěkný oříšek. Aby se jeden ve složení vyznal... Proto se dnes podíváme, na co se zaměřit, co ve složení hledat a čemu se raději vyhnout.

Ačkoli se krmivo běžně rozlišuje na několik skupin podle kvality, koupě prémiového nebo superprémiového vám ještě nezajišťuje, že svému chlupáčovi poskytnete vyváženou stravu, po které bude prospívat. I různá krmiva ve stejné skupině se od sebe mohou kvalitativně velmi lišit a ne vždy platí, že to dražší musí být lepší. Proto je třeba se orientovat ve složení. Vědět, co by v něm nemělo chybět a co by se v něm naopak nemělo objevit.

Kočkám víceméně vyhovuje jednostranná strava, musí ale být kvalitní a vyvážená. Hlavní složkou by vždy mělo být maso, obohacené o vitamíny, minerální látky a vlákninu. Obecně platí, že čím podrobnější složení výrobce na obalu uvádí, tím lépe. Svědčí to o tom, že před vámi nemá co tajit.

Popis složení krmiva

Jedním z nejdůležitějších ukazatelů kvalitních granulí je jasné určení všech surovin (rýže - ne obiloviny, kuřecí tuk - ne drůbeží tuk a podobě). Rozhodně se snažte vyhnout krmivu, které má ve složení uvedeno „vedlejší produkty živočišného původu“, někdy také “maso a výrobky masového původu“.

Maso versus obiloviny

Jednotlivé složky jsou uváděny v sestupném pořadí, proto hledejte takové krmivo, které má uvedeno na prvním místě maso a jeho deriváty. Nezapomínejte, že kočka je přeci jen výhradní masožravec. Pokud ji budete krmit výrobky ekonomické třídy (takzvanými marketovkami), které mají převážně okolo pouhých 4 % masa, nadšená z toho nebude. Podíl masa by se v žádném případě neměl pohybovat pod 30 %.

Jsou kvalitní krmiva drahá?

Jednoduše - čím méně obilovin, tím lépe. A že jsou taková krmiva drahá? To je omyl. Kvalitního krmiva (tedy s větším podílem masa) sní kočka méně. Poskytne jí totiž dostatek výživy a energie v menší porci než levné krmivo. Srovnávejte tedy cenu denní krmné dávky, ne kilogramu krmení.

Ušetříte i na množství kupovaného steliva. Obiloviny projdou tělem kočky v podstatě beze změny. Množství vyprodukovaných bobků bude tedy u krmení levnými krmivy vyšší a vy budete záchodky vynášet častěji.

U koček krmených krmivem s vysokým podílem obilovin je prokázaný častější výskyt nejrůznějších onemocnění (alergie, problémy s močovým ústrojím, obezita...). Takže co “ušetříte” na levném krmivu, můžete několikanásobně zaplatit při pozdějších návštěvách u veterináře.

Vitamíny a minerály

Všechna kompletní krmiva pro kočky většinou vitamíny a minerály naštěstí obsahují v dostatečném množství, takže není nutné dokupovat žádné doplňky stravy.

Ochucovadla a barviva

Problém ale nastává u barviv, ochucovadel a umělých konzervantů, které by se v kvalitní kočičí stravě neměly vůbec vyskytovat. Většina výrobců levných krmiv raději tyto přísady na etiketě neuvádí nebo je skrývá pod chemickými názvy (BHA, sorban draselný), kterým běžný člověk nerozumí.

Ačkoli krmivo hýřící barvami vám může připadat lákavě a chutně, věřte, že kočce na barvě nezáleží. Jediný prokázaný efekt barviv bohužel je, že zatěžují ledviny a játra.

Bez ochucovadel se levná krmiva také neobejdou. Která kočka by s chutí spořádala porci víceméně obsahující pouze obiloviny, ať už je to rýže, kukuřice, pšenice nebo sója? No přeci žádná. Proto nastupují ochucovadla a vaše kočička se bude po takovém krmivu jen olizovat.

Konzervanty

Konzervanty v krmivu mohou být přírodní, nebo umělé. Umělé jsou samozřejmě levnější variantou, ale kočičí organismus zatěžují. Dejte si také pozor, aby krmivo neobsahovalo sůl, která způsobuje vážné problémy s močovým ústrojím.

Ne všechny přidané složky do krmiva jsou ale nezdravé. Pozitivní účinek na organismus mají například bylinky (podporují metabolismus, vyplavují z těla toxiny), glukosamin (dobrý na klouby), probiotika (pro dobré trávení a posílení imunity). Věřte, že pokud krmivo některé tyto složky obsahuje, výrobce se s nimi rozhodně nebude tajit a uvidíte je zvýrazněné na obalu.

Jak prokouknout triky výrobce

Dejte si pozor - někteří výrobci procentuální obsah obilovin rozdělí (např. uvedou zvlášť procento pšenice a kukuřice). Tím se sice maso dostane na první místo, reálně je ale v krmivu větší množství obilovin než masa. Stěžejní je vždy součet všech masných složek versus součet všech obilovin obsažených v krmivu.

Jiní výrobci zas vystřelí obsah masa nahoru tím, že jej uvedou v čerstvém stavu. To ale z nějakých 70 % tvoří voda, která se při sušení vypaří a zbude masová moučka v obsahu asi 30 % původní hodnoty.

Jak poznám, že kočka po krmení prospívá?

Čeho si ihned všimnete, jsou hromádky v záchodku. Výkaly by měly být pevné, tmavé a množství ne jak od slona:). Za několik týdnů se pak kvalitní krmení projeví pozitivně i na srsti, kůži a na psychickém a fyzickém stavu kočičky. Srst by měla být lesklá, příjemná na pohlazení, neměla by příliš vypadávat. Kůže by měla být elastická, ne suchá nebo dokonce se šupinkami.

Neřiďte se ve výběru krmiva cenou nebo líbivou reklamou. Pokud máte svoji kočičku rádi, najděte si chvíli času, projděte si jednotlivá složení a vyberte jí takové krmivo, které jí poskytne vše, co potřebuje.

Související články

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...

Srst může vypovídat o zdraví vaší kočky

Kočky jsou poměrně samostatná zvířata, a to zejména v péči o svůj zevnějšek. Zdravou kočku tak stačí jednou za čas vykartáčovat a máte hotovo. Lesklý a krásně vypadající kožíšek svědčí o pevném zdraví. Co ale dělat v případě, že má vaše kočka...

Ideální valentýnský den? Užijte si ho i se svým pejskem

Svatý Valentýn je svátkem lásky, ale i přátelství. To však neznamená, že se týká jen lidí. Oslavte svátek svatého Valentýna i se svým psím parťákem a oplaťte mu jeho bezpodmínečnou lásku a přátelství. Přinášíme vám několik tipů, jak si společný...

Životní fáze vaší kočky

Že má kočka 9 životů? Bohužel má jako každý jiný živý tvor život jen jeden, a i proto je kočkám potřeba věnovat tu nejlepší péči, aby po našem boku žily co nejdelší a nejspokojenější život. Při správné péči (a dávce štěstí) může s námi v domácnosti...