5 základních tipů pro kempování se psem

Rychle se blíží období dovolených a možná uvažujete, kam vyrazit i se svým čtyřnohým parťákem. Pokud byste se s ním chtěli vydat pod stan, je toho určitě hodně, co je třeba zvážit. Musíte plánovat a balit nejen pro sebe, ale i pro chlupáče. Rozhodně se toho ale nemusíte bát a těchto pár tipů vám možná pomůže, abyste si jak vy, tak i váš pes, dovolenou užili.

Rychle se blíží období dovolených a možná uvažujete, kam vyrazit i se svým čtyřnohým parťákem. Pokud byste se s ním chtěli vydat pod stan, je toho určitě hodně, co je třeba zvážit. Musíte plánovat a balit nejen pro sebe, ale i pro chlupáče. Rozhodně se toho ale nemusíte bát a těchto pár tipů vám možná pomůže, abyste si jak vy, tak i váš pes, dovolenou užili.

1. Naplánujte si itinerář

Především se ujistěte, že na místě, kde chcete kempovat, jsou psi povoleni. To je základní detail, který lze snadno opomenout. Tuto informaci určitě najdete na internetových stránkách kempu, případně zavolejte a zeptejte se na politiku kempování na daném místě. Dále si zjistěte, za jakých podmínek se pes v kempu může pohybovat. Jestli existují poplatky za jeho pobyt, jestli se zde může pohybovat volně, nebo jen na vodítku a podobně. Naplánujte si i jednotlivé výlety. Zohledněte, kolik je toho váš pes schopen ujít, či aby bylo po cestě dost stinných míst pro odpočinek.

2. Navštivte svého veterináře

Než vyrazíte na cestu, ujistěte se, že váš pes má platné očkování a je v dobrém zdravotním stavu, nebo v případě potřeby, že máte dost jeho léků na celý pobyt v přírodě. Nezapomeňte také na antiparazitikum, a i přesto pejska každý den kontrolujte, jestli nějakého klíšťáka i tak nenabral. Žádné antiparazitikum není stoprocentní, a proto buďte připravení na to, že nějakého možná budete muset z kožichu odstraňovat a zabalte si s sebou potřebné pomůcky. Na cestě by vám v batohu neměla chybět ani lékárnička. Jak by měla vypadat, se můžete dozvědět zde.

3. Zabalte si nezbytnosti

Nezapomeňte, že vše potřebné musíte zabalit i svému chlupatému příteli. Obojek, vodítko a identifikační známku asi není třeba zmiňovat. Pejsek by na sobě vždy při pobytu venku měl mít vaše telefonní číslo. Na známce vyšité na obojku nebo jakkoli viditelně. Zabalte mu také dostatek jídla a pitné vody. Nezbytné jsou tedy samozřejmě i misky. Hodit by se vám mohl i uvazovací kolík a ujistěte se, že si pejsek vždy bude moci lehnout na suché místo. Pokaždé zvažte, co vše by pejsek mohl potřebovat podle toho, kam jedete a co plánujete. Určitě se to bude lišit, když plánujete chodit delší treky, nebo trávit celý den u vody.

4. Dodržujte pravidla

Každý kemp, který navštívíte, bude mít určená nějaká pravidla. Jak už bylo zmíněno výše, běžným pravidlem je mít psa v prostoru kempu uvázaného. Pokud váš pes tedy není na vodítko zvyklý, cvičte ho v chůzi na vodítku ještě před odjezdem. Kolem tábora se mohou pohybovat divoká zvířata, dávejte si tedy pozor, aby vám za nimi pejsek neutekl. To by mohlo skončit úrazem nebo by se chlupáč mohl ztratit.

Většina kempů má také klidové hodiny. Ujistěte se tedy, že váš pes je zvládne dodržovat a nebude v noci štěkat, ani pokud kolem projde cizí táborník nebo divoká zvěř.

V kempu i jeho okolí nezapomeňte sledovat značky a cedule, které mohou omezovat pohyb psů. Na některé pláže, mola, cyklostezky a podobně může být vstup psů zakázán.

I když jste v přírodě, v prostoru kempu po svém psovi uklízejte!

5. Zkušební kempování

Jestliže si nejste jisti, jak by váš pes spaní venku zvládl, zkuste noc pod stanem na zkoušku. Postavte si ho na zahradě, nebo pokud to jde třeba v lese či na louce za chatou, a sledujte, jak na kempování pejsek reaguje. Jestli se bojí cizích zvuků, má tendenci utíkat za zvěří, štěká a podobně. Taková “testovací jízda” vám ukáže, na čem je třeba zapracovat, abyste si dovolenou v přírodě společně užili. Také vám to může pomoci zjistit, co vše bude pejsek s sebou na dovolenou potřebovat, nebo co by se vám mohlo hodit.

Jak vidíte, stačí, když budete trochu připraveni a budete si moci přírody užívat společně a bez stresu. Žádná věda to není. Jaké máte zkušenosti s kempováním vy? My si ho užíváme, i když mám doma celkem gaučáka.

Související články

Urologická a ledvinová onemocnění koček

Kočky svá onemocnění rády skrývají, tento instinkt v sobě mají hluboko zabudovaný. Ve volné přírodě jim skrývání slabosti poskytovalo ochranu před nepřáteli. V domácnosti to ale může být na škodu a může to znamenat, že jejich problém nikdo včas...

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...