Hlodavec jako ideální parťák pro děti. Jak na to?

Chcete dítě naučit zodpovědnosti? Hledáte první chovatelský stupeň, který prokáže, zda je váš potomek připravený postarat se o živého tvora, a to s dostatečnou péčí? Hlodavec je sice ideální parťák pro děti, ale to neznamená, že není potřeba pečlivě se na jeho příchod připravit. Je pravda, že hlodavci jsou méně nároční, než třeba psi, i tak si ale musíte dát záležet na splnění následujících dvou podmínek, aby jim v novém domově bylo dobře:

Chcete dítě naučit zodpovědnosti? Hledáte první chovatelský stupeň, který prokáže, zda je váš potomek připravený postarat se o živého tvora, a to s dostatečnou péčí? Hlodavec je sice ideální parťák pro děti, ale to neznamená, že není potřeba pečlivě se na jeho příchod připravit. Je pravda, že hlodavci jsou méně nároční, než třeba psi, i tak si ale musíte dát záležet na splnění následujících dvou podmínek, aby jim v novém domově bylo dobře:

Zdravé krmení

Že každému hlodavci stačí nějaké to zrní, je častý a veliký omyl. Právě nevhodná strava je hlavní příčinou jejich onemocnění. Někteří mají citlivější zažívání, například činčila nesmí dostávat příliš tučného (např. ořechů a olejnatých zrn), morče zase potřebuje pravidelný příjem vitaminu C. Naštěstí dnes není problém sehnat speciální krmiva obsahující kompletní výživové mixy určené pro jednotlivé druhy. Nezáleží ovšem jen na složení, ale i na množství krmiva. Překrmování může vést k nadváze, která způsobuje další zdravotní komplikace.

Vhodné životní prostředí

Zjistěte si, jak žil vámi zvolený hlodavec v přírodě a jak vypadalo jeho okolí. Připravte mu příbytek podle toho a podle rad zkušených chovatelů. Některá zvířata se ráda schovávají, jiným vyhovuje dobrý výhled. Jedny baví běhat v kolečku, jiné zase šplhat. Hlodavci a králíci by rozhodně měli mít co ohlodávat, aby si brousili zuby!

„Pomineme-li zažívací problémy, nejčastější onemocnění hlodavců se týká zubů a ústní dutiny. Dominuje přerůstání zubů s chybným postavením a pak různé abscesy od kořenů zubů. Ty většinou vyžadují chirurgické řešení,“ vysvětluje MVDr. Jan Šíma.

Terárium a klec rozhodně není totéž. A jejich umístění byste také měli zvážit. Jsou druhy, které je lepší dát na klidné místo, protože jsou plaché, potřebují ticho nebo by vás v noci mohly budit. Při hledání místa pro obydlí nového mazlíčka dbejte také na teplotu a vlhkost.

„Umístění klece je důležitým faktorem chovu. Je dobré ji situovat mimo průvan, aby nedošlo k prostydnutí zvířete. Většině hlodavců postačuje běžná pokojová teplota, přitápění obvykle není nutné, některým druhům dokonce nedělá dobře. Nezřídka se objeví i komplex onemocnění kůže, původci bývají různí parazité a nejen ve vlhkém prostředí i plísně.  Preventivní vakcinační program se však uplatňuje jen u králíků a činčil. Oba druhy lze očkovat proti plísním, u králíků se navíc vakcinuje také proti králičímu moru a myxomatóze,“ dodává MVDr. Šíma.

Udržování čisté podestýlky je doufám samozřejmostí, kdo by si doma chtěl pěstovat zdroj zápachu a chorob…

 

Než darujete svému dítěti drobného hlodavce, zvažte, jestli už je dost zralé na to, aby zvládlo být zodpovědné za živého tvora. A také zda chcete, aby bylo svědkem někdy i závažných zdravotních problémů. Potkani například často trpí nepěknými nádory.

„Nejčastějšími nádory u potkanů jsou nádory vycházející z mléčné žlázy. Tyto nádory často velmi rychle rostou, i během několika dní může nádor dosahovat několikacentimetrové velikosti. Jsou různě agresivní, ale většina z nich pro potkany není zhoubná (narozdíl od myší). Zhoubnost či nezhoubnost nádoru lze zjistit pouze histologickým vyšetřením. Většinu těchto nádorů lze řešit chirurgickým odstraněním, a to i s postiženou mléčnou žlázou. Nedoporučuje se dlouho čekat, operace je obtížnější, čím větší je tumor. Příliš velké nádory jsou hodně prokrvené, prorůstají hluboko do okolních tkání a jejich odstranění se tak komplikuje. Bohužel ale ani dobře provedená operace nezabrání tvorbě dalších nádorů na jiných místech. Mléčná lišta potkana se totiž táhne od krku až k ocasu,“ upozorňuje MVDr. Šíma.

Rozmyslete si dobře, jestli skutečně máte čas se těmto drobným a zdánlivě nenáročným tvorům věnovat. Většina hlodavců sice nežije dlouho, ale jakmile si je jednou pořídíte, jste zodpovědní za kvalitu jejich života. Králíci a činčily se navíc dožívají dlouho jako někteří psi, takže jde o závazek na pěkných pár let.

Související články

Urologická a ledvinová onemocnění koček

Kočky svá onemocnění rády skrývají, tento instinkt v sobě mají hluboko zabudovaný. Ve volné přírodě jim skrývání slabosti poskytovalo ochranu před nepřáteli. V domácnosti to ale může být na škodu a může to znamenat, že jejich problém nikdo včas...

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...