Jaká nebezpečí na kočku venku číhají

Na kočku venku čeká spoustu dobrodružství a snad i pár kočičích kamarádů, stejně tak tam ale na ni číhá spousta různých nebezpečí. Co všechno může kočku venku potkat?

Pokud má vaše kočka přístup ven, jistě jí to přinese spoustu vyžití, jakého byste doma sotva docílili. Má tam dost živých kořistí pro lov, stromů pro šplhání a vysoké trávy pro plížení. Může se venku krásně slunit a navazovat sociální vazby s ostatními kočkami. Mimo to pro ni okolní svět skýtá ovšem i spoustu různých nebezpečí. Právě to bychom si měli před rozhodováním, zda kočku ven pouštět, nebo ne, uvědomit a pořádně promyslet, jestli pozitiva venkovního života převyšují jeho rizika. To závisí na našich preferencích, bydlišti i povaze kočky a každý k rozhodnutí musí dojít sám. Já vám dneska představím všechna (mně známá) rizika, abyste se mohli rozhodovat informovaně.

Klíšťata, blechy a vnitřní parazité

Tím prvním, co vás asi napadne, je nebezpečí parazitů. To lze celkem snadno eliminovat pořízením antiparazitik. U koček raději volím pipety než obojky - u nich totiž hrozí, že se za ně kočka někde zasekne a udusí. Pokud kočka chodí ven, zvětšuje se i riziko chycení tasemnice, škrkavek a jiných parazitů. Proto je třeba pamatovat na pravidelné odčervování a nepodceňovat ho.

Přejetí autem

Velmi často kočky končí pod koly aut. Proto je třeba si rozmyslet, v jak frekventované části bydlíte, jak snadný má kočka k silnici přístup, jestli za silnicí není les, kam se ráda vydává atd. Občas je riziko přejetí tak vysoké, že se nevyplatí kočku ven pouštět.

Psi

Kočka se může stát i kořistí psa. Pokud sousedovic hafan nesnáší kočky a vyjíždí po nich, mohla by se taky ta vaše stát jeho kořistí. Kočky se většinou naučí vyhýbat se zahradám, po kterých je prohnali psi, některé jsou ale nepoučitelné a budou psa provokovat tak dlouho, až na to doplatí.

Myslivci

Pokud bydlíte u lesa, hrozit vaší kočce může i zastřelení myslivcem. Ti nesmějí střílet po kočkách a psech jen do 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení. Zejména v období honiteb raději kočky zavírejte doma, pokud mají ve zvyku se toulat.

Jiné kočky

Cizí kočka se může stát parťákem v dobrodružství, spíš z ní ale bude nepřítel. Zvláště pak, pokud půjde o dva nekastrované kocoury, a ještě spíš pak v době říje. Rvou se ale i kočky. Ta moje se do bitvy vrhla s kteroukoli kočkou, která se ji nehodlala podřídit. Kočky jsou stvoření teritoriální a hájit si ho budou i za cenu nějakého toho škrábance. A že bitky mohou být i pěkně brutální, takže se pak návštěvě veteriny a nějakému tomu případnému šití nevyhnete.

Přenášené nemoci

S bitkami přímo souvisí i přenos nemocí jako kaliciviróza nebo panleukopenie, často pak těch smrtelných jako například FIV. Nemoci se přenáší pohlavním stykem nebo, a to nejčastěji, krví právě při bitkách.

Draví ptáci

Hrozbu pro kočky mohou představovat i draví ptáci. Zvláště tedy pokud žijete na venkově u polí, ve městě bych se tohoto rizika asi nebála.

Otrava

Otravu může způsobit například pozření pesticidy ošetřené trávy, otrávené návnady na myši nebo sežrání takto otrávené myši, u polí mohou být hnojivy a pesticidy otrávené vody atd.

Zatímco někde jsou rizika pro kočku minimální, některým jde předejít a jinde mohou být tak veliká, že pouštět ji ven by byla nezodpovědnost. Proto je třeba vše promyslet a rozhodnout v zájmu kočky. Napadá vás další rizika, která je třeba zvážit?

 

Související články

Urologická a ledvinová onemocnění koček

Kočky svá onemocnění rády skrývají, tento instinkt v sobě mají hluboko zabudovaný. Ve volné přírodě jim skrývání slabosti poskytovalo ochranu před nepřáteli. V domácnosti to ale může být na škodu a může to znamenat, že jejich problém nikdo včas...

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...