Předoperační a pooperační péče o mazlíčka

Každá, byť sebemenší operace s sebou samozřejmě nese určitá rizika. Jde také jak o psychickou, tak o fyzickou zátěž zvířete. Sepsala jsem tedy pár tipů, jak rizika i zátěž co nejvíce eliminovat.

Nezapomeňte na důkladné předoperační vyšetření

Cílem předoperačního vyšetření je zjistit všechny faktory, které by mohly mít vliv na anestezii. Proto není radno ho zanedbat nebo odbýt. Veterinář musí posoudit celkový zdravotní stav zvířete, s důrazem na funkce dýchacího a oběhového aparátu. Opomenout by neměl ani kontrolu stavu jater a ledvin. Tyto orgány jsou totiž anestezií nejvíce zatěžovány (respektive odbouráváním použitých anestetik). Dle výsledku vyšetření pak veterinář vybere ten nejvhodnější typ anestezie. Její výběr může být mimo fyzického stavu psa ovlivněn i jeho psychickým stavem. Veterinář by vás také měl vždy seznámit se všemi možnými riziky jak operace, tak samotné anestezie.

Před operací dodržte pokyny veterináře

Je třeba dodržet všechny pokyny veterináře, které vám sdělil. Především jde o tato opatření:

  • Hladovka (většinou kolem 12 - 18 hodin u dospělých jedinců). Tím se vyhnete vdechnutí zvratků.
  • Omezení příjmu tekutin - dle instrukcí veterináře. To se může lišit podle onemocnění / zranění.
  • Zvíře byste také měli před operací dle potřeby vyvenčit.

Probuzení po operaci

Probouzení zvířecího pacienta by mělo probíhat za dozoru veterináře a z ordinace byste si měli parťáka odvézt až ve chvíli, kdy nabude plného vědomí. Některá zvířata jsou při probouzení dezorientovaná a mohou reagovat na tuto situaci útěkem nebo agresí. Při probouzení také mohou nastat pooperační komplikace, které si žádají okamžitý zásah veterináře. Známému takhle po operaci kocourek zemřel v autě, když si ho z ordinace odvážel ještě uspaného.

Termoregulace zvířete

Při operaci klesá krevní tlak, a tak může být nějaký čas po zákroku narušena termoregulace zvířete. Pokud si tedy zvíře vyzvedáváte ihned po probuzení, není vhodné ho například v zimě vést domů pěšky nebo ho nechat venku dlouho čekat.

Doma po operaci

Zvíře může po operaci jíst a pít, ovšem lépe až po několika hodinách a jen ve střídmých dávkách. Občas se stane, že první jídlo nebo pití pacienti vyzvrací. Do jídla ani pití byste rekonvalescenta neměli nutit. Druhý den po operaci by ale už měl jíst i pít a neměl by zvracet. V opačném případě pro jistotu kontaktujte veterináře. V případě operace trávicího ústrojí samozřejmě tento režim neplatí.

Péče o operační ránu

Ránu byste měli pravidelně kontrolovat a znemožnit zvířeti, aby si ji olizovalo a vytahovalo stehy. K tomu poslouží nejlépe límec. Kromě klasických plastových, které jistě všichni dobře známe - zvíře s ním vypadá jako lampička s obráceně nasazeným stínítkem, dnes seženete i bezkornoutové varianty límce nebo třeba límce nafukovací. Některé ovšem neochrání rány na nohou, před pořízením je tedy třeba si danou variantu promyslet.

Proti olizování rány můžete použít i Anti-Lick Strip náplasti, které se lepí v blízkosti rány. Krom jiných přírodních složek obsahují cayenský pepř, který by měl celkem spolehlivě zvíře od olizování odradit.

Hojení rány můžete podpořit řadou gelů, pudrů a mastí. Vždy je ale třeba zvážit typ rány, případně se o vhodnosti přípravku poradit s veterinářem. Já třeba fence pořídila hojivé náplasti. K ráně se jí tak nedostaly nečistoty a obsažené látky podpořily regeneraci.

Vyndání stehů

Stehy se obvykle vyndávají po 7 - 10 dnech, pokud nejde o samovstřebávací stehy. Ty se však používají hlavně u venkovních zvířat, třeba při kastraci toulavých koček, které se po operaci opět vypouštějí. Vyndání stehů by ale mělo sloužit i jako kontrola pacienta, zda je po operaci vše v pořádku.

Termín vyndání stehů byste měli dodržet. Při delší době hrozí proniknutí infekce podél vláken do podkoží nebo nebezpečí nepřiměřené tvorby jizvy.

Tlumení bolesti

Většinou je zvířátku přípravek proti bolesti podán ještě v ordinaci injekčně nebo se podává už při anestezii. Bolest rekonvalescenci neprospívá, právě naopak. O tom si více můžete přečíst zde. Já si tedy po větších zákrocích vždy raději nechala napsat prášky proti bolesti. Stejně tak by se zvíře nemělo vystavovat stresu, ten oslabuje imunitu.

Pohybový režim

Po operaci je samozřejmě třeba upravit pohybový režim zvířete. Kočky by měly co nejméně skákat. Například po kastraci kočkám hrozí roztrhnutí rány hlavně při větším seskoku. Psi by měli polevit ve svých venkovních aktivitách. Neskákat, moc neběhat a podobně. Vždy je režim třeba upravit individuálně podle typu zákroku a pacienta. Po ortopedických operacích bývají pohybová omezení razantnější a delší.

Podělíte se s námi o vaše zkušenosti s podstoupením operace? Jak reagoval váš mazlík? Máte nějaké tipy, jak zvládat rekonvalescenci?

Související články

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...

Srst může vypovídat o zdraví vaší kočky

Kočky jsou poměrně samostatná zvířata, a to zejména v péči o svůj zevnějšek. Zdravou kočku tak stačí jednou za čas vykartáčovat a máte hotovo. Lesklý a krásně vypadající kožíšek svědčí o pevném zdraví. Co ale dělat v případě, že má vaše kočka...

Ideální valentýnský den? Užijte si ho i se svým pejskem

Svatý Valentýn je svátkem lásky, ale i přátelství. To však neznamená, že se týká jen lidí. Oslavte svátek svatého Valentýna i se svým psím parťákem a oplaťte mu jeho bezpodmínečnou lásku a přátelství. Přinášíme vám několik tipů, jak si společný...

Životní fáze vaší kočky

Že má kočka 9 životů? Bohužel má jako každý jiný živý tvor život jen jeden, a i proto je kočkám potřeba věnovat tu nejlepší péči, aby po našem boku žily co nejdelší a nejspokojenější život. Při správné péči (a dávce štěstí) může s námi v domácnosti...