Letní tip! Vyrazte se psem na ryby

Letní sezóna láká k nejrůznějším aktivitám. Ideálně někde u vody. Pokud přemýšlíte, že byste chtěli zkusit něco nového, vyrazte i se svým psím chlupáčem rybařit. Je to nejen neskutečný relax, ale celkem i zábava. Jak na to?

Není tolik aktivit, které by nabídly takový odpočinek jako rybaření, říká se. Navíc už dávno neplatí, že chytat ryby je jen pro chlapy. Když mi kamarádka říkala, že jezdí se svým chlupáčem na ryby, vyvalila jsem na ni nevěřícně oči. A hned ji vyzpovídala, jak se to stalo, že propadly tomuto pro mě doposud spíše zapomenutému sportu. A proč ne? To, jak pluji s chlupáčem na loďce a muškařím, je vcelku veselá představa. Na co se ale připravit, než prvně vyrazíme?

  1. Buďte k sobě upřímní. Bez ohledu na to, jak je to romantická představa, někteří pejsci jsou prostě pěkní neposedové a pobyt na loďce nebo i na břehu by je mohl unudit k smrti. V horším případě byste nelovili ryby, ale zachraňovali vašeho neustále z lodi vyskakujícího psa.
  2. Je váš pes uštěkaný? Tak to asi nebude nejlepší nápad brát ho mezi ostatní v poklidu si rozjímající rybáře, kteří by vás za to mohli vykázat do patřičných míst. Pokud najdete osamocené místo, tak to, že váš pejsek takříkajíc nezavře tlamu, může představovat ještě jeden problém - vyplaší všechny ryby :).
  3. Už víte, že to váš pes zvládne. V takovém případě je ale potřeba také myslet na jeho komfort bezpečí. Pokud vyrazíte už v brzkých ranních hodinách nebo zůstanete dlouho do večera, vezměte s sebou deku, na kterou si bude moct lehnout, aby neprochladl od země.
  4. Stejně tak vyberte místo, kde je možné se přes den schovat před slunečním žárem, aby se pes nepřehřál. I na lodi se pokuste vytvořit alespoň minimální stín, kam se pes může schovat a zchladit se. Také zajistěte, aby měl celý den přístup k čerstvé pitné vodě. Nespoléhejte na to, že jste vodou obklopeni. Můj pes například pije jen z misky nebo cestovní láhve. Z jezera ani řeky se nenapije, i kdyby zrovna absolvoval cestu Saharou.
  5. Co si budeme povídat. Dobrý úlovek musíte střežit nejen před zvědavými “konkurenty”, ale i před svým psím parťákem. A takový háček na návnadě, kterou zrovna psí lump v nestřeženém okamžiku slupl, může také pěkně potrápit.
  6. Myslete i na bezpečnost chlupáče ve vodě. Pořiďte pejskovi záchrannou vestu. Nejde jen o to, že může vypadnout z lodi, zachytit se do chaluh a zpanikařit, v těchto letních pařácích se může dostavit i vyčerpání organismu. Vesta v takových případech může pesanovi zachránit život.
  7. V neposlední řadě byste měli mít svého psího parťáka pořád na očích. Mějte přehled, jestli je na břehu, ve vodě, ve stínu, na slunci... Budete tak vědět, jestli se Vám náhodou nevypravil na nějakou toulku, jak to má ve zvyku ten můj.

Hlavní výhoda, proč do tohoto netradičního pejskařského “podniku” jít, je to, že pes vám nejen může pomoci s lovem jako takovým - psi mají velmi dobrý postřeh a můžou vás včas upozornit na potenciální úlovek. Především spolu ale strávíte aktivně a kvalitně čas i trochu jinak, a tím zase prohloubíte o něco víc vaše vzájemné pouto a vztah.

A pokud by to náhodou nevyšlo a napoprvé jste nic nechytili, alespoň budete mít skvělý nový zážitek a dobrou historku, která snad neskončí tím, jak jste pejskovi museli vyndavat háček z tlamy :).

Co vaše zkušenost? A máte tipy na nějaká místa po Česku, kam se psem na ryby?

Související články

Urologická a ledvinová onemocnění koček

Kočky svá onemocnění rády skrývají, tento instinkt v sobě mají hluboko zabudovaný. Ve volné přírodě jim skrývání slabosti poskytovalo ochranu před nepřáteli. V domácnosti to ale může být na škodu a může to znamenat, že jejich problém nikdo včas...

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...