Zpět na výpis

Mořský vlk není jen druh ryby!

Autor Pavla Tichá | Zajímavosti

Na ostrově Vancouver v Britské Kolumbii můžete narazit na tento zvláštní druh vlka. Chce to ale kapku štěstí. Podél pobřeží ostrova se pohybují jako duchové a člověk je ve zdejších mechových lesích jen zřídka zahlédne.

Chris Darimont, vědecký ředitel Raincoast Conservation Foundation, studoval téměř dvě desetiletí jejich neobvyklý životní styl a sdílel některé zajímavé informace o této jedinečné populaci vlka.

autor: Ian McAllister

Existují dva typy pobřežních vlků. Jedna populace žije na pevnině, ta druhá na ostrovech. Krom území se od sebe liší i tím, že jídelníček těch pevninských neobsahuje takové množství mořské potravy. Chris Darimont se zaměřil na vlky ostrovní:

 

Jejich životy se točí kolem oceánu

Na rozdíl od svých vnitrozemských bratranců jsou pobřežní ostrovní vlci zcela oddaní moři. Jejich geny to dokazují - podle studie z roku 2014 mají ostrovní vlci odlišnou DNA.

Genetické rozdíly mezi vlky nejsou ničím neobvyklým, zde se ale tyto rozdíly objevují na tak malé oblasti, jako je západní pobřeží ostrova Vancouver.

autor: Ian McAllister

 

Až 90 % jejich stravy tvoří mořské plody

Lidé si většinou vlčí potravu spojují s losem nebo jelenem, ale tito chlápci jsou prakticky pascetariáni. Losos představuje téměř čtvrtinu jejich jídelníčku. Dále se krmí korýši, škeblemi, sledími vejci, tuleni, říčními vydrami a velrybími zdechlinami.

autor: Ian McAllister

 

Jsou to vynikající plavci

Darimont říká, že tito vlci žijí dvěma tlapami v oceánu a dvěma tlapami na souši. Mořští vlci mohou plavat kilometry mezi ostrovy a skalnatými výběžky, aby mohli hodovat na tuleních a mršinách zvířat nalezených na skalách.

Největší zaznamenaná vzdálenost překonaná těmito vlky je souostroví vzdálené od nejbližší pevniny 12 km.

 
autor: Ian McAllister

 

Ostrovní vlci jsou menší

V důsledku jejich stravy jsou ostrovní vlci menší než ostatní šedí vlci v jiných částech země. I jejich vnitrozemští příbuzní jsou asi o 20 % větší. Liší se i barvou, často jsou červenohnědí.

autor: Ian McAllister

 

Ostrov Vancouver není jejich jediným výskytem

Další populace mořských vlků se zdržuje na jihovýchodní Aljašce. Průběhem času ale jejich počet celkově klesá. Kdysi se prý potulovali po celém pobřeží až ke Kalifornii. Dnes je jižně od Vancouveru nenajdete.

autor: Ian McAllister