Hlídání koček

Pokud máte doma kočičku, určitě už vám někdy nastal problém, kdo se o ni postará. Obzláště teď v době prázdnin a odjezdů na dovolené. Příbuzní nebo přátele k vám vždy nemůžou  dojíždět a odvést kočku do hotelu nebo k někomu na hlídání pro ni může být často dost stresující. Proto je tu hlídání koček přímo u vás doma.

Kamarádka takovou službu provozuje, a tak jsem se pro vás, a taky protože mám sama kočku, poptala jak to vlastně funguje.

Moje kočka je dost suverénní tvor, z ničeho si moc nedělá. I stěhování vždy zvládala bez zjevného stresu. Ale představa, že se na týden ocitne v prostoru který nezná, bez své pachové stopy, a ještě k tomu s cizími lidmi, se mi vůbec nelíbí a myslím si, že taková situace by slušně vystresovala i ji.

Jak jistě víte, kočky jsou silně fixované na prostředí, ve kterém žijí. Své území si značkují feromony, hlídají a brání proti vetřelcům (třeba návštěvě se psem), jen doma ví, kde má bezpečné místa v případě, že se cítí ohrožená. Prostě jen “ve svém” se cítí uvolněná, sebejistá a v pohodě. Když ji tedy přemístíte do cizího prostředí, kde necítí svůj pach, nebo ještě hůř, cítí pach jiné kočky, sebejistota a pohoda rázem zmizí a nahradí ji stres a úzkost.

Vždy když jsem někam odjížděla na pár dní, o kočku se mi postarali příbuzní nebo sousedé. Letos ale plánuji delší dovolenou. Proto jsem se rozhodla využít hlídání koček. Jelikož tyto služby poskytuje i moje kamarádka, já měla rozhodování jasné.

Pokud ale vybíráte z neznámých hlídacích služeb, je jasné, že můžete mít obavy. Přeci jen představa, že si do nehlídaného bytu pustíte úplně cizího člověka, vám může přidělat vrásky na čele. Proto je dobré si pečlivě projít recenze na hlídací službu, a to nejen na jejich stránkách, ale pokusit se najít hodnocení na nějaké nestranné stránce. Co jsem tak vypozorovala, pokud je člověk s někým nespokojený, jen málokdy si to nechá pro sebe.

Člověk, který se vám bude o kočičku starat, by měl mít dlouholeté zkušenosti s kočkami, ideálně i alespoň základní veterinární znalosti a vše by mělo být podložené smlouvou. Mně vyhovuje i to, že si hlídání neobjednávám u nějaké “firmy”, ale u konkrétního člověka, přijde mi to osobnější a jistější - pokud by bylo něco špatně, jde to přímo na jeho triko.

Teď tedy přímo k tomu, jak samotné hlídání probíhá. Popisovat budu postup mnou vybrané hlídací služby, který nemusí být obecný.

Před samotným hlídáním proběhne seznamovací návštěva, kdy pečovatele seznámíte s kočičkou. Představíte její povahu, s čím si ráda hraje, jak nejraději tráví čas, čeho se bojí, kam smí a nesmí, na co si dávat pozor, čím ji krmit, případně jaké léky musí dostat a podobně. Během návštěvy proběhne i sepsání smlouvy, domluva na počtu návštěv za den, předání klíčů a platba za služby.

Návštěva trvá zhruba hodinu a zahrnuje každodenní krmení, doplnění čerstvé vody, vynesení kočičích záchodků, pomazlení a hraní si s kočičkou. Na dalších činnostech se můžete domluvit, a jelikož každá kočka je jiná a vyžaduje i odlišný přístup, jsou vždy domluveny individuální podmínky péče a rozsahu služeb.

Já vidím tuto metodu jako tu nejlepší, jak se o kočičku v době dovolené postarat, pokud nemáte nikoho, kdo by v bytě po dobu vaší nepřítomnosti zůstal nebo denně docházel. Já vidím výhodu i v tom, že s letitou chovatelskou zkušeností je pečovatel připraven na lecjakou situaci, která by mohla příbuzného nebo známého, který kočičku doma normálně nemá, vyvést z míry nebo by se mohl zachovat špatně.

Jak svou kočičku zaopatřujete v době dovolené vy? Zkoušeli jste už někdy hlídací služby,nebo jezdí chlupáč s vámi?

Související články

Urologická a ledvinová onemocnění koček

Kočky svá onemocnění rády skrývají, tento instinkt v sobě mají hluboko zabudovaný. Ve volné přírodě jim skrývání slabosti poskytovalo ochranu před nepřáteli. V domácnosti to ale může být na škodu a může to znamenat, že jejich problém nikdo včas...

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...