Našli jste zatoulaného chlupáče? Pár tipů, jak postupovat

Jak se zachovat, když narazíte na psího nebo kočičího chlupáče, kteří se sami toulají ulicí a pán v nedohlednu? A jak je to vlastně s odchytem cizích mazlíčků? V článku přinášíme pár užitečných tipů.

Jednou se ke mně a mým chlupáčům na procházce přidal pes, ke kterému se nikdo nehlásil. Naštěstí měl na známce telefonní číslo, a tak se podařilo uprchlíka brzy vrátit majiteli. Díky tomu jsem si uvědomila, že ani nevím, jaký je správný postup při odchycení zvířete. Naštěstí mám kamarádku, která pracuje v útulku, a má s tímto bohaté zkušenosti. Poprosila jsem ji tedy o krátkou instruktáž a připravila si pro vás postup v několika krocích:

  • Před samotným odchycením byste měli důkladně zvážit situaci, jestli je pro vás bezpečné psa odchytit. Především jestli zatoulanec nevykazuje prvky agrese nebo není natolik vystresovaný, že by mohl ze strachu zaútočit. Pokud je pes klidný, zkuste ho přilákat k sobě tichým uklidňujícím hlasem. Můžete si pomoct i pamlskem.
  • Zkontrolujte, zda má pejsek identifikační známku (já si třeba nechala kontaktní telefon našít i se jménem psa na obojek, moc rád mi totiž známky ztrácel). Pokud ano, stačí zavolat majiteli a je po problému.
  • Pokud pes na sobě žádnou identifikaci nemá, vyčkejte s nim alespoň čtvrt hodiny na místě. Je možné, že šel obvyklou trasu v předstihu a páníček se brzy odněkud objeví.
  • Poté už zbývá jen zavolat Městskou policii, která si od vás psa převezme. A pokud se vám ho nepovedlo odchytit, sdělte jim místo pohybu psa, oni se o odchyt postarají. Jestli má pejsek čip, zjistí majitele z Národního registru majitelů zvířat. Když ne, odvezou ho do městského útulku.
  • Můžete kontaktovat i obecní úřad. Obec je totiž ze zákona povinná se o nalezené zvíře postarat. Pokud jste psa odchytli a hodláte ho do nálezu majitele nechat u sebe, máte dokonce povinnost Obecnímu úřadu nález ohlásit. Podle nového Občanského zákoníku pak v případě, že se majitel nepřihlásí, po dvou měsících od vyhlášení nálezu přechází vlastnické právo na psa na vás. Pokud o to nemáte zájem, obec svěří zvíře smluvnímu útulku. Není od věci o nálezu podat zprávu i v několika nejbližších útulcích. Majitel, pokud nějaký je, ho zde určitě bude hledat.
  • Před předáním psa ho můžete ještě vyfotit a fotku vyvěsit na sociálních sítích, tam se informace o nalezenci rozšíří nejrychleji. Existuje i několik stránek a skupin věnovaných právě ztraceným a nalezeným mazlíčkům, jako například Psí detektiv.

S kočkami je to o něco ošemetnější. Jednak se většinou nedají jen tak lehce chytit, a druhak je vysoká pravděpodobnost, že mají z domova volný přístup ven. Pokud tedy kočka vypadá dobře živená a čistá a nejde o nebezpečné místo jako třeba poblíž frekventované silnice, nechte ji raději být. V případě, že vyhodnotíte situaci tak, že je třeba ji odchytit, postupujte následovně:

Většina venkovních koček není na člověka zvyklá a nepřiblíží se k němu. proto je lepší zavolat Městskou policii a nahlásit jim místo pohybu kočky. Můžete zavolat i soukromou odchytovou službu, třeba vet-servis, pak ale počítejte, že za odchyt zaplatíte. Případně si v útulku půjčte odchytovou klec, takzvaný sklopec a o odchyt se postarejte sami nebo útulek o odchyt požádejte.

Související články

Urologická a ledvinová onemocnění koček

Kočky svá onemocnění rády skrývají, tento instinkt v sobě mají hluboko zabudovaný. Ve volné přírodě jim skrývání slabosti poskytovalo ochranu před nepřáteli. V domácnosti to ale může být na škodu a může to znamenat, že jejich problém nikdo včas...

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...