I zvířecí svět má své aplikace

Moderní technologie jsou součástí našich život už nějakou tu dobu. A ochuzení o ně nějsou ani naši čtyřnozí přátelé. Sice nejsem úplný IT guru, ale přirozená zvědavost mi nedala a vyzkoušela jsem pár aplikací. A dnes se s vámi ráda podělím o zkušenosti, které mi přišly fajn a které je lepší naopak hned vymazat :-).

Do života nás nadšených chovatelů všech možných zvířat se pomalu ale jistě dostávají nejrůznější mobilní, webové a jiné pomůcky, které jsou určeny jak k zábavě naší a našich zvířecích kamarádu, tak i praktickému využití. Ačkoli, jak už jsem naznačila, se neřadím mezi nejzapálenější uživatele smartphonů a sociálních sítí, pár z těch moderních vychytávek mne nahlodalo k vyzkoušení. A musím uznat, že jsou to docela šikovné věcičky.

Když jsem při posledním výletu s kamarády zjistila, že jsem snad jediná, která nemá staženo v mobilu pár vychytaných aplikací, nedalo mi to a po návratu domů jsem sedla k počítači a začala pátrat, co se mi vlastně nabízí. Byla jsem vcelku překvapená, když jsem zjistila, že český trh je v tomto směru relativně skromný. Zahraniční vývojáři na zvířecí svět pamatují sice o něco více, myslím, že však někdy stojí kvalita nad kvantitou.

Jakožto majitelka psů, koček i hlodavců musím s lítostí poznamenat, že co do počtu dostupných mobilních aplikací, asi nejhůře jsou na tom hlodavci. Našla jsem pouze jednu aplikaci “Rodents”, kde sice může vašemu zvířeti vytvořit profil a soutěžit o nejhezčí fotografii, ale jedinou přidanou hodnotou pro chovatele je možnost hádat různé druhy hlodavců. Takže malí parťáci mají celkem smůlu.

Sláva! Kočky už jsou na tom o něco lépe. Některé chytré mobilní aplikace dokonce počítají s jejich interakcí. Takže pokud třeba potřebujete zabavit svou kočičku, a zároveň se musíte věnovat něčemu jinému, můžete ji na tabletu nebo smartphonu pustit například hru s rybičkami či myškami :-). Tyto a podobné hry staví na lovecký instinktech a zvířeti tak nabízí nejrůznější podněty, na které může reagovat například “lovením” tlapkou.

Já osobně jsem to ještě s našimi kočkami nezkoušela, mám ale takové tušení, že ty moje by to zabavilo jen krátkodobě. Při hře totiž vyhledávají moji přítomnost a pokud se přímo aktivně nezapojím, je zle :-). Co by se ale mohlo osvědčit je aplikace, kde si můžete vybrat jeden z několika zvuků připomínající přípravu krmení, například zašustění pytlíku s odměnami. Můžete tak kočky k sobě kdykoli a pohodlně svolávat. Nevýhodou je, že pokud zvuk budou mít spojeny s pamlskem, budou ho očekávat.

Z celého průzkumu mi zatím nejlépe vycházejí aplikace určené pro pejskaře. Platí to především pro mojí oblíbenou aplikaci PO STOPĚ a to zejména pro tréninkové tipy ve formě krátkých instruktážních videí, které jsou zde hezky seřazené do jednotlivých lekcí podle náročnosti výcviku.

Vedle toho, že jsem si zde mohla vytvořit profil pro všechny tři naše chlupáče (včetně nového psího miminka), mi tato mobilní vychytávka hlídá, kolik jsme toho společně ušli na procházce. Já si tak pěkně rychle můžu ověřit, že moji psi mají dostatek potřebného pohybu (a já vlastně taky :-)). Navíc je celkem fajn, že se můžu během procházky podívat, jestli jsou v okolí nějací jiní pejsci, jejichž majitelé mají tuto apku také aktivní. Těším se, až budu moct ven s naším psím mrňousem a začneme se socializací.

To, co však oceňuji asi ze všeho nejvíce, je mapa zobrazující nejbližší zverimexy, veterinární ordinace či cvičiště. Jednak jsem díky tomu objevila ve svém okolí obchody s potřebami pro zvířata, o kterých jsem před tím nevěděla, a také jsem to využila už i v terénu v akutní situaci, kdy jsme během naší dovolené po Čechách urgentně sháněli kontakt na nejbližšího veterináře pro pořezaného pejska mých přátel.

Pro info uvádím ještě další šikovné “psí” aplikace k vyzkoušení:

  • FALCO, obsahující návody první psí pomoci či monitorující klíšťovou aktivitu;
  • Katalog psů s přehledem všech možných plemen, kterých dnes kolem sebe na vycházkách s chlupáčem potkáváme nepřebernou spoustu;
  • Psí detektiv či FALCO Dog Rescue pro páníčky často se toulajících jedinců či;
  • Dog Health (pouze v angličtině) hlídající nejen budoucí návštěvy u veterináře.

Na závěr mi přijde ještě důležité zmínit, že vedle mobilních aplikací určitě přijdou vhod nejen pejskařům i aplikace internetové, jako jsou například Národní registr majitelů zvířat, BackHome a další registry pomáhající při ztrátě, resp. nalezení čipovaného zvířete.

Přiznám se, že jsem registry do ztráty mého prvního psa, který mi byl odcizen, trochu podceňovala. Pejsek se tenkrát naštěstí našel, dnes se zkušeností poučena snažím být vždy o krok napřed, a když už bych se nechtěla všude registrovat, mít alespoň přehled o existujících možnostech.

A jaké máte zkušenosti s aplikacemi vy? Doporučili byste mi nějakou další jak pro zábavu tak i pro praktické využití?

Související články

Urologická a ledvinová onemocnění koček

Kočky svá onemocnění rády skrývají, tento instinkt v sobě mají hluboko zabudovaný. Ve volné přírodě jim skrývání slabosti poskytovalo ochranu před nepřáteli. V domácnosti to ale může být na škodu a může to znamenat, že jejich problém nikdo včas...

Hypoalergenní krmivo pro psy

Potravinové alergie se týkají všech a bohužel ani naši čtyřnozí parťáci nejsou výjimkou. Nesnášenlivost na některou složku v krmení se může projevit i v průběhu života. Nejvhodnější řešení představuje hypoalergenní krmivo, které vašemu pejskovi dodá...

Jarní sportování: do formy společně se svým psem

Dali jste si před koncem loňského roku předsevzetí a stále se vám nepodařilo začít, nebo jen cítíte, že se zimní období podepsalo na vaší fyzické kondici? Máme pro vás dobrou zprávu! I jaro může být obdobím nových začátků. Vykročte do něj správným...

Jaké potraviny byste psům rozhodně neměli dávat?

Milovníci psů by většinou pro svého čtyřnohého parťáka udělali první poslední. Sdílí s nimi téměř vše, včetně svého domova (a často i postele). Jsou ale věci, které se psem není dobré sdílet, jedná se především o naše oblíbená jídla. Mnohé potraviny,...

Kočičí mrouskání – jak kočce pomoci

S blížícím se jarem se příroda probouzí, vše se začíná zelenat a pociťujeme první teplé dny, které lákají k pobytu venku. Jaro ale vítá také naše domácí mazlíčky, ve kterých se probouzí jejich přirozené pudy. To pro všechny majitele nevykastrovaných...

Jak podpořit vitalitu a zdraví psa?

Pejsek je pro většinu z nás právoplatným členem rodiny, a je proto přirozené, že bychom pro něj udělali první poslední. Každý páneček proto usiluje o to, aby svému čtyřnohému parťákovi zajistil co nejkvalitnější a nejdelší život plný radosti. V...

Jakou péči vyžaduje kočka žijící v bytě?

Kočky jsou od přírody šelmy, které milují pohyb venku, kde je spousta vjemů a příležitostí k lovu. Jsou ale také oblíbeným domácím mazlíčkem, který může bez problémů žít i v malém bytě. Přinášíme několik tipů, aby kočce žijící uvnitř nic nechybělo.

Pes z útulku: na co si dát pozor a na co se připravit

Pokud přemýšlíte o tom, že byste si domů rádi přinesli nového čtyřnohého člena rodiny, možná vás napadla adopce jako jedna z možností. V českých útulcích je spousta pejsků, kteří touží po teple domova a jeden z nich je možná opravdu pro vás ten...