Zpět na výpis

Psí zmrzlina

Autor Lucka | Zdraví a strava

Nejdříve mne zajímalo, jak to s tou zmrzlinou je. Můžeme v létě dát psovi zmrzlinu na ochlazení?

Psi jsou stejně jako jejich lidští majitelé tvorové se stálou tělesnou teplotou, kdy v jejich tělech k takzvané termoregulaci. Jejím  základem je ovlivňování produkce a výdeje tepla z těla živočicha do vnějšího prostředí tak, aby vnitřní teplota organismu zůstala pokud možno stejná. Teplo je z těla psa odváděno pomocí kůže, vnitřní orgány k výměně tepla neslouží. Přes dutinu ústní sice probíhá ochlazování, ale pouze přenosem zahřátého vzduchu z těle do vnějšího prostředí.

Znamená to, když psovi dáme zmrzlinu, zmateme tím jeho termoregulační mechanismus?

Pokud pejsek dostane zmrzlinu, ochladí se mu ústní dutina a trávicí trakt, což naopak vyvolá v organismu zvýšenou tvorbu tepla. Většina „čidel“, která pejskovi „říkají“, jaká teplota panuje v jeho okolí, jsou umístěna velmi blízko trávicí trubice a v trávicí soustavě. Stejně jako u lidí se tedy jedná jen o dočasnou úlevu, následovanou ještě větším pocením. Vzhledem k tomu, že pejsek se potí jen velmi omezeně, může podání většího množství zmrzliny paradoxně vyvolat přehřátí organismu.

Nevhodné jsou tedy i kostky ledu v misce s vodou či zmrzlé kosti. Jaká jsou alternativní řešení ochlazení organismu?

Ano, přesně tak, ochlazování pejska pomocí čehokoliv chlazeného nemá žádný praktický význam. Naopak nevhodně zvolené suroviny mohou mít nepříznivý dopad na zdraví pejska. Navíc se pes může nastydnout, což může vyústit až v bolesti krku či angínu (zvláště u štěňat a seniorů). Nejvhodnější variantou, jak psa ochladit, je zavést ho do chladnější místnosti nebo alespoň ve stínu.

Podání zmrzliny psovi za účelem ochlazení je tedy, především v parnech, velmi rizikové. Přesto se velmi často setkávám s tím, že pejskaři své čtyřnohé kamarády odměňují touto sladkostí.

Zmrzlina, pokud už jí chceme pejskovi dát, by měla být pamlskem - to znamená jako odměna za “něco”, např. za uposlechnutí povelu. Rozhodně bychom neměli podléhat psímu pohledu a ihned se dělit o sousto, když se na nás pes podívá (a odměňovat ho v tomto smyslu).

Jak je to s cukry obsaženými ve zmrzlině?

Opět se jedná o rozšířený omyl, že (jednoduché, tedy sladké) cukry jsou jedním ze zdrojů energie pro práci psa a že vedou k jeho větší aktivitě. Naopak, jednorázové zvýšení přívodu cukrů do organismu může vést k nutnosti je z organismu vyplavit a to je dost náročný proces. Pokud se tato situace opakuje příliš často, může to u pejsků vyvolat až cukrovku. Psí organismu není „stavěn“ na zpracování velkých dávek jednoduchých cukrů.

Vedle toho může nadbytečný přívod cukrů do organismu mít nepříznivý vliv na kondici psa. Podle statistik asi 60% psů trpí nadváhou, dalších 25% pak tvoří pejsci obézní.

Špatná stravitelnost se bude pravděpodobně týkat i dalších látek a surovin?

V první řadě je nutné vědět, že „lidské“ zmrzliny nejsou vyráběny jen z mléka. Zmrzliny jsou různě dochucovány a dobarvovány. K tomu se většinou používají látky, které mohou být pro organismus psa nevhodné, někdy i přímo zdraví škodlivé. Součástí „lidských“ zmrzlin jsou i takzvané modifikované škroby - tyto složité cukry „umí“ pejsci jen omezeně trávit. Nestrávené škroby pak postupují do zadních partií trávicího traktu, kde slouží jako „potrava“ pro střevní bakterie, které mohou vyvolat střevní poruchy – plynatost, průjmy, zvracení apod.

Co se týče mléčných zmrzlin, zde jen pozor, jestli pejsek nemá intoleranci na laktózu (mléčný cukr). To znamená, že mu chybí příslušný enzym, který ji štěpí na jednoduché cukry. Je to pak stejné jako s nestrávenými škroby a může vést k plynatosti, průjmům a zvracení. Naopak mléčná bílkovina obsažená v mléku je velmi příznivá, a to nejen pro výstavbu tkání psa, ale i jako zdroj energie pro jeho práci.

Ještě mě napadá, jak je to se psím chrupem a podáváním zmrzliny?

Zmrzliny jsou „udělány“ tak, aby chutnaly lidem. Zvýšený obsah cukrů v potravě velmi často vede ke zvýšené tvorbě zubního plaku s následnou tvorbou zubního kamene a výskytem paradentózy. Na zdraví chrupu je zvláště důležité dávat pozor u malých plemen psů - jsou „od přírody“ velmi náchylní na poruchy zdraví chrupu. Malým psům tedy zmrzlinu rozhodně NE! Navíc příliš prudké změny teploty mohou vést až k popraskání skloviny. Bohužel to je proces nevratný.

A v neposlední řadě bych se ráda zeptala na dnes poměrně rozšířené recepty na “domácí” psí zmrzliny. V jejich složení se nejčastěji objevují kombinace jogurtu a banánu. Jaké jsou určitě nevhodné ingredience pro jejich výrobu?

O mléku jsem se již zmiňoval - zde může nastat problém s laktózou. Další určitě problematickou surovinou je vejce, které patří mezi známé alergeny. Jogurt patří mezi suroviny, které se ve výživě psů používají velmi často a s úspěchem. Musí ale jít o tzv. „živý jogurt“. Pro výrobu „domácí zmrzliny“ je tedy lépe použít jogurt vyrobený doma a rozhodně nepřislazovat. S banány je nutné velmi opatrně, jsou totiž především zdrojem škrobů s již popsanými důsledky (pozn. autora - viz výše).

A jak se to má s ostatním ovocem - některé “psí” zmrzliny bývají složené z ovocného pyré?

Obecně u jakéhokoliv ovoce musí být člověk přesvědčen,  že u jeho pejska nevyvolá nepříznivou reakci. Součástí „domácí zmrzliny“ by proto nemělo být ovoce s vysokým obsahem lehce rozpustných cukrů (např. třešně a jiné peckovice), které mohou ve zvýšeném množství vyvolat trávicí problémy u psa. Také se nedoporučují citrusové plody, vzhledem k obsahu látek, které mohou být pro psy jedovaté. Jablka jsou pro psy běžně používána, naopak hrušky nejsou doporučovány mj. kvůli jejich profusním účinkům.

Dodal byste něco rád na závěr?

Rozhodně by se při výrobě „domácí zmrzliny“ neměly používat různé „zmrzliny v prášku“. Jejich složení téměř nikdy neodpovídá zásadám správné výživy psa. Pokud už je nutné zmrzlinu vyrobit, není určitě na škodu vývar (ideálně domácí). Nesmí však být ale solený ani kořeněný.

Děkuji Martinu Kvášovi za rozhovor a věřím, že vám článek o psí zmrzlině pomohl porozumět stejně jako mně, jak se to vlastně má s tímto ledovým pamlskem.